mapajo Posted April 12, 2010 Report Share Posted April 12, 2010 Witam serdecznie! W trakcie ostatniej zabawy moja bateria rozgrzała się do niezwykle wysokiej temperatury (niemożność wzięcia jej w nieosłoniętą dłoń, stopienie obudowy wtyczek). Po ostudzeniu baterii zauważyłem, że prawdopodobną przyczyną przegrzania było zwarcie spowodowane zetknięciem się okablowania baterii z metalową prowadnicą kolby. Po zaizolowaniu tego miejsca oraz ponownym podładowaniu baterii okazało się, że akumulator nie przechowuje energii. Na innych ogniwach replika funkcjonuje bez zarzutu. Sprawdziłem miejsca lutowania, okablowanie, nie budzą zastrzeżeń. W związku z powyższym chciałbym zapytać, czy Ktoś z Was spotkał się z podobnym "przegrzaniem" baterii? Czy temperatura jakiej nabawiły się ogniwa mogły wpłynąć na ich uszkodzenie? Będę wdzięczny z każdą podpowiedź, żartownisiów proszę jednak o powściągliwość w wyrażaniu opinii ;) Pozdrawiam Quote Link to post Share on other sites
Wolfran Posted April 12, 2010 Report Share Posted April 12, 2010 (edited) Ta bateria jest to wywalenia, przegrzała się, przykro mi. Przynajmniej ja tak uważam. Edited April 12, 2010 by Wolfran Quote Link to post Share on other sites
szumitek Posted April 12, 2010 Report Share Posted April 12, 2010 Zwierając baterię doprowadziłeś do jej rozładowania i to prawdopodobnie poniżej bezpiecznego progu( 1v na ogniwo). Najczęściej kończy się to trwałym uszkodzeniem ogniw... Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts