Radosny Posted December 2, 2006 Report Share Posted December 2, 2006 Mam takie pytanie dotyczące dorabiania części. A mianowicie do kogo musze sie zgłosić żeby ten ktoś, dorobił mi np: metalowy tłok czy cylinder do sprężyniaka? Czy tokarz bedzie potrafil to wykonać? I jakie są koszty czegos takiego? pzdr i czekam na pomoc Radosny Quote Link to post Share on other sites
Radosny Posted December 3, 2006 Author Report Share Posted December 3, 2006 .... Ludzie naprawde nikt z was nie potrafi odpowiedziec na to pytanie? Quote Link to post Share on other sites
C-bOoL Posted December 3, 2006 Report Share Posted December 3, 2006 Najprawdopodobnie tokarz moglby Ci to zrobic , ale tanio by Cie to nie wynioslo , a cena wyrobienia takiej czesci w porownaniu do ceny sprezyniaka do ktorego tą daną czesc chcesz dorobic bylaby nie oplacalna. A jak z ostatecznym wykonaniem to zeby bylo naprawde dobre to watpie. Po drugie zeby ci jakas rzecz zrobil to chyba napierw musi miec jakies plany i wymiary bo tak od reki ci idealnie nie wyrobi a to jeszcze drozej wtedy bedzie kosztowac . Nie wiem czy mam racje ale staram sie pomoc . P0zdro Quote Link to post Share on other sites
Radosny Posted December 3, 2006 Author Report Share Posted December 3, 2006 spoko thx ;-) Quote Link to post Share on other sites
Marti Posted December 18, 2006 Report Share Posted December 18, 2006 Tokarz może zrobić i bez rysunku technicznego. Wystarczy że dasz mu część na wzór. Nie wiem tylko czy uzyska odpowiednią klasę dokładności powierzchni, bez szlifierki do wałków i otworów może sie nie obejść. Problemem może być też dobór materiału zwykły materiał St3 lub St5 może mieć za małą wytrzymałość, trzeba dobrać jakiś materiał gatunkowy. Można jeszcze ulepszyć materiał cieplnie a w przypadku szlifowania to nawet wskazane. Quote Link to post Share on other sites
Taliban Posted January 29, 2007 Report Share Posted January 29, 2007 Najlepiej daj do tokarza tłok i cylinder ten który masz w replice i poproś od dorobienie takiego samego. Najlepiej jakbyś miałem znajomego tokarza, lub może twój ojciec zna. Mojego qmpla ojciec załatwił mu właśnie tłok mi ojciec też załatwił metalowy, ale to do innej repliki niż teraz posiadam. A ile to może kosztowac nie mam pojęcia, ale pewnie kilkadziesiąt złotych. :uśmiech: Gwiazda nadziei niknie zawsze ostania. Quote Link to post Share on other sites
Lukas.72 Posted January 30, 2007 Report Share Posted January 30, 2007 Tokarz zrobi częsci ale troche to będzie kosztować.jeszce zalezy z jakiego surowca czesci mają być wykonane Quote Link to post Share on other sites
Scalak Posted January 31, 2007 Report Share Posted January 31, 2007 1 Godzina na tokarce od 70zł do 200zł. Polecam: http://www.cnc.info.pl/ Pozdrawiam Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts