Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Kompatybilność części

Recommended Posts

Nie znalazłem podobnego tematu na forum a myślę że byłby bardzo przydatny. Chodzi o to by powstał tu mniej więcej zarys jakie części jakich producentów pasują do siebie bez specjalnej ingerencji. Nie chodzi mi tu bynajmniej o wnętrze GB bo o tym akurat trochę na forum jest.

Ostatnio przyszedł mi do głowy przebiegły plan jakby tu zrobić niewielkim kosztem kilka replik z jednej. Mam m16 G&P(dokładniej WGCC ale mniejsza o to ;-) ) i wymyśliłem że wystarczyłoby dokupić lower receiver'a, jakiś używany gearbox CA czy chińczyka w styl boyi plus oczywiście silnik, kolba i chwyt pistoletowy. W ten sposób wyjmująć 1 pin mógłbym wymieniać pomiędzy słabszym zestawem a mocniejszym. Prawda że genialne ;-) ?

Tylko że tu rodzi się pytanie czy to wszystko będzie do siebie pasowć? Body G&P, GB CA/boyi/pj, kolba jeszcze jakaś, chwyt też innego producenta itd... Gdyby wszyscy którzy tak kombinowali napisali o tym pare słów powstała by ładna baza danych przydatna dla osób które chcą co nieco pozmieniać w swojej replice.

• 4 weeks later...

Hmm... cóż. Niedawno miałem styczność z kilkoma body od emek. Bodajże plastikowe P&J (upper receiver), metalowe AGMa (całe, dokładniej od HK) oraz JG (całe, plastikowe). I właśnie mimo, że części są podobne trzeba zwrócić uwagę na uszy od pierwszego pinu (tego bliżej foregripa). Wkładałem górne body P&J do dolnego AGMa. Nie dało się, ponieważ w dolnym ucho jest za szerokie i nie mieści się pomiędzy uszami od górnego P&J. Tak więc dobierając receivery warto spojrzeć, czy aby na pewno uszy nie będą na sobie "przeszkadzały".

Poza tym, mój mag od SRC dość ciasno wchodzi do CA, natomiast magi od CA dobrze leżą w mojej emce z SRC.

I mam jedno pytanie? Czy nie lepiej kupić emkę ICSa i wymieniać tylko górnego GB?