Wochu Posted September 3, 2003 Report Share Posted September 3, 2003 A propos II wojny światowej, interesują mnie stopnie wojskowe (a właściwie ich niemieckie odpowiedniki) z tegoż okresu. Prosiłbym abyscie podali stopień oraz ich "hitlerowski" odpowiednik ( wydaje mi się że III rzesza używała innych nazw) np: Szeregowy - Schutze Z góry dziękuję za odpowiedzi. Pozdrawiam Wochu P.S. Nie gwarantuję że podany przeze mnie przykład jest właściwy :wink: Link to post Share on other sites
Gerard Heime Posted September 3, 2003 Report Share Posted September 3, 2003 Ale Waffen SS miało chyba inne stopnie i inną organizację niż Wehrmacht... PS. a wie ktoś, jak się nazywał ten szary galowy (albo miejski, grom go wie) kolor munduru? Bo polowy to feldgrau... w Panzerwaffe to był panzergrau ale w piechocie było chyba inaczej to nazywane... Link to post Share on other sites
Piok Posted September 3, 2003 Report Share Posted September 3, 2003 http://wilk.wpk.p.lodz.pl/~whatfor/stopnie_ss.htm tu sa stopnie ss ale moze sa tez dla innych jednostek o_o poszukaj bo strona jest wielka : www.whatfor.prv.pl Link to post Share on other sites
Wochu Posted September 5, 2003 Author Report Share Posted September 5, 2003 Dziękuję za link - o to mi chodziło, a na przyszłość bedę lepiej formułował moje pytania. Pozdrawiam Wochu Link to post Share on other sites
Gerard Heime Posted September 5, 2003 Report Share Posted September 5, 2003 Chodziło mi tylko i wyłącznie o nazwę kamuflarzu, nie trzeba było popisywać sie wiedzą. Kolorek nazywa się steingrau (sprawdziłem). I tyle. Link to post Share on other sites
Kadet Posted September 5, 2003 Report Share Posted September 5, 2003 Witam Nie popisywalem sie wiedza tylko zawsze staram sie udzielc pelnych i kompletnych informacji na zadane mi pytanka. Ale skoro wiesz jak juz sie nazywa kolor to milo i polecam sie na przyszlosc. Dzieki. Link to post Share on other sites
Recommended Posts