Majster' Posted April 20, 2010 Report Share Posted April 20, 2010 (edited) Witam wszystkich, szukałem trochę po forum ale ciężko znaleźć informacje na akurat te kilka pytań - mianowicie: - ile kabelków odchodzi od diody świecącej wewnątrz tego kolimatora? Mam 3 - 2 czerwone i 1 czarny, montuję niby dobrze i za cholerę nie chce świecić? Kawałek jakiegoś kabelka miałem obok, nie wiem czy coś wypadło z koli czy leżało już wcześniej na biurku - czy mogłem spalić diodę? - nie wiem czy nie spowodowałem jakiegoś zwarcia - jest takie prawdopodobieństwo? - czy ma ktoś dostęp lub możliwość zrobienia zdjęć jak połączony jest układ scalony z kabelkami i tarczą do zmiany natężenia świecenia? Za zdjęcie kabelków podłączonych do samej diody wewnątrz też będę wdzięczny. Pozdro EDIT: Doszedłem do wniosku, że mam dwie opcje - albo oderwał się jeden z kabelków - dlatego dioda nie działa - wyjaśniło by to zdjęcie, lub diodę spaliłem - wykluczając pierwsze odkryję drugie. Pytanie też, można ją wymienić? Idzie gdzieś takiego kupić? Ten koli kosztował prawie 400zł i szkoda mi tej kasy :( Chyba, że chce ktoś kupić, obudowa, soczewki etc sprawne :) Edited April 20, 2010 by Majster' Quote Link to post Share on other sites
Majster' Posted April 21, 2010 Author Report Share Posted April 21, 2010 Sam się z siebie śmieję. 2 Lata elektrotechniki w szkole, 2 lata układów cyfrowych i pracowni a zapomniałem, że dioda działa od 1,6V... Podłączyłem szeregowo dwa paluszki i bangla. Teraz to jeszcze poskładać :) Żaden papierek nie jest potrzebny! Wszystko działa bez niego :) Temat do wywalenia :P Quote Link to post Share on other sites
Majster' Posted April 22, 2010 Author Report Share Posted April 22, 2010 EDIT: Będę wdzięczny za zdjęcie płytki PCB kolimatora, potrzebuje wiedzieć jak dokładnie mają być podczepione przewody. Dzięki Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts