toni8567689 Posted September 8, 2010 Report Share Posted September 8, 2010 A więc chciałbym wyciszyć moją emeczkę. Na razie fullstock, aczkolwiek wsadzę do niej: -Komora king arms -Madbull Shark -Jakaś precka 550mm. Osiągi będą wystarczające, aczkolwiek przeszkadza mi jej hałas. Pierwsze co przyszło mi na myśl: tłumik. No dobra tylko tu jest problem. Mka ma 1m długości i nie chcę dokładać jej kolejnych 15cm. Myślałem o tłumiku MIKRO od Silesi. Co o tym myślicie? Czy może jakiś inny tłumik? Słyszałem o takich które chowają w sobie lufę zewnętrzną, ale nie pamiętam jak się nazywały... No dobra Skoro chcę wyciszyć to chyba jakieś ciche głowice czy coś. Co możecie polecić aby maksymalnie wyciszyć m16-tke? Czy coś jeszcze mogę zrobić oprócz kupna tłumika i cichych głowic? Pozdrawiam. Quote Link to post Share on other sites
Maza94 Posted September 8, 2010 Report Share Posted September 8, 2010 Wypodkładkować najpierw. A tłumnik, moim zdaniem dużo nie daje przy elektrykach. Quote Link to post Share on other sites
Kocur666 Posted September 8, 2010 Report Share Posted September 8, 2010 Jezeli ma sie dobrze wyciszony gearbox to tlumika bardzo duzo daje przy replikach. Ale od strony tego co dostaje slychac roznice a nie strzelca ktory replika strzela... Quote Link to post Share on other sites
toni8567689 Posted September 8, 2010 Author Report Share Posted September 8, 2010 A jak wyciszyć gearbox? Quote Link to post Share on other sites
Kocur666 Posted September 8, 2010 Report Share Posted September 8, 2010 Wbrew pozorom bardzo istotne sa lozyska. Precyzja wykonania (zeby zebatki nie mialy luzow) oraz rodzaj. Wiadomo - kulkowe sa najcichsze. Potem plastiki, najgoslniejsze sa stalowe slizgi. Druga sprawa to zebatki. Tak samo precyzja wykonania - czy bedzie je slychac czy nie (mam zebatki shsa 13:1 ktorych wogole nie slychac). Trzecie - uderzenie tloka - do wyciszenia tego przydaje sie albo zestaw cichej glowicy tloka i cylindra, albo wyciszone bore up. Czwarte - dobre nasmarowanie gearboxa. Piatek - wyciszenie gabka albo mata jezeli jest miejsce w body (wyciszanie auga rzadzi) Szoste - tlumik. Ale porzadny. Wazny jest wklad wyciszajacy (zeby to nie byla otulina do rura ale porzadne krazki z gabki wyciszajacej). Dlugosc nie jest tak istotna jak jakosc wytlumienia. Konkretny tlumik dlugosci 10 cm moze tlumic lepiej niz slaby 30. Oczywiscie jakosc wypodkladkowania zebatek jest priorytetem - zle spodkladkowane beda rzezic. Pomaga w tym dobry gearbox gdzie jest dosc duzo miejsca na podkladki - tak zeby ustawic je idealnie. Oczywiscie ustawienie zebatki silnikowej wzgledem silnika tez jest istotne. Zeby nie musiec regulowac zbytnio imbusem. Quote Link to post Share on other sites
toni8567689 Posted September 9, 2010 Author Report Share Posted September 9, 2010 Zębatki: Szukam cichych i za razem wytrzymałych (Myślę o m140) Wyciszenie: Zrobić je ze zwykłej gąbki kuchennej? Tłumik: Jak już pisałem, zastanawiam się nad silesią. Co myślicie o tym: http://www.silesia-factory.pl/ops-35x250-p-58.html ? Rozumiem, że gwint tłumika znajduje się w środku niego i po zamontowaniu zakrywa 10cm lufy zewnętrznej, ale jeszcze i tak jest 15cm zapasu tak? Quote Link to post Share on other sites
Maza94 Posted September 10, 2010 Report Share Posted September 10, 2010 Zgadzam się z Kocur666. Na twoim miejscu toni zakupił bym takie coś http://www.asgshop.pl/sklep/produkt.php?id=135 albo od razu zestaw BU i łożyska kulkowe. W mojej M16 siedzą łożyska kulkowe 8mm GP i cichy zestaw Systemy (Głowica tłoka, cylindra i cylinder), po prawidłowym spodkładkowaniu i nasmarowanie na prawdę to ładnie chodzi, ostatnią rzeczą do wymiany pozostał mi tylko silnik A&K ostatnia głośno chodząca część. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts