McKing23 Posted July 16, 2010 Report Share Posted July 16, 2010 Witam, mam pytanie odnośnie akumulatora G&P 1100 mAh 8,4 V. Akumulator przyszedł nowy i naładowany (sprawdzałem miernikiem) więc nie doładowywałem. Pszedłem z nim na jedną strzelankę wytrzymał ok 500 kulek, Sprawdzam napięcie w domu ok 9V a w myśl formatowania chciałem go wyładować i poszedłem na drugą strzelankę gdzie padł po ok 100 kulkach czy to normalne? (napięcie rozładowanego wynosiło 8,4 V). Kiedy zadzwoniłem do ASGShopu serwisant powiedział że musi być przed każdą strzelanką doładowywany ,a jak się ma sytuacja gdy jestem na etapie formatowania? Mam doładowywać czy nie? I na ile kulke m/w powinien mi starczyć ten akumulator? Quote Link to post Share on other sites
Agata Posted July 16, 2010 Report Share Posted July 16, 2010 NiMH powinny być doładowywane przed użyciem. Im to nie przeszkadza tak jak NiCd. Eee, skąd wiesz, że był naładowana?? Miernik ma funkcje sprawdzania stanu naładowania? Quote Link to post Share on other sites
McKing23 Posted July 16, 2010 Author Report Share Posted July 16, 2010 Nie, skoro wiem że naładowany pakiet 8,4 ma napięcie 9,6 V a miernik tyle pokazywal wiec byl naladowany Quote Link to post Share on other sites
Agata Posted July 16, 2010 Report Share Posted July 16, 2010 Naładowany pakiet powinien mieć około 1.45V na cellę, więc przy 7 ogniwach wychodzi jakieś ponad 10V. Quote Link to post Share on other sites
McKing23 Posted July 16, 2010 Author Report Share Posted July 16, 2010 Nie wiem czemu ale rano gdy mierzylem miernikiem napiecie wynosilo ok 9,5 V a teraz do weiczora spadlo do 9,4 to normalne? Quote Link to post Share on other sites
seger Posted July 16, 2010 Report Share Posted July 16, 2010 każdy akumulator traci napiecie nawet jak jest nieużywany, efekt samorozładowania. Wielkośc jego jest uzależniona od rodzaju ogniw. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts