Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

MP5-coś się stało, czy to tylko mróz?

Recommended Posts

Witam!

Jest mi bardzo potrzebna wasza wiedza i doświadczenie. Podczas tegorocznej mroźnej zimy razem z kumplami wybrałem się na strzelankę (tak, tak teraz wiem, że to był głupi pomysł, biorąc pod uwagę to, że było -15 stopni). Rozpakowaliśmy sprzęt i zaczęliśmy oddawać próbne strzały. Ja zdążyłem wystrzelić zaledwie jedną serię i replika przestała strzelać. Było tak jakby batka siadła. Podłączyłem ją do karabinu kumpla i działało. Wszyscy poszli się strzelać, a ja siedziałem na respie i próbowałem uruchomić broń. Myślałem, że to od zimna więc próbowałem ją jakoś ogrzać. Niestety bez skutku. Odłożyłem replikę no i już miałem się zabierać z powrotem do domu, ale coś mnie jeszcze podkusiło, wziąłem mp5, nacisnąłem spust i nieoczekiwanie replika wystrzeliła. Wystrzeliłem całego hi-capa i wszystko było ok. Chciałbym, żebyście mi powiedzieli, czy powodem awarii mojej broni wg. was był mróz i zamarznięcie jakiejś części, czy może być to awaria broni. Muszę to wiedzieć jak najszybciej, ponieważ niedługo ma się odegrać ważna dla mnie strzelanka i chcę wiedzieć czy powinienem odesłać broń na jakiś przegląd, czy mogę być spokojny, że replika będzie działa bez problemu na następnej strzelance.

Skoro w innej replice działała, to chyba znaczy że była OK, prawda?.

Sprawdzałeś, czy w GB się coś nie zacięło? Następnym razem, jak coś takiego ci się stanie, to wyjmij całe GB, i sprawdź, czy antireversal jest we właściwej pozycji. Ja bym na to stawiał.

Było słychać, takie jakby tykanie, jak spust naciskałeś?

EDIT: Nie musisz rozbierać GB, od dołu, koło wejścia na silnik masz takie prostokątne wycięcie, tam sprawdź czy antireversal jest dobrze ustawiony.

Edited by Karmazyt

Wielkie dzięki. Jeśli coś takiego się znów stanie, to posłucham rad. W takim razie temat można chyba uznać za zamknięty?Aha, Karmazyt- jak naciskałem spust nie było żadnego tykania, było tak jakby się batka rozładowała. No to chyba jednak temat nie zamknięty :-P . W takim razie możliwe, że po prostu coś zamarzło mi lub coś w tym stylu?

Skoro w innej replice działała, to chyba znaczy że była OK, prawda?.

Niekoniecznie, kiedyś moja batka nie strzelała w mojej replice, a u kumpla tak, może to kwestia twardszej sprężyny albo lepszego spodkładkowania zębatek w jednej z replik. Jednak skoro masz takie zacinki to lepiej oddać do serwisu lub kogoś kto się na ty zna na przegląd.

Wielkie dzięki. Jeśli coś takiego się znów stanie, to posłucham rad. W takim razie temat można chyba uznać za zamknięty?Aha, Karmazyt- jak naciskałem spust nie było żadnego tykania, było tak jakby się batka rozładowała. No to chyba jednak temat nie zamknięty :-P . W takim razie możliwe, że po prostu coś zamarzło mi lub coś w tym stylu?

Warto czasem przeczytać temat niż się wbić na...

Pozdrawiam.