Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

AK nie strzela na zimnie

Recommended Posts

Mam taki problem w moim AK od CYMY (cm.031), że na mrozie nie chce strzelać, tzn. kulka zostaje podana do komory i .... nic. Z okna strzela normalnie. Gdy po wystrzale pochyle go lufą do dołu kulka wylatuje. Myślałem, że jak wymienię gumkę na silikonową to problem zniknie, ale cały czas jest tak samo. Obecnie jest założona czarna Guardera. Lufa jest stock'owa. Od razu piszę, że nie używam "grochu", tylko 0,23g PJ'ota.

Edited by Mazor

Na przezroczystej gumce guardera też nie działało, a jest miększa. Przypominam, że ta usterka dzieje się, gdy strzelam na zimnie, przy normalniej temperaturze otoczenia (~ +10) wszystko gra. karabin jest wyczyszczony i nasmarowany.

Dodam jeszcze, że wymieniłem sprężynę na m120,

Edited by Mazor

Akumulator nic nie ma do zasięgu, celności itp.

Ja mam podobnie w swoim ak. Gumka mad-bull, precka mad- bull, bore- up-y, uszczelnienia, srenia... I i tak gówno daje. Na zimnie, zasięg 40m, jak strzelam z domu z okna, spokojnie 60. Próbowałem już chyba wszystkiego... Także chyba nic innego jak na wiosnę czekać...

Podobną sytuacje miałem w M14 jakiś rok temu, powodem awarii były szajsowate kulki PJota (cóż, moich brakło to mnie poratowali) które nie potrafiąc przecisnąć sie przez precke spowodowały ułamanie się jednego (albo dwóch.. niepamiętam) zębów tłoka. Replika "strzelała" ale nie "strzelała", co jakiś czas jakaś kulka wyleciała z lufy (na jakieś 3m max).

Zastosuj smary które maja lepsza wytrzymałość na niskie temp. w cylindrze i w GB na prowadnicy dyszy -nie używaj kulek P&J .

Powinno być lepiej ale np. jak strzelałem się przy -6 st. i tak zauważalny był słabszy zasięg niż w plusowej temp. a używam gumkę HU firmy Energy Systema.oraz kulek G&G lub Guarder.