Nikus Posted November 26, 2002 Report Share Posted November 26, 2002 Mamy dobry teren gdzie można sie w to troche pobawić, chodzi mi o schodzenie z budynków itp. Odnośnie tego mam pytanko: Nie mam pojęcia w jaki sprzęt zainwestować, co mi jest potrzebne na początek i ile to będzie kosztować? Pozdrawiam i prosze o pomoc. Link to post Share on other sites
Foka Posted November 26, 2002 Report Share Posted November 26, 2002 jesli nie masz pojecia to tego nie rob. wspinaczka (w tym miejska) to nie przelewki i mozesz sie zabic albo zostac kaleka. jak Ci zalezy na wykorzystaniu terenu zapisz sie do odpowiedniego klubu i naucz poslugiwac odpowiednim sprzetem, wtedy bedziesz wiedzial co kupic. Link to post Share on other sites
Guest Wilq Posted November 26, 2002 Report Share Posted November 26, 2002 Salve. Sam zajmuję sie trochę wspinaczką i muszę przyznać całkowitą rację Navyseal'owi. Ale, żebyś wiedział na co się szykujesz, to nie licząc kosztów szkolenia, może być za około 2000-3000. Nie powiem Ci dokładnie, bo wspinałem się na obozach wspinaczkowych, a teraz, to tylko na poznańskich ściankach... :) Link to post Share on other sites
Nikus Posted November 26, 2002 Author Report Share Posted November 26, 2002 Czyli bez podstawowego kursu nie mam co zaczynać? :( A tak po za tym czy to przydaje sie w asg? Link to post Share on other sites
Foka Posted November 26, 2002 Report Share Posted November 26, 2002 podstawowego + najlepiej kursu, ew. spotkania (kilka h) z kims kto ma pojecie o alpinistyce miejskiej... budynki i scianka to dwie rozne rzeczy... mam troche materialow na ten temat ale teoria to za malo, liczy sie prawktyka (i wlasne zdrowie i zycie :?) a codo przydatnosci w ASG to HGW ale watpie... wszystko zalezy w jakiej ekipie i w jakim terenie gracie Link to post Share on other sites
Foka Posted November 26, 2002 Report Share Posted November 26, 2002 a poza tym takie wejsce nawet przez profesjonalistow jest zadko stosowane jako o "niklej skutecznosci iniezawodnosci"... tylko w sytuacjach skrajnie wyjatkowych... wiec: po co?! Link to post Share on other sites
Nikus Posted November 27, 2002 Author Report Share Posted November 27, 2002 Do Krakowa mam troche daleko. Mieszkam w Ostródzie koło Olsztyna. A może i macie racje, u nas na terenie są 2 może 3 budynki gdzie można stosować wspinacze miejską. Tylko jeżeli to sie umie to dodatkowa frajda dla nas samych, a i moze czasami sie przydać. Link to post Share on other sites
Nikus Posted December 1, 2002 Author Report Share Posted December 1, 2002 Jak możecie to podajcie mi linki do stron gdzie znajde przyładowe ceny i opis do czego dany sprzęt służy. Jak chcecie to sami mi opiszcie :) Nie wiem czy to pisaliście ( o tej rzeczy ) , ale czy jest coś takiego, że można w połowie liny sie zatrzymać i sie nie spadnie :D ? Link to post Share on other sites
The_PiotREX Posted December 1, 2002 Report Share Posted December 1, 2002 Zresztą naw WMASGu jest artykuł o alpinistyce miejskiej autorstwa Czarasa Link to post Share on other sites
Recommended Posts