Olek96 Posted January 2, 2011 Report Share Posted January 2, 2011 Ja znalazłem tylko zapowiedzi na wiosnę tego roku. Quote Link to post Share on other sites
Loniu Posted January 17, 2011 Report Share Posted January 17, 2011 Witam, podepnę się trochę pod temat :) Mam kontrakt marpata ale nie moge na ebayu utrafić kontraktowego kapelutka :( Tej części munduru się tak nie ciora więc jedyne pytanie to czy estetycznie odstaje od kontraktu? Byłaby jakaś widoczna różnica? Będzie się gryzło? Quote Link to post Share on other sites
Then Posted January 17, 2011 Report Share Posted January 17, 2011 Helikon jest zauważalnie inny niż kontrakt (jeśli się je postawi obok siebie, osobno tak tego nie widać). Piszę o wzorze kamuflażu, nie wiem jak z krojem, pewnie Helikon ma za sztywne rondo :wink: (jeśli to o boonie chodzi, marineska 'krojowo' wyglądała raczej dobrze). Quote Link to post Share on other sites
Loniu Posted January 17, 2011 Report Share Posted January 17, 2011 Ehh... Czyli pozostaje mi polowanie na kontrakt na ebayu? Bo u "Guna" za 99zł są :( Quote Link to post Share on other sites
Then Posted January 17, 2011 Report Share Posted January 17, 2011 Normalna relacja kopia-kontrakt (boonie/marineska helikona kosztują w okolicach 40 zł). Żeby za niższą cenę (po przeliczeniu z dolców) wyrwać to byś się chyba musiał dobrze czaić.. Quote Link to post Share on other sites
MalibuMax Posted March 18, 2011 Report Share Posted March 18, 2011 Chyba jakieś żarty... cały komplet za 250 znajdziesz tylko trzeba dobrze polować. nie bierz na pewno nowego kontraktu bo się nie opłaca. Pozdrawiam! od czasu do czasu pojawiają się na allegro aukcje ;) Quote Link to post Share on other sites
Widmo34 Posted July 10, 2011 Report Share Posted July 10, 2011 ostatnimi czasy porownywałem mojego helikona z kontraktem. Helikona kupiłem zaraz przed ta afera z amerykanami co na rok zaprzestali produkcji (w sklepach ich nie było). róznic w camo nie zauwazylismy a materiał helikona starego to 50/50 twill (metka). z czego sa nowe to nie wiem ale ludzie narzekaja teraz Quote Link to post Share on other sites
Johann Posted July 10, 2011 Report Share Posted July 10, 2011 Dokładnie kiedy to było (rok)? Bo ja mam helikona kupionego pod koniec 2008 i różnice w kolorze są znaczne, o wykonaniu nie wspomnę. Quote Link to post Share on other sites
sylwek3231 Posted July 10, 2011 Author Report Share Posted July 10, 2011 Na dzień dzisiejszy posiadam Helikonowy kapelusz i kontraktowe spodnie. Różnica jest, ale nie widać tego tak jak np. z kontraktowym wz'em i kapeluszem Helikona. Kolor jest inny, zieleń w kopii jest ciemniejsza, brąz też ciemniejszy (tak mi się wydaje). W ogóle to są inne kolory, nie podlega to większej dyskusji. Nie jest to mocno widoczne, ale chyba trzeba będzie zainwestować w kapelusz kontraktowy bo helikon to lipa. Nie żałuję, że sprywatyzowałem koszernego Marpata. Materiał też z deczka inny (tak mi się wydaje, może to tylko moje odczucia). Także jeśli ktoś ma dylemat, niech wybiera kontrakt. Pomimo tego, że pare złotych więcej trzeba wydać. Ja spodnie wyrwałem lekko używane za 130zł Nówka pewnie 140 by mnie kosztowała. Teraz czekam z kupnem bluzy do jesieni. Pozdrawiam Czesiu. :) Quote Link to post Share on other sites
Puchacz79 Posted July 11, 2011 Report Share Posted July 11, 2011 Witam Również podepnę się do wątku. Mam pytanko, chce kupić swoje pierwsze moro i zastanawiam się nad tym tym, skusiła mnie niska cena, niby to RIP-STOP. Czy w tej cenie są one coś warte i czy barwami bardzo odbiega od oryginału? Pozdrawiam Quote Link to post Share on other sites
Ace Posted July 11, 2011 Report Share Posted July 11, 2011 nie mam porównania między marpatami, ale różnica między ucp helikona a kontraktem na pierwszy rzut oka nie jest duża [ten najciemniejszy szary jest w kontrakcie minimalnie ciemniejszy]. zabawa zaczyna się dopiero gdy chodzi o dostosowanie się do otoczenia i oświetlenia - między kontraktem a helikonem jest niebo i ziemia, tak więc same kolory to nie wszystko :) Quote Link to post Share on other sites
Didi Posted July 11, 2011 Report Share Posted July 11, 2011 Witam Również podepnę się do wątku. Mam pytanko, chce kupić swoje pierwsze moro i zastanawiam się nad tym tym, skusiła mnie niska cena, niby to RIP-STOP. Czy w tej cenie są one coś warte i czy barwami bardzo odbiega od oryginału? Pozdrawiam To nie moro. Poczytaj sobie, co to znaczy moro. Quote Link to post Share on other sites
Puchacz79 Posted July 11, 2011 Report Share Posted July 11, 2011 To nie moro. Poczytaj sobie, co to znaczy moro. To był skrót myślowy, a ty sobie nabiłeś pustego posta. Quote Link to post Share on other sites
konri8 Posted July 11, 2011 Report Share Posted July 11, 2011 Puchacz, nie bierz tego shitu. To nawet do marpata podobne nie jest, najtańsza opcja to helikon. Sam mam hellikona i jestem zadowolony, materiał porządny, ostatnio pobrudziłem go jakąś farbą - rozpuszczalniki nie robiły na nim wrażenia :) Quote Link to post Share on other sites
Szaszłyk Posted July 11, 2011 Report Share Posted July 11, 2011 Helikona kupiłem zaraz przed ta afera z amerykanami co na rok zaprzestali produkcji (w sklepach ich nie było). Czego zaprzestali produkcję? Helikon kopii czy Amerykanie oryginałów? Bo jeśli oryginałów to ktoś Ci bajek naopowiadał. Quote Link to post Share on other sites
Puchacz79 Posted July 11, 2011 Report Share Posted July 11, 2011 Co jest leprze TEESAR czy HELIKON. Jak na razie nikt nie podjął się porównania. Tu było cos napomknięte ale szybko wątek umarł. Quote Link to post Share on other sites
Widmo34 Posted July 11, 2011 Report Share Posted July 11, 2011 (edited) Czego zaprzestali produkcję? Helikon kopii czy Amerykanie oryginałów? Bo jeśli oryginałów to ktoś Ci bajek naopowiadał. Oczywiscie że Helikon kopi przez prawie rok nigdzie nie było tylko czekamy na dostawe. A jak już zaczęły się pojawiac znowu to widoczna roznica była pomiedzy starym a nowym (odcienie i materiał cieńszy) Edited July 11, 2011 by Widmo34 Quote Link to post Share on other sites
Ghandi2 Posted July 26, 2011 Report Share Posted July 26, 2011 Małe zestawienie, może komuś pomoże. Foto z czerwca 2011. "Starszy heli" jest sprzed "zniknięcia" helikonowskich MARPATów. Quote Link to post Share on other sites
Then Posted July 27, 2011 Report Share Posted July 27, 2011 Chyba nie ma wielkiej różnicy w 'generacjach' helikonów? W kroju, w kolorach? Quote Link to post Share on other sites
Tropiciel Posted July 28, 2011 Report Share Posted July 28, 2011 (edited) Parę postów up. Oczywiście że Helikon kopi przez prawie rok nigdzie nie było tylko czekamy na dostawę. A jak już zaczęły się pojawiać znowu to widoczna różnica była pomiędzy starym a nowym (odcienie i materiał cieńszy) Do tego na zdjęciu widoczna różnica w odcieniu zieleni. W kroju różnic nie będzie MCCUU to MCCUU. Edited July 28, 2011 by Tropiciel Quote Link to post Share on other sites
S.A.S Posted July 28, 2011 Report Share Posted July 28, 2011 Widać także różnice pomiędzy tymi jasnymi plamami (nie wiem jak je nazwać, po prostu tymi białymi :icon_biggrin: ). W kontrakcie lepiej widoczne. Po za tym, kontrakt to lans :biggrin: Quote Link to post Share on other sites
Ghandi2 Posted July 29, 2011 Report Share Posted July 29, 2011 Z obserwacji bezpośrednich - nowy MARPAT Helikona jest bliższy kontraktowi. S.A.S. bardzo dobrze zaobserwował różnicę w najjaśniejszych plamach kamuflażu - rzeczywiście tak to wygląda w bezpośrednim kontakcie. Bardziej "soczyste" barwy "kontraktu" niekoniecznie jednak pasują lepiej do naszych warunków. Więc różnice w porównaniu do oryginału - mają w naszych warunkach swoje zalety. Po prostu "Helikon-MARPAT" - dobrze się sprawdza w Polsce. Z innych obserwacji: 1. MARPAT Helikona -jak już zaznaczono - fantastycznie sprawdza się w polskim terenie. I to nawet ten starszy. Zarówno w "żółtej trawce" jak i w "zieleni iglastych lasów". Nie wiem jak to robi, ale robi swoje. Być może nieco bardziej żółte kolory firmy Helikon są bardziej przydatne w polskich warunkach. 2. Inna rzecz - materiał kontraktowych ubiorów MCCUU jest dużo lepszy w kontakcie ze skórą. Reasumując: O ile Helikon ŚWIETNIE radzi sobie w naszym, terenowym zestawie kolorystycznym, to jeśli chodzi o komfort noszenia - "kontrakt" jest po prostu - SŁODKI. Jeśli używałbym wdzianek raz na tydzień (do ASG) - kupuję "Helikon" - absolutnie wystarczy i bardzo dobrze maskuje. Jeśli chodzi o używanie ubranka przez tydzień bez prania i kąpieli - KONTRAKT. O obrazie obu w noktowizji - nie wypowiadam się. Quote Link to post Share on other sites
Żółwik Posted January 4, 2012 Report Share Posted January 4, 2012 (edited) Na gunsmokearmyshop.pl jest Helikon po 99zł (spodnie i bluza ta sama cena) Są tam tez zdjęcia porównawcze: Nawet logo USMC Dochodzę do wniosku że chyba zakupię Helikona - 200 zł i mam komplet. Za kontrakt nowy trzeba obecnie zapłacić 350 i więcej. Myślę że jakość nie odbiega jakoś znacząco Edited January 4, 2012 by Żółwik Quote Link to post Share on other sites
Ace Posted January 4, 2012 Report Share Posted January 4, 2012 kolory kolorami, ale to jak oświetlenie wpływa na to też sie liczy. kontrakt ucp i helikona jest identyczny kolorystycznie, ale w nocy lub wieczorem kontrakt robi się przyjemnie czarny, nawet z bliska, a helikon popielato-szary, i nawet z daleka się odcina się od ciemnego tła Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts