Vestein Posted January 27, 2011 Report Share Posted January 27, 2011 (edited) Zacznę może od tego, że powiem dzień dobry, mój pierwszy post na forum po długim czasie lektury. Mam nadzieje że w dobrym dziale umieściłem. Do rzeczy mówiąc, zaobserwowałem ostatnio pewne zachowanie lunety, którego moim chłopskim rozumem nie potrafię rozgryźć. Mianowicie, po założeniu jej i rączki transportowej na replikę w sposób pokazany na zdjęciu dało się zupełnie bez problemu celować. Luneta i rączka nie leżą do końca w jednej osi, ale to są różnice rzędu pół do całego milimetra. Luneta ma powiększenie 3x. No a moja prośba jest taka, żeby mi ktoś łopatologicznie wytłumaczył jak to jest możliwe. http://img213.imageshack.us/img213/5440/27012011056.jpg PS Uprzedzając ewentualne pytania, nie, nie chodzę tak na strzelanki a to plastikowe naczynie to nie resztki kolacji, tylko prototyp baterii kapuściano-polimerowej :P Edited January 27, 2011 by Vestein Quote Link to post Share on other sites
Dawidzik1 Posted January 27, 2011 Report Share Posted January 27, 2011 Ale co jest możliwe ? To że rączka transportowa nie zasłania ci obrazu w lunecie czy coś innego ? Quote Link to post Share on other sites
Vestein Posted January 27, 2011 Author Report Share Posted January 27, 2011 Tak, dokładnie o to mi chodziło. Quote Link to post Share on other sites
AnR Posted January 27, 2011 Report Share Posted January 27, 2011 Bo ogniskowa lunety znajduję się za muszką. Poczytaj o tym jak skonstruowane są lunety. Quote Link to post Share on other sites
Guest (ID:6452) Posted January 27, 2011 Report Share Posted January 27, 2011 rączki nie widzisz co nie znaczy, że nie zasłania. Zabiera pewnie połowę światła trafiającego do obiektywu plus zniekszałca obraz (odcina obraz z dolnej połówki obiektywu czego nie widać na pierwszy rzut oka). Quote Link to post Share on other sites
Vestein Posted January 28, 2011 Author Report Share Posted January 28, 2011 Dzięki, dokładnie o to mi chodziło. Do zamknięcia. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts