Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Uszczelnienie głowicy tłoka + sprężyna m130 vs 125

Recommended Posts

Witam,

mam replikę PJ16A4

http://www.taiwangun.com/karabiny_szturmow...j16a4-1146.html

wymieniony części na:

komora KA

lufa systema 6.04

gumka (z tym różnie bo cały czas sprawdzam inne :) )

spreżyna m130 systema

mosfet

Pytania:

1. po wymianie sprężyny na teoretycznie mocniejszą M130 systemy (wcześniej chińczyki wrzucili m125 (patrz opis karabinu) znacznie wzrósł ROF. Co prawda zainstalowałem też MOSFET ale czy on aż tak poprawiłby prace repliki ? Porównałem sprężynę ze stockową: stockowa jest dłuższa i wydaje się być twardsza niż systema. Czy to możliwe że zamiast 125 dali jeszcze coś mocniejszego ? FPS na przegladzie zerowym średnio 440 FPS. Niestety po wymianie części nie mierzyłem FPS.

2. Podczas pierwszego rozbierania GB przy czyszczeniu głowicy wydaje mi się że zniszczyła się taka plastikowa podkładka która była za oringiem w głowicy. Czy jest ona niezbędna ? Ktoś gdzieś napisał że aby sprawdzić szczelność układu należy dmuchać w lufę i sprawdzić czy się podnosi tłok. Podłączyłem na sucho lufe z komorą do GB i ustawiłem dysze jak najbardziej wysuniętą. Po dmuchnięciu dało sie słyszeć uciekające powietrze z komory. Czy ten pomiar jest wiarygodny ? Czy może to wolne miejsce będzie wypełnione przez kulkę ?

3. Czy to prawda że podczas pracy repliki powietrze do tłoka jest zasysane przez lufę ? Jeżeli tak to czy można rozszerzyć oring na głowicy (wkładając np. mniejszą oring pod spód) tak aby nie było luzu ?

Dziękuję za pomoc

1. Wymieniałeś też okablowanie na niskooporowe? Jeśli tak to możesz mieć na mocniejszej sprężynie większego rofa.

2. Jaka plastikowa podkładka? Chodzi Ci o część głowicy od strony tłoka? Wrzuć fotkę, ale raczej będzie do wymiany. Jeśli dmuchasz w lufę to całe powietrze ucieka do magazynka.

3. Podczas cofanie tłoka cylinder nie jest szczelny, powietrze dociska uszczelkę, na głowicy tłoka, do ścianek cylindra, uszczelniając układ, po zwolnieniu sprężyny(po to są te dziurki na głowicy). Nie jestem pewien ale powietrze raczej nie jest zasysane w całości z lufy, raczej po części z lufy , zanim zatka ją kulka, i po części od tyłu cylindra. Poprawcie mnie jeśli się mylę.

Edited by kobejn669

1. wg opisu u krakmanów kable są niskooporowe (ja ich nie zmieniałem)

2. zdjęcie wrzucę jak bedę w domu. Podczas dmuchania zatykam wlot do magazynka

3. i pewnie masz rację, sprawdzę jednak na tym ustawieniu działa. Wg mnie plus jest taki, że o ile w normalnym przypadku tłok osiąga szczelność po chwili (zanim powietrze rozpręży gumkę) to w tym co ja opisałem kompresja byłaby natychmiastowa. Tylko pytanie czy podczas trybu auto powietrze zdążyłoby napełnić cylinder zanim wpadająca nastepna kulka by nie zblokowała dopływu powietrza

Edited by KolinR

Ta plastikowa podkładka jest pomiędzy głowicą tłoka a tłokiem krakmani mają ją zwyczaj wkładać to każdej repliki jest to chyba w celu odsunięcia lekko tłoka do tyłu przy rozprężonej sprężynie alby zębatki nie wyrywały w nim zębów. Ja to zawsze wywalam replika działa bez różnicy. :uśmiech:

Co do testu szczelności robi się to tak że, wyjmujesz zespół cylindra zatykasz palcem dyszę i mocnym szybkim ruchem wciskasz tłok do cylindra tłok powinien się zatrzymać i nie dać się wcisnąć jeśli tak masz składaj replikę i nie martw się o zasysanie powietrza.

Edited by HUGO_HUGO

replika złożona z powiększonym oringiem. Na razie działa, wymieniłem również gumke bo siedział stary PJ (de facto nie kompatybilny z komorą KA), wywaliłem teflonfixa, złożyłem i kulki lecą daaaleko :) i co najważniejsze prosto. Dam znać po jakiejś strzelance jak replika sie sprawuje. Pozdrawiam i dziękuję za wskazówki