zahn Posted January 5, 2004 Report Share Posted January 5, 2004 czy istnieja jakiekolwiek, chocby najmniejsze przeciwwskazania wzgledem uzycia do testow celnosci, badz kalibracji przyrzadow celowniczych, imadla? czy takie imadlo jest w stanie zrobic giwerce cos niezdrowego [nie liczac wgniecenia ;] mam na mysli efekty oddania strzalu na unieruchomionej broni]? Quote Link to post Share on other sites
Crazy_Ivan Posted January 5, 2004 Report Share Posted January 5, 2004 Heh - z tego co wiem, to jeszeli cialo A dziala na cialo B sila F, to cialo B dziala na cialo A sila rowna co do wartosci F, o tym samym kierunku, ale przeciwnym zwrocie :wink: :wink: :wink: Inaczej mowiac - odrzut broni i sila, ktora wywoluje to zjawisko nie dziala na strzelca, tylko na sam karabin, ktory zamocowany nieruchomo musi ja "przyjac" Np taki barett M82, czy M90 po strzale "z imadla" raczej przestalby sie nadawac na egzemplarz snajperski :D Quote Link to post Share on other sites
aZahiel Posted January 5, 2004 Report Share Posted January 5, 2004 No chyba ze sila byla by tak duza ze karabin by przetrwal ale imadlo mial bys na glowie :!: :twisted: Quote Link to post Share on other sites
Pikace Posted January 5, 2004 Report Share Posted January 5, 2004 Z tego co wiem, do badania broni uzywa sie specjalnie skonstruowanego łoża (ma swoja nazwe ale teraz nie pamietam). W zadnym przypadku nie uzywa sie do tego celu imadla, albo innego na stale zamontowanego chwytu. Quote Link to post Share on other sites
Dragunov Posted January 17, 2004 Report Share Posted January 17, 2004 Imadło samo w sobie raczej nie wpłynie negatywnie na działanie broni. No chyba, że ktoś przykręcając rękojeść np. pistoletu obróci wajchę 45.328 razy :) Jednak jak już napisał Pikace do testowania broni i amunicji używa się specjalnego sprzętu. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts