Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Jak zrobic

Guest maciejc4

Recommended Posts

Hmmm. Troszkę dziwne masz podejście :? . Naprawdę uważasz że wykonanie tarczy balistycznej można opisać w prosty i jednoznaczny sposób?

Cóż. Mylisz się. W 90% zależy to tylko od twojej inwencji, dostępnych materiałów i umiejętności. Sam chętnie poczytam uwagi i sugestie ludzi, którzy takie tarcze zrobili. Być może podpatrzę u nich jakiś ciekawy patent itp. lub podyskutuje gdzie zdobyć dany materiał lub czy jest może jego jakiś ogólnodostępny zamiennik. Na twoim miejscu nie liczyłbym jednak na kompletny poradnik. Większość rzeczy i tak będziesz musiał wymyślić sam. Moim zdaniem to tylko ułatwia sprawę, ponieważ zamiast szukać konkretnych materiałów i rozwiązań(jakie ktoś akurat opisze w poradniku) sam wymyślasz sposoby mocowania itp. zależnie od tego co akurat masz pod ręką.

Tak naprawdę w tarczy balistycznej do ASG wiele filozofii nie ma. Na dobrą sprawę możesz wyciąć(lub kupić gotową) płytę z grubej blachy, tworzywa, sklejki czy z czego tam jeszcze chcesz. Do tego otwór na wizjer, który zaklejasz szybką z plexi, jakiś uchwyt(jaki tylko ci się podoba, mogą być nawet 2 „paski”) i gotowe.

Całą sztuka polega na dopracowaniu szczegółów: dobraniu odpowiednio ciężkich materiałów dla realizmu, wygodnych mocowań(to w dużej mierze sprawa indywidualna więc i tak sam będziesz musiało tego dojść), pomalowaniu, powyginaniu(choć nie każda tarcza musi być pozaginana), dodaniu uchwytów na jakiś sprzęt np. granaty itp.

Na twoim miejscu najpierw dobrze bym sobie wszystko przemyślał. Zacznij od takich podstaw jak wymiary tarczy – stosuje się wiele różnych i to ty musisz zdecydować jaki będziesz odwzorowywał - jaki będzie dla ciebie wygodny i praktyczny.

Najważniejsze jednak żebyś wiedział, że czeka Cię dużo pracy, poszukiwań materiałów, poprawek, przymiarek itp. Jeśli więc chęć stworzenia tarczy jest tylko twoja chwilową „zajawką” to lepiej daj sobie spokój lub tarcze wykonaj w trybie przyspieszonym(nim twój zapał ostygnie): kup płytę, wytnij dziurę i jazda(wazelina też może się przydać :wink: ).

Przede wszystkim zachęcam cię do opracowania jakiegoś projektu i powrotu na forum z konkretnymi pytaniami i problemami.

Pozdrawiam!

Guest maciejc4

Moja tarcze chcialbym wykonac z aluminium lecz nie wiem jak powinno się go zagiąć, nie wiem też gdzie da się kupić szybke z pleksy, no i gdzie mocuje się ten chwyt na granaty.

Porsze o odpowiedz

No i tu jest twój problem. Wydaje ci się że wejdziesz do sklepu „A” kupisz szybkę do tarczy, pójdziesz do „B” kupisz uchwyt i tak dalej. Takich rzeczy raczej się nie kupuje. Je się WYKONUJE. Np. taką szybkę musisz sobie wyciąć sam. A skąd zdobyć arkusik pleksi? Nie mam pojęcia, ja mam kawałek od ojca a on z kolei od kumpla któremu walał się on po magazynie -> kombinujemy. Z resztą twoje pytanie nie powinno brzmieć „skąd wziąć pleksi”. Powinieneś raczej pytać(oczywiście wcześniej przemyślawszy temat): jak mam płytkę wyciętą z pudełka na proszek do prania to się nada? Właściwie to nawet o to nie powinieneś pytać tylko założyć gogle postawić szybkę pod ścianą i ja przetestować z najmocniejszej giwery jaka macie w teamie. Odnośnie zaginania blachy: przecież pisałem że wcale nie musisz jej zaginać. Co do uchwytów na granaty: to był przykład. Możesz tam zrobić zwykłą kieszonkę(dokleic kawałek materiału) i nawrzucać tam czego chcesz.

Piszesz że chcesz wykonać tarczę z aluminium. Dlaczego akurat aluminium? Bo „mądrze” brzmi? A za chwilkę znowu zapytasz gdzie aluminium zdobyć. Nie tędy droga! Zobacz lepiej co masz w garażu i postaraj się z tego coś sklecić. W ogóle to co to za określenie: „z aluminium”? Zamierzasz to wyrzeźbić z bryły tego metalu? Wypowiadaj się precyzyjniej że chodzi ci np. o blachę aluminiową. W pierwszym poście starałem się Ci pomóc jednak chociażby po twoim sposobie pisania postów widzę że nie było sensu. Jeśli oczekujesz pomocy od innych to wykaż chociaż minimum dobrej woli i ładnie redaguj wiadomości oraz formułuj konkretne pytania. Nikt nie będzie zgadywał co ty chcesz zbudować.

Ponownie nawołuje: PRZEMYŚL TO!

Guest maciejc4

Witam!

Może masz racje, niestety mam 15 lat i garażu nie mam. Ale znalazłem niezłą sklejke i kawałek blachy. Najpierw wyciąłem sklejkę o wymiarach 84x 47, a następnie nałożyłem na nią blachę, zrobiłem też otwór na szybkę, jednak tu zaczyna się mój problem, w domu nigdzie nie ma plexy, a ja nie wiem jak ją zastąpić lub gdzie kupić????/

Czy teraz uzyskam twojej porady???????/

A i mam jeszcze jeden problem, pomysł z materiałowymi kieszonkami nie bardzo mi się podoba, czy znasz jeszcze jakieś, i w ogóle jak udoskonalić taką tarczę????/ Czy można coś dodać?????,

domu nigdzie nie ma plexy, a ja nie wiem jak ją zastąpić lub gdzie kupić

Gdzie kupić? Na to pytanie ścieżko mi odpowiedzieć. Ja bym poszukał w różnych warsztatach samochodowych itp. Panorama firm może też pomóc.

Czym zastąpić? Ty już chyba wiesz czym -> kombinujemy. Z pudełkiem na proszek do prania wcale nie żartowałem. Idziesz do sklepu z artykułami gospodarstwa domowego lub jakiegoś tesco, castoramy itp. i oglądasz wszystkie możliwe pudełka, skrzyneczki, szufladki itp. Innymi słowy szukasz wszystkiego co w swojej konstrukcji ma płaska ściankę z przezroczystego tworzywa. Oczywiście szukasz materiały jak najmocniejszego i testujesz jego wytrzymałość po prostu do niego strzelając.

pomysł z materiałowymi kieszonkami nie bardzo mi się podoba, czy znasz jeszcze jakieś

Jak nie chcesz z materiału to zrób chociażby z cienkiej sklejki zwykłą półeczkę. Moim zdaniem będzie to wyglądało nieciekawie a kieszeń z materiału jest dużo praktyczniejsza ale to tobie tarcza ma się podobać a nie mnie. Mocowanie granatów możesz zrobić przyklejając do krawędzi tarczy pasek parciany na którym będziesz wieszał granaty. Sposobów jest milion. Pomyśl jaki by tobie odpowiadał(z jakiego wygodnie wyjmowało by ci się granaty) a potem myśl nad jego realizacją. W razie problemów gwoździe i młotek mogą być pomocne :wink: :twisted:

w ogóle jak udoskonalić taką tarczę????/

Możesz sobie tam prysznic zamontować.

Powtarzam: to twoja tarcza i ty decydujesz w co będzie wyposażona.

A jeśli naprawdę aż tak bardzo brak ci inwencji to wpisz na gogle: 'ballistic shield'. Pooglądasz zdjęcia – może ci coś podpowiedzą. Np. bardzo popularnym „gadżetem” jest przedni reflektor.

Czy można coś dodać?????,

aaaaaaa to już się Woźnego musisz zapytać

Pozdrawiam!