Gunar Posted January 17, 2011 Report Share Posted January 17, 2011 (edited) Gearbox ,orginalny, wzmacniany ( tak piszą na stronie ASG shop) CA na 6 mm łożyskach, stokowe zębatki, silnik do sprężyny 130. Miałem poprzednio sprężyne 120 guardera ,ale ubiła się i wymagała wymiany. Zakupiłem więc sprężyne 130 Guardera oraz nowy tłok ze stalowymi zebami ( wszystkimi ), cylider 0 ( Deepfire), lożyskowana wyciszona głowica tłoka, łozyskowana prowadnica sprężyny. Po zamontowaniu sprężyny, wstawieniu łożysk ślizgowych 6mm, pojawił się problem z naciąganiem sprężyny. Tłok szybko naciągał sprężynę ( szybki ruch) dopiero przy samym końcu zatrzymywał się i nie dociągał do końca sprężyny. Zastanawiałem się co może być problemem, przeglądałem forum i znalazłem info ,że możliwe iz prowadnica łożyskowana plus głowica tłoka łożyskowana zabierają dużo miejsca i to nie pozwala silnikowi naciągnąć właściwie spreżyny. Zmieniłem prowadnice sprężyny na inną i udało się tłok zaczął śmigać. Niestety semi gdzieś znikneło oraz na auto cyngiel się blokował zamiast strzelać :/ . Ponadto na strzelance po 1 magu replika zacieła się dokładnie w tej samej pozycji co przed zmianą prowadnicy sprężyny. Replika jest zasilana Lipo 7,4 2100 30C. Pytanie moje jest następujące , jak odzyskać semi w CA ( szukałem na forum wmasga i to co tam napisano nie pomogło) oraz co mam zrobić aby na tym GB chodziła mi sprężyna 130 Guardera bez takich problemów jakie mam. Żeby odblokowac replię wstawiłem silnik systemy dedykowany pod sprężynę 170, w efekcie spalił się bezpiecznik. Edited January 17, 2011 by Gunar Quote Link to post Share on other sites
zaki123 Posted January 17, 2011 Report Share Posted January 17, 2011 podpowiem ci tylko z tym semi. Jak skladałeś lub rozkładałeś to musiałeś coś niechcący dotknąć, przesunąć, uszkodzić i dlatego nie działa. rozbierz i złóż ponownie porządnie a powinno działać Quote Link to post Share on other sites
rodnath Posted January 17, 2011 Report Share Posted January 17, 2011 Za semi odpowiada rozdzielacz (taka dźwignia , która przesuwa się po mimośrodzie zębatki tłokowej). Podnosi on stycznik i przez to przerywa obwód. Jeżeli Tobie nie działa , a na tym gb przedtem śmigało to albo przerywacz ma już swoje lata i się lekko zjechał, albo przy styczniku ukruszył się kawałek plastiku, za który przerywacz podnosił go do góry. mam nadzieję, że w miarę jasno to opisałem.Natomiast blokowanie tłoka... tu jest wiele czynników o to podejrzanych. Sprawdziłeś na sucho, jak chowa się sprężyna i prowadnica w tłoku?? Jeżeli wymieniłeś tłok, a później i prowadnicę to od tego bym zaczął. Być może tłok jest trochę węższy i dlatego całość się po prostu klinuje?? Quote Link to post Share on other sites
Gunar Posted January 17, 2011 Author Report Share Posted January 17, 2011 Raczej mam wrażenie iż sprężyna ma mało miejscakiedy jest naciągana. Zwoje przy końcu GB są bardzo mocno ściśnięte. Sprawdzę dziś ten przełącznik. Quote Link to post Share on other sites
Gunar Posted January 18, 2011 Author Report Share Posted January 18, 2011 Więc sprawa naciągania sprężyny wyjaśniła się. Po rozłożeniu GB znalazłem w środku sprężyny ,luźno latające,elementy łożyskowanej głowicy tłoka ( śrubka ,plus 2 x podkładka i reszta). Sprawdziłem również element który odpowiada za semi i niestety jest już zużyty. Muszę zakupić nowy. Po złożeniu wszystkiego do kupy, replika smiga ,niestety dalej bez semi. Quote Link to post Share on other sites
rodnath Posted January 18, 2011 Report Share Posted January 18, 2011 To znaczy kupiłeś nowy rozdzielacz?? Jeżeli nie, to pamiętaj że trochę inny jest dla gb z 6mm łożyskami i inny dla 7mm łożysk. No i warto zainwestować w stalowy... kilka zł droższy, ale praktycznie nie do zajechania :) Quote Link to post Share on other sites
Gunar Posted January 19, 2011 Author Report Share Posted January 19, 2011 Rozdzielacz wpakowałem stary. Nowy dopiero zamówię. Póki co po testach wszystko działa. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts