Kapral Posted August 27, 2003 Report Share Posted August 27, 2003 hooah, ostatnio zostałem mile zaskoczony polskimi mundurami; CHodzi mi dokladnie o polskiego deserta i kurtke goretexowa wz. 2001. Miałem ostanio okazje wzruci9ć pustynniaka na siebie, i stwierdzam że jest bardzo fajny, odchodząc od mitu złego polskiego munduru. Wiele rozwiazań jest bardzo pomyslowych, jak dodatokowa warstwa materiału na plecach czy kawałek materiału podczepiany do kapelusza(chronią kark i plecy pzred żarem słonca). Buty też są całkiem fajne, brązowe, podobne do tych nowych MARPAT. Mundur ogólnie jest zajefajny;) Kurtka Goretexowa natmiast przeszła moje najśmielsze oczekiwania. jest lepsza od wszystkich obejrzanych pzrezemnie goretexów(ECWCS, angielskiego, niemieckiego i alpinusa). Wiem że dostępność tej kurtki jest praktycznie zerowa, ale jak ktoś ma okazje to wato zapłacic :) mocny materiał, podpinka polarowa, fajy kaptur, kieszenie "brytyjskie". Naprawde fajna sprawa;) Oby tak dalej z poslkimi mundurami :) pozdrawiam kapral Link to post Share on other sites
Killerek WGRiW Posted August 27, 2003 Report Share Posted August 27, 2003 ciekawe kiedy pojawią siew demobilach bo bym sobie od razu zapodał tak po prostu bo mi też sie bardzo podobają Link to post Share on other sites
TUZIOL Posted August 27, 2003 Report Share Posted August 27, 2003 Mi rowniez te mundurki sie podobaja. Ciagle poluje na taki mundurek. Slyszalem, ze w sprzedazy sie tak szybko nie pojawia i ze mozna kupic repliki. Link to post Share on other sites
Killerek WGRiW Posted August 27, 2003 Report Share Posted August 27, 2003 Ale taka replika nie ma tych wszystkich zalet które wymienił kapral słyszałem że podobno sie pojawił taki mundur na allegro ale cena była taka że można by za to zapodać elektryka Link to post Share on other sites
Zjawa Posted August 28, 2003 Report Share Posted August 28, 2003 ja zawsze lubilem pustynne mundury tylko po co nam one w lasach i budynkach :| Link to post Share on other sites
AdAm Posted August 28, 2003 Report Share Posted August 28, 2003 Czołem, jestem tu nowy z wizytš. Czasem sobie tu tylko czytuję, a teraz wtršcę swoje 0.03 zł odnonie tematu. [...]Kurtka Goretexowa natmiast przeszła moje najśmielsze oczekiwania. jest lepsza od wszystkich obejrzanych pzrezemnie goretexów(ECWCS, angielskiego, niemieckiego i alpinusa). Wiem że dostępność tej kurtki jest praktycznie zerowa [...] No nie do końca tak "zerowa" gdyż na stronce http://www.serwis-militarny.net/summit/ można zamówić te gore-texy. Gociu dogadał sie w tej sprawie z producentem (Summit). Co do pustynnej "pantery" to przede wszystkim bardzo fajnie, że mamy swój własny polski deseń, a nie jakš kopię zagranicznego jak np. Holendrzy czy Hiszpanie. Generalnie sie zgadzam, że to porzšdny funkcjonalny mundur, przede wszystkim za sprawš bardzo dobrego materiału (rip-stop), ale... mam parę uwag, które tyczš się głównie kroju. Pustynniak ma bowiem prawie identyczny krój co standartowy mundur, a zatem ma jego zalety i wady. Wady jak dla mnie to zbyt małe (za wšskie) kieszenie, z kompletnie bezsensownymi bezużytecznymi "zaszewkami" (czy jak tam to inaczej nazwać), których majš nadawać szykowny wyglšd całemu wdzianku, a poza tym to tylko i wyłšcznie zbyteczne skomplikowanie procesu szycia i marnotrawstwo materiału. Poodobnie po co jest ta mała kieszonka na dole lewego rękawa? Inna sprawa to dziwaczne rozwišzanie jakim sš kieszenie na przodzie uda, czy czasem spotykane jeszce bezsensowniejsze z tyłu uda. Co do pustynniaka to ma on włanie kieszenie i z przodu i z tyłu uda, a za to nie ma w bluzie tylnych kieszeni na suwak. Mnie osobicie dziwi po co ta dodatkowa warstwa grubszego materiały, którym podszyta jest cała góra bluzy, łšcznie z górš rękawów. Może to ma niby chronić od żaru, ale raczej na pewno przypiesza i intensyfikuje "gotowanie się" i pocenie. Znaczšce, ze np. Amerykanie tez tak próbowali przy pierwszej partii BDU w desert 6-color, ale z tego zrezygnowali i teraz majš jednowarstwowe (z tego co wiem, a mam tylko spodnie 3-color). Podsumowujšc, mundur tropikalny z rip-stopu (w tym w wersji pustynnej) i gore-tex to naprawdę udane ciuchy. Sygnałem wychodzenia naprzeciw oczekiwaniom uzytkowników jest woalka przy kapeluszu. Widać, że w dziedzinie wyposażenia osobostego idzie lepsze i oby tak dalej. Pozdro. - AdAm Link to post Share on other sites
Ripek Posted August 28, 2003 Report Share Posted August 28, 2003 Bardzo podoba mi sie ten pustynny wzor. Tylko gdzie mozna dostac takie spodnie :( ? Link to post Share on other sites
Kapral Posted August 28, 2003 Author Report Share Posted August 28, 2003 hooah, Adasiu, jak się tu niezgodzić :) To prawda, te kieszenie są po prostu do dupy. Ale druga warstwa materiału nie jest taka zła :) jak mawia wielu Drill Instructors: "W pocie nikt jescze nie utonął" a przygrzane plecki nie są przyjemnym uczuciem. Co do dostępnosci goretexów, to chodziło mi o czysto wojskowy sort, z flagami na rzepach itp. pozdrawiam kapral Link to post Share on other sites
Szaszłyk Posted August 29, 2003 Report Share Posted August 29, 2003 Znaczšce, ze np. Amerykanie tez tak próbowali przy pierwszej partii BDU w desert 6-color, ale z tego zrezygnowali i teraz majš jednowarstwowe (z tego co wiem, a mam tylko spodnie 3-color). Witam, Amerykańce wprowadzili podwójne plecy w pierwszych seriach Desert 6-color. POtem je zlikwidowali, aż do wprowadzenia pierszwych mundurów Desert 3-color (nota bene ze 100% bawełny ripstop, a nie 50/50 NYCO) gdzie dodali je z powrotem. Dopiero mundury z kontraktem z 1991 roku mają już pojedyncze plecy. Mundur Desert 3-color, I-ego typu: http://allegro.pl/show_item.php?item=15553367 Pozdrawiam Link to post Share on other sites
Recommended Posts