JonasCell Posted January 8, 2011 Report Share Posted January 8, 2011 Mam taki dziwny problem. Posiadam 2 letnią ak w której nic nie było wymieniane i siała pięknie. Ostatnio zauważyłem pewną przypadłość co ileś strzałów, najczęściej przy pierwszym od dłuższej przerwy (np biegu) kulka leci na 5m. Następne lecą tak jak powinny. Na dłuższą metę jest to irytujące gdy chce kogoś ściągnąć pierwszą kulką a tu 5 m. Więc moje pytanie: Czy może to być wina zużywającej się stockowej gumki czy wini coś innego? Będę bardzo wdzięczny za pomoc :) Quote Link to post Share on other sites
JaWojteq Posted January 8, 2011 Report Share Posted January 8, 2011 (edited) Mniej więcej dokładnie na taką samą odległość leci pierwsza kulka? Czy różnie, ale nie zadowalająco? Edited January 8, 2011 by JaWojteq Quote Link to post Share on other sites
JonasCell Posted January 8, 2011 Author Report Share Posted January 8, 2011 Mniej więcej taką samą 3-5 m. Quote Link to post Share on other sites
Olek96 Posted January 8, 2011 Report Share Posted January 8, 2011 Może gumka HU zamarza? Quote Link to post Share on other sites
JonasCell Posted January 8, 2011 Author Report Share Posted January 8, 2011 Dziś były 3 stopnie i zdarzyło się to z 2 razy. Quote Link to post Share on other sites
JaWojteq Posted January 8, 2011 Report Share Posted January 8, 2011 (edited) Mniej prawdopodobne, ale możliwe. Może strzelasz na auto, i ostatniego strzału na semi nie oddajesz? Tłok w byle jakim położeniu zostaje, i taki jest skutek?Chociaż zazwyczaj lubi zostawać w tylnym. Jeżeli nie, to trzeba poszukać racjonalnego wytłumaczenia ;) Edit: Tylko dziwne byłoby to, że ostatnio tak zaczęła strzelać, więc to co wyżej pisałem bardzo mało prawdopodobne. Wyjmij lufę, i sprawdź gumkę hopa. Edited January 8, 2011 by JaWojteq Quote Link to post Share on other sites
JonasCell Posted January 8, 2011 Author Report Share Posted January 8, 2011 Strzelam tylko semi. Poczekam jak będzie cieplej i zobaczę co się będzie działo. Giwery jeszcze nie rozbierałem więc to ostateczność - ciężko ak rozebrać? Z tego co widziałem na yt wygląda w miarę łatwo :) Quote Link to post Share on other sites
yroli Posted January 8, 2011 Report Share Posted January 8, 2011 Na początek wymień gumkę na sylikonową. Quote Link to post Share on other sites
JonasCell Posted January 8, 2011 Author Report Share Posted January 8, 2011 I tak chyba zrobię. Guarder? Quote Link to post Share on other sites
JaWojteq Posted January 8, 2011 Report Share Posted January 8, 2011 W domu chyba masz temperaturę na plusie, chyba że masz zakaz szczelania ;) Guarder dobry, ale podobno ciężej się zakłada niż systemę. Kup lepiej systemę. Kałasza rozebrać to banał, większy problem będziesz miał z włożeniem gumki hopa. Daj znać, jak będziesz potrzebował instrukcji :) Quote Link to post Share on other sites
t0m3k Posted January 8, 2011 Report Share Posted January 8, 2011 sTrzelania ;) Tak, gumiasta gumka z gumy lubi zamarzac w niskich temperaturach i nie jest to nic nadzwyczajnego. Takowa wymaga "rozgrzania" by zaczęła podkręcac należycie. Jednak nie mam pewności, czy na pewno to może byc powodem, gdyż zwykle potrzeba oddac paręnaście strzałów by hopa "rozgrzac". Najlepiej wymienic na sylikonową, osobiście polecam guardera. Zauważysz także użyteczną poprawę w celności i zasięgu. ps. kiedy problem się pojawił? W "ciepłe dni" także występował? Quote Link to post Share on other sites
JaWojteq Posted January 9, 2011 Report Share Posted January 9, 2011 Błąd był celowy ;) Można także kupić madbula gumkę. Quote Link to post Share on other sites
JonasCell Posted January 9, 2011 Author Report Share Posted January 9, 2011 (edited) Dobra chłopaki zdecydowałem się na guardera - obczaiłem kilka instrukcji na yt i w googlach, jednak jeden banał nie pozwala mi rozkręcić mojego maleństwa :P Nie mogę za chiny wyciągnąć wyciora :D @t0m3k Problem pojawił się gdzieś na jesieni więc mam wrażenie że to jednak będzie wina gumki - jak na stockową to i tak długo trzymała. Edited January 9, 2011 by JonasCell Quote Link to post Share on other sites
forgiel Posted January 9, 2011 Report Share Posted January 9, 2011 Przednią część wyciora odczepiasz z tego zaczepu i mocno ciągniesz wzdłuż lufy. Wyjdzie. Quote Link to post Share on other sites
JonasCell Posted January 9, 2011 Author Report Share Posted January 9, 2011 Podziękował - zaraz spróbuje :D Quote Link to post Share on other sites
rodnath Posted January 9, 2011 Report Share Posted January 9, 2011 (edited) Żadne położenie tłoka nie ma wpływu na strzał, ponieważ ciśnienie potrzebne do wyplucia kulki wywołuje dopiero zwolnienie sprężyny wraz z tłokiem. Jeżeli nic z repliką nie robiłeś, to jak koledzy wyżej pisali wymień gumkę hop up na silikon (lepiej kręci w niskich temperaturach) do tego dobrze by było rozebrać szkielet i mały przegląd zrobić, bo możliwe ze już straciłeś trochę na szczelności, przesmarować wszystko i dalej się cieszyć zabawą w wojnę :) Co do gumiaka to różni użytkownicy polecają różnych producentów. Ja ze swojej strony nigdy nie narzekałem na gumki Systemy (stara wersja, jeszcze przed linią Energy). Energy po prostu nie znam. Edited January 9, 2011 by rodnath Quote Link to post Share on other sites
JonasCell Posted January 9, 2011 Author Report Share Posted January 9, 2011 Nie znam się zbyt, więc czy do tego mógłby się przyczynić hi cap czy raczej nie? Może z nim są problemy? W każdym razie gumka już do mnie jedzie :) Quote Link to post Share on other sites
rodnath Posted January 9, 2011 Report Share Posted January 9, 2011 magazynek też nie ma najmniejszego wpływu na Twój problem. Moim zdaniem to temperatura i gumowa gumka hop upa. A jakiego guardera zamówiłeś? W najbliższej przyszłości będę testował niebieskiego silikona od PJ, podobno też daje radę. Quote Link to post Share on other sites
JonasCell Posted January 9, 2011 Author Report Share Posted January 9, 2011 Przezroczystego polecali więc wziąłem - nada się? Quote Link to post Share on other sites
rodnath Posted January 9, 2011 Report Share Posted January 9, 2011 Wg opinii tak. Przezroczysty guarder jest miękki, dlatego podejdzie w niskich temp. Jednak trzeba pewnego doświadczenia, żeby nie uszkodzić go przy montażu. To nie systema, która wytrzyma wszelkie cuda jakie sobie będziesz z nią wyczyniał. Quote Link to post Share on other sites
JonasCell Posted January 9, 2011 Author Report Share Posted January 9, 2011 Kurcze postaram się być ostrożny, jakieś wskazówki co do montażu? Żeby nie popsuć tej gumki? Quote Link to post Share on other sites
forgiel Posted January 10, 2011 Report Share Posted January 10, 2011 Nasmaruj ją jakimś olejem silikonowym czy czymś żeby gładko wchodziła:P Quote Link to post Share on other sites
JaWojteq Posted January 10, 2011 Report Share Posted January 10, 2011 Tylko od zewnętrznej strony ;), ale z tego co pamiętam, to łatwo się gumkę do komory wsadzało(do ak oczywiście), więc nie powinieneś mieć z tym problemu :P Quote Link to post Share on other sites
JonasCell Posted January 10, 2011 Author Report Share Posted January 10, 2011 OK, ok :) a psiknąć WD-40? Czy to spali gumkę?? Quote Link to post Share on other sites
sgt.Chaos Posted January 10, 2011 Report Share Posted January 10, 2011 Niczym nie psikaj na gumkę. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts