AltairLK Posted January 23, 2011 Report Share Posted January 23, 2011 W poprzednim temacie polecono mi replikę CM.040 i kilka części do niej i za całość zapłaciłbym około 650-700zł, gdyby jednak funduszy mi nie wystarczyło, to opłaca się w przedziale cenowym do 500zł kupować CM.031C? Jeśli tak to prosiłbym też o podanie opcjonalnych rzeczy i/lub tych, które kupić trzeba koniecznie do niej. http://www.specshop.pl/product_info.php?cPath=22_241_253&products_id=5127&name=Cyma_-_AK74S_-_Full_Metal_-_CM031C Jeszcze raz proszę o pomoc. Quote Link to post Share on other sites
zaki123 Posted January 23, 2011 Report Share Posted January 23, 2011 gdyby jednak funduszy ci nie wystarczyło to możesz zawsze dozbierać? Quote Link to post Share on other sites
AltairLK Posted January 23, 2011 Author Report Share Posted January 23, 2011 Nie bardzo, nie ukrywam też, że trochę mi się spieszy z zakupem repliki. Quote Link to post Share on other sites
Pyzdra Posted January 23, 2011 Report Share Posted January 23, 2011 Miałem kiedyś kałacha z tej serii. Sprawował się fajnie, wytrzymałe body, kolba... Mój był ogółem mówiąc W PORZĄDKU. Ale... słyszałem od niektórych posiadaczy kałachów Cymy (szczególnie seria 031), że czasami zdarzają się pewne usterki (luźna kolba, spadek mocy itp.). Ja byłem zadowolony także mogę Ci go polecić ale ostateczny wybór należy do Ciebie. Peace! Quote Link to post Share on other sites
hokager Posted January 23, 2011 Report Share Posted January 23, 2011 Tylko,że replika jest niedostępna sam przymierzam się do zakupu cm.040c Quote Link to post Share on other sites
AltairLK Posted January 23, 2011 Author Report Share Posted January 23, 2011 To, że jest niedostępna to nie jest żaden problem. Chodziło mi tylko o opinie, porady itd. Quote Link to post Share on other sites
zaki123 Posted January 23, 2011 Report Share Posted January 23, 2011 nie wiem ja, ty, ale ja bym brał jakąś konstrukcję ze stałą kolbą. Z aku typu stich często jest problem, bo modelarskich lipo nie wsadzisz a te PRO dla asg są dużo droższe i mają słabą wydajność prądową Quote Link to post Share on other sites
eMBeKa93 Posted January 23, 2011 Report Share Posted January 23, 2011 Pan nade mną prawdę Ci mówi :) Stała kolba = łatwiejszy dobór akumulatora. http://www.taiwangun.com/karabiny_szturmowe_aeg/cm_031-591.html Quote Link to post Share on other sites
Pyzdra Posted January 23, 2011 Report Share Posted January 23, 2011 Potwierdzam! To nie tylko w kałachach działa. W moim przypadku (m4) mam z tym problem. Kolba SF, batka z trzema palcami (pod tą kolbę) ale za nic nie mogę regulować długości kolby (prowadnicy) gdyż kable przeszkadzają (są za długie). Także stała kolba jest wygodniejsza. Pozdrawiam! Quote Link to post Share on other sites
AltairLK Posted January 24, 2011 Author Report Share Posted January 24, 2011 Nawet tańszy, ze stałą kolbą. A batki nie zmieniać? Bo wiem na pewno, że będę kupował ładowarkę mikroprocesorową. Quote Link to post Share on other sites
eMBeKa93 Posted January 24, 2011 Report Share Posted January 24, 2011 Znając życie, po pewnym czasie na pewno zapragniesz lepszych osiągów repliki. A w poprawieniu ROFa i wydajności pracy silnika nie pomaga bardziej nic, jak tylko akumulator LiPo lub jego pochodne. Dlatego dobrze by było, gdybyś nie kupował mikroprocesorówki zdolnej tylko do ładowania pakietów NiMh/NiCd, ale także akumulatorów litowo polimerowych. Idealnym rozwiązaniem jest w tym przypadku ładowarka modelarska Turnigy Accucell 6 lub jego nowa generacja (nazwy nie pamiętam :D). Ja sam jestem szczęśliwym użytkownikiem tego typu sprzętu. Ma on możliwość ładowania akumulatorów o ogniwach: NiMh, NiCd, LiPo, Li-on, LiFe, Pb. Oczywiście jest także funkcja rozładowywania. Koszt takiej ładowarki to ~150zł + ~50zł na zasilacz prądu stałego 5A 12V (no chyba, że coś takowego masz w posiadaniu ^^). I jeżeli już miałbyś naprawdę ochotę na baterię typu LiPo, to nie szukaj typowo Airsoftowych modeli od Frajerfoxa, itp. - to tylko zdzierstwo kasy. Bierzesz porządny aku od Turnigy za ~80zł, przelutowujesz styki i jesteś happy z naprawdę wydajnego pakietu. Quote Link to post Share on other sites
Nellsonn Posted January 24, 2011 Report Share Posted January 24, 2011 Ja bym ci radził i tak poczekać i tak jak chciałeś kupić cm040 ma leprze osiągi i będziesz bardziej zadowolony z metalowego body niż abs. Z takim zakupem nie ma się co śpieszyć nie problem wywalić pieniądze w błoto (nie sugeruje że ta replika jest zła). Quote Link to post Share on other sites
SK8 Posted January 24, 2011 Report Share Posted January 24, 2011 Natomiast ja mogę się pozytywnie wypowiedzieć na temat tejże repliki. Był to mój pierwszy AEG, zakupiony bodajże 3-4 lata temu, kiedy jego cena oscylowała w granicach 300 pln. Z tego co pamiętam zasięg i celność była na całkiem przyzwoitym poziomie. Jedynym wspomnianym już wcześniej problemem była luzująca się kolba ( wersja ze stałą kolbą ), lecz wówczas wystarczało przed każdym spotkaniem dokręcić śrubę i problem z głowy. Co do baterii to stockowa na pewno będzie miała lepszą wydajność, gdy będziesz ją ładował mikroprocesorówką. Miałem również okazję postrzelać z tej repliki z zasilaniem 9,6 V i zrobiło to na mnie duże wrażenie, gdyż ROF był bardzo zadowalający. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts