Tomasz_GS Posted August 17, 2007 Report Share Posted August 17, 2007 (edited) Ma taki problem w mojej sarence (był tuning do 400 FPS) że np w cel oddalony 30 m 5/10 trafią a reszta idą zaraz obok celu np na lewo lub prawo (replikę sztywno zamontowałem do podłoża) , wymieniłem lufę stokową na preckę sytema i gumkę także na systema i nadal to samo :???: może minimalna poprawa , strzelałem kulkami 0,23 Pestki i Xtreme, i teraz pytanie czy może być to wina kulek że za lekkie albo coś innego ? Proszę o jaką kol wiek podpowiedź .Dzięki. PEACE P.S. : Proszę o wybaczenie admina za wpisania tematu w nie tą kategorie i proszę o przeniesienie :D Edited August 17, 2007 by Tomasz_GS Quote Link to post Share on other sites
SebaGt90 Posted August 18, 2007 Report Share Posted August 18, 2007 No kulki to masz zdecydowanie za lekkie przy 400fps ja bym użył minimum 0,25. Quote Link to post Share on other sites
Tomasz_GS Posted August 18, 2007 Author Report Share Posted August 18, 2007 Faktycznie załadowałem 0,25 i jest od razu popraw spróbuje jeszcze na 0,28 . Quote Link to post Share on other sites
AdRain Posted August 19, 2007 Report Share Posted August 19, 2007 ja mam sarenke ;) i takich problemów mimo tego iż mam jeszcze więcej fpsów :] może to rzeczywiście wina kulek. osobiście używam 0.25 Xtreme'a Quote Link to post Share on other sites
vandermann Posted August 19, 2007 Report Share Posted August 19, 2007 Tak na przyszłość- "jakąkolwiek" pisze sie razem a nie "jaką kol wiek". Nie wpadłbym na taki pomysł zapisu :-F Co do tematu. Waga kulek to jedno, dystans do celu i jego wielkość to inna sprawa. 30m to juz nie mało, na tym dystansie cel A3/A4 5/10... Hmm, tragedii nie ma, moze 6/10, 7/10 przy 400fps. A dlaczego masz słabą powtarzalność strzałów? Problem zaczyna się już przed lufą i komorą HU, w gearboxie. Wahania fpsów +/- 5 czyli niedokładnie współpracujący tłok, cylinder i głowice dają różne sprężanie powietrza i w efekcie rozrzut kulek. Quote Link to post Share on other sites
Rzuf_ Posted August 19, 2007 Report Share Posted August 19, 2007 (edited) no właśnie jeśli raz ci podkręca mocniej raz słabiej to może być problem z szczelnościa układu, ale przy takiej długości lufy bym rewelacji w celności nie spodiewał się ;) z drugiej strony ja mam 300mm lufe w mp5 z M100 i na 35m trafiam w A4 7/10 (kulki 0,28) w pomieszczeniu. a przy 400fps używam kulek 0,28 i jest super. postaraj sie celność przetestować montując replike w imadle przyczepionym do np drabiny i strzelanie odbyc w miejscu osłoniętym przed wiatrem (strzelnica zamknięta)... bo to wcale nie muszą być problemy ze sprzetem :> btw: czy rozbieżność 5-7fps przy 430fps to duże wahania? Edited August 19, 2007 by Superrzuf Quote Link to post Share on other sites
vandermann Posted August 20, 2007 Report Share Posted August 20, 2007 Noo, moim zdaniem nie małe. Tzn, umówmy sie co do jednego- wahania +/-7 (przy 430 w Twoim wypadku) oznaczają, że czasem strzelisz 423 a czasem 437, tak? Wiec jest to za duża rozbieżność. Z resztą ilość fps nie ma tu dużego znaczenia, nie można stwierdzić że przy 430 wahania +/-7 są mniej szkodliwe niż przy 340fps. Ja mam 498fps (moge podać tak dokładną średnią bo moje różnice to +/-3fps) i jest ok. Quote Link to post Share on other sites
Tomasz_GS Posted August 22, 2007 Author Report Share Posted August 22, 2007 (edited) Porobiłem masę testów na kulkach 0,25 i 0,28 i mam tak przy 0,25 mam na świeżym powietrzu 7/10 ale celem było drzewo grubości słupka z bramki piłkarskiej odległość przeszło 30 m więc uważam że nie jest źle :), a przy kulkach 0,28 to było 8/10 biorąc jeszcze pod uwagę że mogłem zrobić błędy w celności :) to bardzo dobrze . Dzięki wszystkim za pomoc . Edited August 22, 2007 by Tomasz_GS Quote Link to post Share on other sites
Tomasz_GS Posted August 22, 2007 Author Report Share Posted August 22, 2007 A jeszcze wracając do tej złej synchronizacji części, czy jest to możliwe żeby było coś nie tak jeśli w asgshop'e zrobili mi tuning level I do 400 fps plus zamontowałem lufe precyzyjną Systema i gumkę Systema ?? Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts