ireabe Posted January 18, 2008 Report Share Posted January 18, 2008 (edited) Przeglądając karabinki snajperskie czułem pewnego rodzaju niedosyt. Wiedziałem, że to, na co mnie stać nie bedzie nawet w małym stopniu przypominało orginału. Drobne, kruche elementy z zafajdanego plastiku. Są tacy, którym to wszystko jedno- ma strzelać i tyle. Mi tam marzył mi sie II-go wojenny mauser, springfield, mosin, słowem- to, co w broni najpiękniejsze. Chciałem poczuć te cholernie przemyślane, smukłe kształty kolb z tamtych czasów, przycisnąć do barku metalową stopkę, przeryglować broń, przez lunetę z połową krzyża zobaczyć rozglądającego się, nieświadomego 'bunderwehrowca' z tanią plastikową repliką mp5sd wyposażoną w kolimator, latarkę, granatnik, lunetę, laser, stoper i budzik. Przejdźmy może do konkretów. Kupiłem nowe m6 Swiss Arms CG, co zapewniło mi 4mm grubości stalowe ścianki korpusu głównego. Zamek bolt-action nie był może idealnym odzwierciedleniem konstrukcji mosinowskiej, na której sie wzorowałem, ale na pierwszy rzut oka i tak tego nie widać. Zamek mamy 4-stopniowy. Celem jest zrobienie mosina wz.38 z montażem pod lunetę i ryglem zakrzywionym. Orginalnie w m6 na ryglu znajduje sie grip gumowy. Odkręciłem go więc, na puste miejsce nabiłem 4 tulejki ze stali łożyskowej. Kulkę rygla zrobiłem ze stalowej kulki z myszki komputerowej, nawiercając ją i gwintując. Całość solidnie skręciłem na kleju- tak dla pewności. Kurek zamka w m6 to wielki stalowy klocek, przykręcony śrubą z główką imbusową bezpośrednio do cylindra. Zastąpiłem go oczywiście orginalnym kurkiem mosinowskim, stosując tulejkę redukcyjną. Zdziwicie sie pewnie, jak napiszę, że gwinty w kurku oraz m6 sa takie same. Ze względu na konstrukcję komory HU niemozliwe było zastąpienie całej lufy zewnętrznej nową, cieńszą. Uciąłem więc lufę aż do osadzonej w środku komory HU, robiąc 'półeczkę' do osadzenia na niej drugiej lufy. Oba elementy złączyłem solidnym klejem. Po przeprowadzeniu testów wytrzymałościowych 3 dni moczyłem palec w Rivanolu. Lufa wew., jak i komora są oczywiście wyjmowalne, tyle że drugą stroną- trzeba odkręcić całą lufę. Mamy już więc gotowy niepozorny mechanizm. Teraz zostało nam to co najprzyjemniejsze- kolba. Mialem do wyboru: kupić orginał wz.38- droższy, lub identyczną kolbę z kbks przy której trzeba było trochę posiedzieć, wyciąć otwór na mosinowski magazynek. Kupiłem kolbę z kbks. 2 dni strugania i wygląda identycznie jak orginał. Kolejne 2 dni siedzenia z suwmiarką, skalplem i kalką i calutki mechanizm idealnie leży w kolbie. Teraz się naprawdę zdziwicie- otwory montażowe mechaniki z kbks'u idealnie pasują do tych z m6. Na wstępie wspomniałem o grubych ściankach korpusu m6- jest to bardzo istotne, gdyż niezbędne było rozwiercenie otworów montażowych oraz ich przegwintowanie pod m6. Dzięki nim cała konstrukcja trzyma się razem. Trochę zabawy było z zaadaptowaniem magazynka od m6, gdyż znajduje się dużo dalej niż orginał z mosina. Dni spędzone przy kolbie z nożykami i dłutami zaokrągliły się do tygodnia. Sam magazynek został zeszlifowany, uzupełniony poxipolem i ponownie zeszlifowany, zeby ładnie maskował się w kolbie. Zainwestowałem w magazynek mosinowski z podajnikiem- stan magazynowy. Przyciąłem go miejscami, po czym wbiłem do kolby na solidnym kleju- tak dla pewności. Została tylko nakładka na lufę złączona z resztą pierścieniami, przycięcie szyny ris, zamontowanie paska, oraz zmodyfikowanie krzyża w optyce tasco. Efekt widać na zdjęciach- zobaczcie sami. http://ireabe.deviantart.com/gallery/#_browse/scraps Działający link: http://ireabe.deviantart.com/gallery/?q=mosin Edited May 25, 2012 by wiciok Quote Link to post Share on other sites
ireabe Posted January 19, 2008 Author Report Share Posted January 19, 2008 (edited) ano luneta to kicha. Sprzedaje całość, więc już w to nie inwestuje. Niedlugo zamieszcze lin do ogłoszenia ;) Dodano: 19 styczeń 2008 12:40 http://www.allegro.pl/show_item.php?item=299900182 Edited May 25, 2012 by wiciok Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts