Reuchel Posted March 23, 2011 Report Share Posted March 23, 2011 Witam, Tydzień temu przybył do mnie używany FAMAS produkcji TM. Po krótkim przestrzelaniu doszedłem do wniosku, że coś leży mu na duszy. Co prawda wszystko grało, karabin grzał na semi i auto. Nie było z nim problemów prócz tego jednego : kilka kulek sięgało granicy 40 m i cieszyło oko celnością, reszta spadała gdzieś na 15metr. Jako technik-amator wziąłem się za śrubokręt, podejrzewając HU. Dogrzebałem się do niego i... jest w p**przonym, dobrym stanie. Nawet gumka nie wygląda na zużytą. Zacząłem skręcać... No i to ten martwy punkt. GB, oczywiście nie ruszony, przestał strzelać. Prędzej szlag mnie trafi, niż sam to zrobię, dlatego proszę o jakąś radę : ) Mogę dostarczyć fotki, których narobiłem już w pierony. Dlaczego GB v.1 nagle przestaje działać? (czasem udaje mi się z niego wydusić pojedynczy strzał) Pozdrawiam, Łukasz Quote Link to post Share on other sites
Badyl007 Posted March 23, 2011 Report Share Posted March 23, 2011 Myśle, że problem z zasięgiem przy niektórych kulkach to nieszczelność tłoka. Natomiast w gearboxie podejrzewam silnik. Niestety w V1 silnik znajduje się węwnątrz więc czeka Cie i ewentualnych kumpli "niezła zabawa". :D Quote Link to post Share on other sites
Reuchel Posted March 23, 2011 Author Report Share Posted March 23, 2011 Doklejam fotki ogółu, GB, komory: http://img402.imageshack.us/g/zdjcie1007.jpg/ Quote Link to post Share on other sites
painball Posted March 23, 2011 Report Share Posted March 23, 2011 Sprawdź czy kabla gdzieś nie przyciąłeś. Quote Link to post Share on other sites
Reuchel Posted March 23, 2011 Author Report Share Posted March 23, 2011 Sprawdziłem bateryjką - wszędzie ok. GB znów się odezwało, cichutkim szeptem dało się słyszeć: wziut. wzi. wzi. Tyle. Sprężyna ledwie ruszyła. Quote Link to post Share on other sites
painball Posted March 23, 2011 Report Share Posted March 23, 2011 (edited) GB nie rozkręcałeś a przestało działać? Posprawdzaj styki. Zobacz czy nie jest to może mechaniczne uszkodzenie kostki. V1 jest proste. Ewentualnie batka. Słyszysz jak silnik się kręci a tłok się nie rusza? To by znaczyło, że coś jest nie halo w środku. Edited March 23, 2011 by painball Quote Link to post Share on other sites
Reuchel Posted March 23, 2011 Author Report Share Posted March 23, 2011 GB nie rozkręcałeś a przestało działać? Dokładnie tak. Słyszysz jak silnik się kręci a tłok się nie rusza? Nie, wszystko zamilkło. Sporadycznie silnik zarzęzi i mamy krótkie "pif", ale to przy eNtej próbie. Quote Link to post Share on other sites
Tuksiak Posted March 24, 2011 Report Share Posted March 24, 2011 Silnik pewnie wyzionął ducha, albo styk przypalony i nie puszcza. Jak kabelki posprawdzałeś, to czeka Cie rozbieranie GB. Quote Link to post Share on other sites
Reuchel Posted March 24, 2011 Author Report Share Posted March 24, 2011 No dobra... Wezmę się za to w weekend. Czego jeszcze można spodziewać się w środku? Ciągle dziwi mnie, że wystarczyło zwykłe wyciągnięcie GB, by to przestało działać (przecież nie rozbierałem repliki młotkiem)... Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts