Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

DPM - Pomoc w doborze

Recommended Posts

Witam serdecznie !

Mam mały problem, i proszę was o pomoc w jego rozwiązaniu :)

Otóż, chce dobrać mundur w kamuflażu DPM, i tu pojawia się mały problem.

Chcę kupić tą parkę Link a do tego spodnie Klik.

I tu pojawia się problem, ponieważ na stronie z parką jest napisane: "kolor: dpm tarn", a na stronie ze spodniami "kolor: dpm kamo".

Czy to są 2 różne kamuflaże ? jeśli tak to prosił bym o wskazanie pasujących spodni.

Pozdrawiam.

To jest ten sam kamuflaż (tj. używany przez tą samą, jedną armię) - Brytyjski DPM - to tak ogólnie.

Dokładniej zaś spodnie są w kamuflażu 94 Pattern, zaś parka wygląda jak 85 Pattern - ale nie jestem pewna na 100%. W każdym razie różnice w kamuflażu są mało zauważalne, szczególnie jeśli się nie znasz/nie interesujesz. Najważniejsze że oba kamuflaże były noszone przez tą samą armię.

Mind you, zarówno kurtka jak i spodnie są z dwóch różnych systemów umundurowania - możesz nosić razem (możesz nosić co chcesz - to ASG, nie koszary). Polecam ci jednak zakupić spodnie na allegro, z serii Soldier 95, 2000 lub 2005 (obojętnie) - 94 Pattern (materiał i kamuflaż) jest taki sobie.

Zaś kurtkę z kapturem także dostaniesz taniej na allegro - patrz: Smock Soldier 2005 (posiada kaptur na stałe). Chyba, że lubisz "old-school". ;)

I tu pojawia się problem, ponieważ na stronie z parką jest napisane: "kolor: dpm tarn", a na stronie ze spodniami "kolor: dpm kamo".

Ktoś zawalił tłumaczenie - "DPM kamo" miało znaczyć "kamuflaż DPM", a "tarn" to skrót od niemieckiego "tarnung", co też oznacza maskowanie lub kamuflaż.