Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Czarna bluza - podróbka...

Recommended Posts

Kupiłem ostatno czarną bluzę typu amerykańskiego. Na guzikach (zresztą cieńszych niż w orginalnych bluzach jest kretyński napis USA:) Interesuja mnie tylko dwie rzeczy:

1. bluza jest z rip-stopu, skład 60% bawełna i 40% polyester, sam materiał jest cienki (chodzi o grubość). Czy taki materiał był stosowany w jakiś orginalnmych bluzach?

2. Na jednej z metek (tej dotyczącej pranie) jest napis: KD SPEC-FORCE, wie może ktoś co tam ma oznaczać, czy to poprostu nic nie znaczy.

ps. Sama bluza jest dość solidni uszyta i poza tym nieszczęsnymi guzikami wygląda prawie jak orginał.

orginalna bluza miałaby metke z numerkami roznymi, i przedewszystkim byłaby 100%cotton rit-stop. W orginalnych oczywiscie stosuje sie rit-stop ale orginalna sprawia wrazenie jeszcze cienszej i przedewszystkim mniej sztywnej bo te z SpecForce są sztywne jak płotno ;]

napis KD SPEC-FORCE to producent Twojej bluzy :)

hooah,

Bluza ta jest kopią munduru BDU w kolorze czarnym. Materiał Rip stop jest używany od czasów Viet Namu do dzis. ieszanka też sie zgadza, wzcesniej były to 100% cotoon teraz 60%cotton 40nylon. różni sie tym, że na guzikach oryginalnych BDU nie ma napisu USA.

pozdrawiam

kapral

thx panowie, jesteście WIELCY. To, że to podróba to wiedziałem odrazu. Fajnie, że znam producenta (a wie ktoś czy ma on stronę w internecie i jaki jest jej adres). Dzieki za info o rip-stopie i o tym, że to kopia bluzy uzywanej w wientanmie. Widziałem taką bluzę na gościu (rysunek w Osprey, numer o zielonych beretach) - teraz chyba zaczną ją odpowiednio obszywać. jeszcze raz thx.

hooah,

Bren, ta bluza nie była używana w Namie. TO jest po prostu BDU(używane od 1982-3r.) tyle że w kolozre czarnym. To co widziałeś w Zielonych Beretach to był tajlandzki mundur szyty w kroju typu III(TCU).

pozdrawiam

kapral

Racja Kapral - poprostu obejrzałem rysunek (pozycja H3, polskie osprey jednostki doborowe nr 3), a ni przeczytałem opisu. Jednak obszycie chyba moge zrobić. Może wiesz czym dokładnie różniiły się te mundury, bo z rysunku nie zabardzo to wynika (widać).

A gdzie dostanę naszywki czarne na czarnym?

Wisziałeś ten rysunek z Osprey? Mundur jest dobrze obszyty? Chyba zacznę kupowac odpowiednie naszywki!!!

hooah,

a różni się tym, że przedstawiony mundur w "Zielonych beretach" to czarny TCU(typ III) a twój to BDU(Battle Dress Uniform). mundur TCU(Tropical Combat Uniform) to wersja wczesniejsza, wprowadzana od roku 1966(tutaj moge sie pomylić, bo nie jestem w domu i nie mam jak sprawdzić, ale zrobie to jak najszybciej mogę) Charakretyzuje się ona przede wszystkim skośnymi kieszeniami i dłuższym dołem od BDU. Ta druga natomiast jst nieco zgrabniejsza i ma proste kieszenie. poza tym pare innych drobnych szczegółów(Materiał itp). A co do czarnych naszywek; nie dostaniesz ich. chyba że sobie sam wykonasz. Powód jest prosty, wykonano barzdo małą partie, a Zielone Berety niechetnie oddawają pamiątki po Namie;)

pozdrawiam

kapral

Zdołowałeś mnie Kapral, ale wcześniej zdołowałem się sam, jak mi wyszło że naszywki będą kosztowały tyle co dwie bluzy. Dobra zacznę obszywanie od prawego rekawa, tam naszywki są zielone 9zgaszone), to mnie wyniuesie jakieś 45zł. Czarne stopnie na kołnierzyki też widziałem, a potem będę się martwił o resztę. Może się zabiorę za wyszywanie, gorzej będzie z tym dwoma naszywkami armii tajlandzkiej:(

Jeszcze raz, wielkie dzięki za wszelkie sugestie.

ieszanka też sie zgadza, wzcesniej były to 100% cotoon teraz 60%cotton 40nylon.

Kapral!

Co tym chrzanisz??? Najpierw 100% cotton ripstop, teraz 50% nylon 50% cotton ripstop. zcasami zdarzają się mundury z 1-2 % domieszką CARBON FIBRE, ale nic innego!

Guest
This topic is now closed to further replies.
  • Create New...