Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Coraz lepiej; Polski mundur pustynny i Gore-tex:)

Recommended Posts

hooah,

ostatnio zostałem mile zaskoczony polskimi mundurami; CHodzi mi dokladnie o polskiego deserta i kurtke goretexowa wz. 2001.

Miałem ostanio okazje wzruci9ć pustynniaka na siebie, i stwierdzam że jest bardzo fajny, odchodząc od mitu złego polskiego munduru. Wiele rozwiazań jest bardzo pomyslowych, jak dodatokowa warstwa materiału na plecach czy kawałek materiału podczepiany do kapelusza(chronią kark i plecy pzred żarem słonca). Buty też są całkiem fajne, brązowe, podobne do tych nowych MARPAT. Mundur ogólnie jest zajefajny;)

Kurtka Goretexowa natmiast przeszła moje najśmielsze oczekiwania. jest lepsza od wszystkich obejrzanych pzrezemnie goretexów(ECWCS, angielskiego, niemieckiego i alpinusa). Wiem że dostępność tej kurtki jest praktycznie zerowa, ale jak ktoś ma okazje to wato zapłacic :) mocny materiał, podpinka polarowa, fajy kaptur, kieszenie "brytyjskie". Naprawde fajna sprawa;) Oby tak dalej z poslkimi mundurami :)

pozdrawiam

kapral

Czołem, jestem tu nowy z wizytš. Czasem sobie tu tylko czytuję, a teraz wtršcę swoje 0.03 zł odnonie tematu.

[...]Kurtka Goretexowa natmiast przeszła moje najśmielsze oczekiwania. jest lepsza od wszystkich obejrzanych pzrezemnie goretexów(ECWCS, angielskiego, niemieckiego i alpinusa). Wiem że dostępność tej kurtki jest praktycznie zerowa [...]

No nie do końca tak "zerowa" gdyż na stronce http://www.serwis-militarny.net/summit/ można zamówić te gore-texy. Gociu dogadał sie w tej sprawie z producentem (Summit).

Co do pustynnej "pantery" to przede wszystkim bardzo fajnie, że mamy swój własny polski deseń, a nie jakš kopię zagranicznego jak np. Holendrzy czy Hiszpanie. Generalnie sie zgadzam, że to porzšdny funkcjonalny mundur, przede wszystkim za sprawš bardzo dobrego materiału (rip-stop), ale... mam parę uwag, które tyczš się głównie kroju. Pustynniak ma bowiem prawie identyczny krój co standartowy mundur, a zatem ma jego zalety i wady. Wady jak dla mnie to zbyt małe (za wšskie) kieszenie, z kompletnie bezsensownymi bezużytecznymi "zaszewkami" (czy jak tam to inaczej nazwać), których majš nadawać szykowny wyglšd całemu wdzianku, a poza tym to tylko i wyłšcznie zbyteczne skomplikowanie procesu szycia i marnotrawstwo materiału. Poodobnie po co jest ta mała kieszonka na dole lewego rękawa? Inna sprawa to dziwaczne rozwišzanie jakim sš kieszenie na przodzie uda, czy czasem spotykane jeszce bezsensowniejsze z tyłu uda. Co do pustynniaka to ma on włanie kieszenie i z przodu i z tyłu uda, a za to nie ma w bluzie tylnych kieszeni na suwak. Mnie osobicie dziwi po co ta dodatkowa warstwa grubszego materiały, którym podszyta jest cała góra bluzy, łšcznie z górš rękawów. Może to ma niby chronić od żaru, ale raczej na pewno przypiesza i intensyfikuje "gotowanie się" i pocenie. Znaczšce, ze np. Amerykanie tez tak próbowali przy pierwszej partii BDU w desert 6-color, ale z tego zrezygnowali i teraz majš jednowarstwowe (z tego co wiem, a mam tylko spodnie 3-color).

Podsumowujšc, mundur tropikalny z rip-stopu (w tym w wersji pustynnej) i gore-tex to naprawdę udane ciuchy. Sygnałem wychodzenia naprzeciw oczekiwaniom uzytkowników jest woalka przy kapeluszu. Widać, że w dziedzinie wyposażenia osobostego idzie lepsze i oby tak dalej.

Pozdro.

- AdAm

hooah,

Adasiu, jak się tu niezgodzić :) To prawda, te kieszenie są po prostu do dupy. Ale druga warstwa materiału nie jest taka zła :) jak mawia wielu Drill Instructors: "W pocie nikt jescze nie utonął" a przygrzane plecki nie są przyjemnym uczuciem. Co do dostępnosci goretexów, to chodziło mi o czysto wojskowy sort, z flagami na rzepach itp.

pozdrawiam

kapral

Znaczšce, ze np. Amerykanie tez tak próbowali przy pierwszej partii BDU w desert 6-color, ale z tego zrezygnowali i teraz majš jednowarstwowe (z tego co wiem, a mam tylko spodnie 3-color).

Witam,

Amerykańce wprowadzili podwójne plecy w pierwszych seriach Desert 6-color. POtem je zlikwidowali, aż do wprowadzenia pierszwych mundurów Desert 3-color (nota bene ze 100% bawełny ripstop, a nie 50/50 NYCO) gdzie dodali je z powrotem. Dopiero mundury z kontraktem z 1991 roku mają już pojedyncze plecy.

Mundur Desert 3-color, I-ego typu:

http://allegro.pl/show_item.php?item=15553367

Pozdrawiam

Guest
This topic is now closed to further replies.
  • Create New...