Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Przewijanie paska w L'ce

Recommended Posts

Sto lat temu napisałam, że posiadam obrazkową intrukcję, jak przewijać pasek w brytyjskim L85A1.

Z miejsca uprzedzam, abyście panowie i panie nie próbowali na łapu capu byle jakim paskiem do broni to zrobić. Oryginalny pasek oraz jego "przewijanie" jest dosyć... nietypowe.

Ostrzegam także, że jeśli nie robi się tego co najmniej raz na dwa miesiące, to szybko wylatuje z głowy. Co gorsza, jeśli popełnisz przy przewijaniu choć JEDEN błąd, możesz być pewny na 200%, że karabin z paska Ci...spadnie. A przecież nie o to chodzi. Więc nie popełniajcie błędów całego pokolenia rekrutów w ACF :)

Oto instrukcja [mojego autorstwa, specjalnie dla brytofilów z WMASG, szczególne ukłony dla Duncana]

>1<

>2<

>3<

>4<

>5<

Powodzenia, panie i panowie.

Ew. pytania i sugestie [jeśli takie się znajdą] - pisać bezpośrednio do mnie.

pzdr

mer

Niezwykle barokowy ten opis :o)

Ba, ale jasno [mnie przymroczyło, gdy to pisałam :) ].

W bardziej oschłej wersji wygląda to tak:

Mam podobną instrukcję, z książeczki "A soldier's pocket book" [polecam brytofilom - równie trudno nabyć, co przewinąć ten pasek 8-) ]

Oto ona:

>instrukcja<

Patrząc na powyższą, lub Twoją, i robiąc wszystko, co pokazane na tych obrazkach, miałabym potworne trudności [tym masz instrukcję w wersji "odpięty klipsik" - czyli jeszcze trudniej x_x ]. Może "czytając" wszystkie trzy, coś się komuś uda.

Nie ma to jak nauka na żywo.

• 5 months later...

Witam.

Szczerze mówiąc banał jeśli chodzi o przeplecenie pasa. Zrobiłem to za pierwszym razem w ciągu ok 10 sekund według instrukcji Giersika, a dzięki instrukcji Mer zajęło mi to ok 40 sekund, bo musiałem czytać, chociaż opis jest czytelny i przejrzysty :twisted:

Ale dość samochwalstwa, na to jest czas na zlotach i spotkaniach - możecie mi powiedzieć, po co jest ten kawałek taśmy przy kolbie (zszyty w pętlę)?? I czy Wam też zostało tyyyyle taśmy z tyłu po dopasowaniu tego do ciała i oporządzenia?? Chyba że ja taki szczuplutki jestem, chciaż nie wyglądam?? :-P Trzecie pytanie: na opisie Giersa długi pas w plastik na krótkim pasku wchodzi z lewej strony i wychodzi z prawej strony plastiku (przy pętli) wewnątrz paska. Natomiast na opisie Mer jest na odwrót: wchodzi przy pętli a wychodzi z drugiej i jest na zewnątrz pasa w trakcie noszenia. Gdzieś jest błąd czy to tylko dowolna konfiguracja. Obydwa ustawienia właściwie nic nie zmieniają, popisuję się tylko spostrzegawczością i z racji początków moich w brytyjskim sprzęcie trawi mnie ciekawość ( w końcu brytyjscy żołnierze to pedanci i nie jestem pewien czy zostawiliby wybór zołnierzowi, jak ma przewijać pasek :-P ). O błędzie opisania chwytów w broni na rysunku Giersika już nie wspomnę :lol:

Pozdrawiam

Ja pierdykam, Kogood w DPMie, hehehee :o)

No dopsz.

Skoro masz taki długi pasior, to nic nie rób, tylko bierz i się ciesz, bo pewnie jest oryginalny. Jak chcesz, to Ci na urodzinach pokażę pas WebTexowski. Po rozciągnięciu go na całą długość możesz sobie klamę powiesić na wysokości brody.

Pętelka na końcu służy do tego, żeby sobie za nią chwytać i ciągać, regulując tym samym długość pasa.

Z tym przeplotem to nie umiem odpowiedzieć na pewno, ale instrukcja z drugiego posta Mer pokazuje to tak, jak mój rysunek.

I jakie, kuna, opisy chwytów broni?? Masz na myśli to, że "SA80 sling mounts/clips" pokazuje z lewej strony nie na to, co trzeba, a z prawej strony oczko powinno być po drugiej stronie "rozdarcia" na taśmie? Czepiasz się :oP