Silverquick Posted March 14, 2008 Report Share Posted March 14, 2008 Wiatam M24 czy M40 jest przepisowym powtarzalnym karabinem wyborowym Armii Stanow Zjednoczonych ??? Przepraszam za brak polskich liter Link to post Share on other sites
thor_ Posted March 14, 2008 Report Share Posted March 14, 2008 Nie jestem pewien ale stawiam na M24 jeżeli już choć jest coś takiego jak M40A2 więc nie wiem. O ile cos tam mi świta to M40 chyba jest używany przez Korpus Piechoty Morskiej a M24 może byc "lądowym" karabinkiem. Ale nie jestem pewny. Link to post Share on other sites
Silverquick Posted March 14, 2008 Author Report Share Posted March 14, 2008 Zakladamy za masz racje, wiec jak sadzisz czemu zdecydowali sie obrac dwa modele jako przepisowy karabin snajperski ? Sadze ze wybranie jednego bylo by tansze Link to post Share on other sites
regnar Posted March 14, 2008 Report Share Posted March 14, 2008 W "Strzelcu wyborowym" (wydane z roku 2001) Peter Brookesmith podaje takie informacje odnośnie M40: "Oryginalny karabin M40 został opracowany dla potrzeb żołnierzy amerykańskiego Korpusu Piechoty Morskiej (USMC) walczących w Wietnamie. ... Pod koniec lat siedemdziesiątych zmodernizowano ten karabin do wersji M40A1. Obecnie przygotowywana jest wersja M40A3. ... Jeśli karabin ten przejdzie badania kwalifikacyjne w USMC, powinien zastąpić M40A1 do 2005 roku." Nie wiem czy wyszedł i przeszedł te testy - nie szukałem na necie, wiec nie bardzo sie orientuje... Link to post Share on other sites
thor_ Posted March 14, 2008 Report Share Posted March 14, 2008 Choćby dlatego że Korpus zawsze sobie a USArmy sobie tak jak ASAirForce tez sobie. USA taka mentalność że każda "formacja" ktora ma odrębne dowództwo i sposób działani ai funkcjonowania w więszosći przypadków wybiera sama sobie sprzęt. Przykłady: F16 Siły powietrzne, E/F-18 Marynarka i Piechota morska. Wcześniej A-10 Siły powietrzne, A-6 Marynarka i Piechota morska. Generalnie sa dośćduże róznice w rozpisywanych założeniach i wymaganiach co do sprzętu przez lądowe siły zbrojne i morskie. Na wybór karabinow może mieć wpływ np podatność na warunki tak specyficzne w marynarce jak sól, słońce, mrozy woda. lądowe siły raczej aż takich ekstremów nie biora pod uwagę jak np Piechota Morska. Kiedyś były plany unifikacji uzbrojenia w latach około 70-tych bodaj ale jednak nie dało rady. Kolejny przykład to np kamizelki w wersjach "zswykłych" i "maritmie" dla Piechoty Morskiej Link to post Share on other sites
corrosive Posted March 15, 2008 Report Share Posted March 15, 2008 (edited) wiec jak sadzisz czemu zdecydowali sie obrac dwa modele jako przepisowy karabin snajperski ? Sadze ze wybranie jednego bylo by tansze Zacznijmy od tego, że oba te karabiny są bardzo mocno spokrewnione. Oba wywodzą się w prostej linii z Remingtona 700 a konkretnie 700BDL - choć zostały oddzielnie dostosowane na potrzeby oddzielnych formacji... Pamiętajmy też, że M40 wszedł do linii jakieś 20lat przed M24 :) Można zaryzykować stwierdzenie, że mechanicznie to M24 i M40 (a właściwie M40 i M24 ;) ) się nie różnią :) ... Pozdrawiam PS. Przepisowa bronią armii hamerykańskiej jest oczywiście M24 PS2. Poza tym M24 teoretycznie nie jest nazwą karabinu a całego systemu uzbrojenia :) Edited March 15, 2008 by corrosive Link to post Share on other sites
maxavelli Posted March 15, 2008 Report Share Posted March 15, 2008 Kolejny przykład to np kamizelki w wersjach "zswykłych" i "maritmie" dla Piechoty Morskiej Tu Cie zaskocze, bo USMC akurat uzywa... Landa ;-). Maritime z tego co mi wiadomo jest na wyposazeniu niektorych operatorow Navy SEALs. Armii jeszcze w CIRASach nie widzialem - jak na razie wszedzie IBA, nie mam pojecia czego beda chcieli uzywac ;-). Link to post Share on other sites
thor_ Posted March 15, 2008 Report Share Posted March 15, 2008 No popatrz ;) A ja się zasugerowałem nazwą ;) thx za sprostowanie ;) Link to post Share on other sites
Recommended Posts