Kedaros Posted March 23, 2011 Report Share Posted March 23, 2011 Witam, jestem nowy na forum i chciałbym zacząć zabawę z ASG :) Dużo czytałem i zastanawiałem się czy GBB czy AEG. Wypadło na GBB, zaciekawiły mnie repliki firmy WE. I teraz mam pytanie czy dobra jest ta firma ? Wyczytałem że ma problem z magami i jest dla bardziej zaawansowanych użytkowników z racji iż trzeba w nich często grzebać ;/ Zainteresowała mnie ta replika (nie wiem czy można podawać linki do sklepów) Replika Opłaca się ją kupić ? Zamierzam wydać na replikę max 1500zł i zapoznać się z nią :) Dopiero później wymieniać i dokupować magi Mało informacji o firmie WE na forum albo ja nie potrafię szukać A właśnie kiedyś widziałem filmik gdzie była butla paintball'owa + mamba + ten adapter i magazynek Hi-cap o.O Jest taki magazynek ? Bo nigdzie takiego nie widziałem :) Quote Link to post Share on other sites
Andzia Posted March 23, 2011 Report Share Posted March 23, 2011 Do repliki GBB trzeba mieć fundusze - szczególnie do długiej. Magazynki mieszczą średnio po 30 BB, z jednym magazynkiem niestety się za długo nie postrzelasz ;] Quote Link to post Share on other sites
myszekmyszek Posted March 23, 2011 Report Share Posted March 23, 2011 Według mnie - gaziak to zły pomysł. Raz, że magi drogie. Dwa, że sezonowy i w zimę zapomnij o grze. Trzy, że gaz jest dość drogi. Za tą cenę celuj w elektryki takich firm jak KWA/ICS/G&P. Z nastawieniem na ICS, ponieważ jestem fanem tej marki:P Quote Link to post Share on other sites
harasim Posted March 23, 2011 Report Share Posted March 23, 2011 (edited) Widzę że nie zdecydowałeś jeszcze [sugeruje się słowem "wypadło" ;)] radzę Ci zakupić AEG, osobiście polecam g&p[ uchodzą najlepsze emki na rynku]. Wracając do tematu: 1. Tak można podawać linki do sklepów ;). 2. Do GBB hi-cap nie ma ponieważ w magazynku mieści się gaz. 3. Pamiętaj o cenach gazu, mam pistolet na gaz jako broń boczną, za każdym razem pluje się w przysłowiową brodę jak mam znów wydać pieniądze na gaz. Jest on stosunkowo drogi i jak planujesz "upgrade" karabinu/dokupienie większej ilości magazynków to trudno będzie dozbierać na to wydając kuriozalne kwoty na gaz. 4. Repliki GBBr WE to chyba najtańsze karabiny gazowe na runku [nie licząc pojedynczych GBBr wella/agm itd]. Wymaga ona cierpliwości i wiedzy na temat replik tego typu. Za cenę taniego GBBr 2 klasy możesz kupić konkretną replikę AEG pierwszej klasy. Tyle ode mnie, Pozdrawiam, Harasim ps: Myślę że o WE znajdziesz sporo w dziale problemy techniczne. Edited March 23, 2011 by harasim Quote Link to post Share on other sites
robertrr Posted March 23, 2011 Report Share Posted March 23, 2011 Ja ci proponuję 2 opcje: albo kałaszek cymy np. http://www.taiwangun.com/karabiny_szturmowe_aeg/cm_028-172.html i do tego gumkę i preckę (co Cię wyniesie ze 500zł), a jak szukasz czegoś na lata to: http://www.casg.pl/product-pol-985-Bezkonkurencyjne-KWA-USA-M4A1-Gen2.html i bez zaglądania do środka. Czy wybierzesz cymkę czy kwa to spokojnie rok bez zaglądania do środka, jak już się wciągniesz do asg to cyme możesz łatwo sprzedać i kupić coś nowego a możesz biegać z nią dłużej. Co do KWA to po roku już się będziesz znał, kupisz nową gumkę (ale KWA taką samą jak w stocku), preckę, tłoczek i będziesz z tym ganiał długoooo... Napisałeś 1500zł więc za to kupisz max KWA bez modyfikacji i do tego dolicz cene batki, kulek, ładowarki... Ja osobiście czekam na dostawę co casg m16sr12. Bardzo dobra podstawa pod parasnajperkę. Quote Link to post Share on other sites
MarinesPL Posted March 23, 2011 Report Share Posted March 23, 2011 Przepraszam, on planuje wydac półtora tysiaka, a ty mu wyjezdzasz z cymą? ... I po co do KWA nowy tłok? To nie jest motor... Proponuje Ci zakupic eMke ICS/GP/KWA. Bez wzgledu którą wybierzesz będziesz zadowolony :wink: Quote Link to post Share on other sites
Nath Posted March 24, 2011 Report Share Posted March 24, 2011 Pamiętaj że do strzelania na zimę i tak będziesz potrzebował AEG, bo gaziaki na GG przestają strzelać przy +-10 stopniach (moje TK/KJW strzelało nawet przy +5 i nie robiło syfonów, ale to raczej interesująca ciekawostka nie zaś reguła). Tak więc jeśli planujesz grać pomiędzy listopadem a marcem to warto mieć to na uwadze. Gaziaki wymagają też dużo więcej pielęgnacji i "zaangażowania" (choćby w poznanie ich budowy i umiejętność sprawnego rozkładania) niż AEG. Zadbanego AEGa ślesz raz do roku na przegląd kontrolny do serwisu. Zadbanego gaziaka rozkładasz, czyścisz i smarujesz po każdym strzelaniu (to akurat frajda, ja tam bardzo lubię sobie klepnąć z piwkiem przy takiej robocie, no ale to ja). Gaziak generuje też koszty-magazynki (realcapy 30 kulek) to koszty rzędu 100-150PLN za jeden (chiński midcap do AEG to jakieś 30-35PLN, markowy 50-60PLN) no i butla gazu jakieś 35-40 (starcza na dwa-trzy wypady z umiarkowanym sianiem kompozytem). Jeśli zaczynasz przygodę z airsoftem to lepiej chyba kupić AEG. Za 1500PLN masz w zasięgu ręki większość nowych replik z pierwszej klasy, które będą długo i dobrze służyć. Jeśli jednak koniecznie chcesz gaziaka, to z replik WE warto się zastanowić nad ichną G36, która zbiera bardzo pozytywne recenzje. Jeśli zaś chodzi o emki/scary to tu nie jest już tak różowo (cieknące magazynki, urywające się rączki przeładowania, szybko zużywające się części wewnętrzne, etc.). Polecam dogłębną lekturę działu gazowe :). Quote Link to post Share on other sites
DamianKakietek Posted March 24, 2011 Report Share Posted March 24, 2011 Witam Jak chciałbyś kupic replikę gbb we czy jakiejkolwiek firmy musisz sie przygotować na koszta zw. z magami ok 200 zł Gaz 40 zł butla lub 2.5 zł za kapsułkę , ale starczy na mniej strzałów, do tego musisz sobie doliczyć koszta części zamiennych , ale tylko gbb daje większa frajdę ze strzelania:) . Jeżeli jednak nadal chcesz kupic gbb to najlepiej kupic wersje ra- tech np scar czy m4 Mozesz zamówić na Capri Asg ( scar chyba 1600 zł a m4 1900 zł ) jednak teraz wyszła replika scar we gbb Open bolt Mozesz sie zapytać na Capri czy Ci nie sciagna lub Mozesz Zamówić na redwolf . Pozdrawia Damian Quote Link to post Share on other sites
Kedaros Posted March 24, 2011 Author Report Share Posted March 24, 2011 A co powiecie o M4A1 - Colt's Firearms ?? Przemyślałem sprawę gazu i stawiam na AEG :( Quote Link to post Share on other sites
Pawelo Posted March 24, 2011 Report Share Posted March 24, 2011 A co powiecie o M4A1 - Colt's Firearms ?? Przemyślałem sprawę gazu i stawiam na AEG :( Ta replika jest w 100% odpowiednia. Dolicz jeszcze jakieś 200zł na batke i ładowarke. Quote Link to post Share on other sites
Kedaros Posted March 24, 2011 Author Report Share Posted March 24, 2011 A właśnie można sobie wybrać rodzaje tuningu :) Opłaca mi się wybierać I lvl ? Czy uskładać większą sumkę i samemu coś pogrzebać ? Baterię jaką oferuje sklep do tej repliki kupić, czy poszukać innej ? I jaka ładowarka zwykła czy mikroprocesorowa ? Zaopatrzyć się teraz w jakieś gumki i wymienić ? Quote Link to post Share on other sites
Nath Posted March 24, 2011 Report Share Posted March 24, 2011 (edited) Ja zamiast w tuning zainwestowałbym w porządną batkę i ładowarkę mikroprocesorową (polecam dział "amunicja i zasilanie" na forum), porządne gogle i ewentualnie mundur/ochronę twarzy, jakiś dodatkowy magazynek mid-cap albo dwa, by Ci się przydał, no a jak magazynki to jeszcze może jakiś chestrig żeby było je gdzie nosić (chyba że kupisz sobie jednego hicapa i będziesz "polewał" podkręcając tylko maga-Twoja decyzja). Tuning sobie możesz zawsze zrobić (mniejsza o to, czy zrobi Ci to jakiś lokalny magik czy ASGShop, choć oczywiście pamiętaj o gwarancji). Edited March 24, 2011 by Nath Quote Link to post Share on other sites
DamianKakietek Posted March 24, 2011 Report Share Posted March 24, 2011 Replika w 100% odpowiednia zamiast Tuningu ( chyba ze masz kasę ) to wolałbym kupic dobra batke i ladowarke mikroprocesorowa -ponieważ jak potem będziesz wymieniał replikę to jak kupisz dobra ladowarke , problem z głowy , do tego napewno musisz kupic ochronę oczu a pozatym musisz kupic dobrej jakości kulki i jak zostanie trochę kasy kup sobie albo lufe prec. Do m4 i gumke hop-up , lub na wyposażenie typu mundur buty kamizelkę takt. Lub coś w tym stylu Pozdrawiam Damian Quote Link to post Share on other sites
Kedaros Posted March 24, 2011 Author Report Share Posted March 24, 2011 dziekuje za odpowiedzi :) dzis zamawiam a co do magow chce kupic 5x low Quote Link to post Share on other sites
myszekmyszek Posted March 24, 2011 Report Share Posted March 24, 2011 dziekuje za odpowiedzi :) dzis zamawiam a co do magow chce kupic 5x low Midy praktyczniejsze. Pojemność większa, a dbać trzeba tak samo. Quote Link to post Share on other sites
Kedaros Posted March 24, 2011 Author Report Share Posted March 24, 2011 (edited) Jeszcze raz zapytam bo nie zauważyłem odpowiedzi :) Czy ten akumulator jest dobry ? co polecają do tej repliki ? Link Kurde poszukuję magi mid do M4 czarne ale wszędzie produkt niedostępny -,- Edited March 24, 2011 by Kedaros Quote Link to post Share on other sites
myszekmyszek Posted March 24, 2011 Report Share Posted March 24, 2011 Jeszcze raz zapytam bo nie zauważyłem odpowiedzi :) Czy ten akumulator jest dobry ? co polecają do tej repliki ? Link Kurde poszukuję magi mid do M4 czarne ale wszędzie produkt niedostępny -,- Ja mam bojca - i sobie chwalę. Quote Link to post Share on other sites
Kedaros Posted March 24, 2011 Author Report Share Posted March 24, 2011 dobre będą te Magi ?? Quote Link to post Share on other sites
myszekmyszek Posted March 24, 2011 Report Share Posted March 24, 2011 Jak najbardziej. Quote Link to post Share on other sites
harasim Posted March 24, 2011 Report Share Posted March 24, 2011 Witaj, cieszę się że wybrałeś zacną emkę G&P. Pmag są bardzo dobre lecz ze swojej strony polecam Ci http://zbrojownia.linuxpl.com/product_info.php?cPath=84_37_107&products_id=965 [surowy wygląd emki mi bardziej pasuje niż futurystyczny wygląd pmagów] Mid capy od CA są lepsze nawet od magazynka dodawanego do repliki. Co do baterii się nie wypowiem, ponieważ nie wiem co się w front gripie mieści[preferuje large i jakbym m16 nie brał to w m4 bym przeniósł okablowanie na tył i baterie w specjalnej kieszeni na kolbie ulokował ;)]. Pozdrawiam i gratuluje wyboru. Quote Link to post Share on other sites
Bacao Posted March 24, 2011 Report Share Posted March 24, 2011 Bębny jeszcze praktyczniejsze, w końcu większa pojemność... Midy są bardzo nierealistyczne i te gorszych firm mają zamiłowanie do zacinania się, magpulowskie mogłyby się zacinać, gdybyś je za rzadko smarował. Sporo zależy też od warunków, w jakich są użytkowane. Quote Link to post Share on other sites
Kedaros Posted March 24, 2011 Author Report Share Posted March 24, 2011 (edited) Ok dziękuję wszystkim za poświęcenie mi czasu :) Wszystko zamówione, czekam tylko na kuriera :) A z magami się wstrzymałem i poczekam jak będą dostępne normalne :) Edited March 24, 2011 by Kedaros Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts