kolagen2507 Posted March 25, 2011 Report Share Posted March 25, 2011 Witam Zastanawiam się nad rekonstrukcją wyposażenia firmy Blackwater Worldwide. Chodzi mi o broń i umundurowanie. Widziałem na zdjęciach, że używają woodland albo cywilnych ciuchów i karabinków m4 w różnych wersjach. (mp5 chyba też). Mają ustandaryzowane wyposażenie czy zależy ono od kontraktu? Jaki byłby koszt odwzorowania ich jednostki? Pozdrawiam Quote Link to post Share on other sites
Rumol Posted March 25, 2011 Report Share Posted March 25, 2011 Wydaje mi sie ze dzialali oni jak ala najemnicy. Kazdy bral to co wolal i najbardziej przydaloby mu sie to na misji. Na necie mozna zobaczyc ze nie maja jednakowej stylizacji. Koszt bedzie zalezec od tego jaką porzadna replike + kamizelke kupisz. Reszte mozna nabyc nawet w lumpeksach xd Quote Link to post Share on other sites
FanatykAK Posted March 25, 2011 Report Share Posted March 25, 2011 Primo: Było tydzień temu, nawet niecały tydzień. Secundo: Bierz co chcesz. Domyślam się jednak że chodzi ci o Irak: a tam nie mogli używać kamuflażu, więc bierz jakieś ciuchy cywilne: np. często widywano oliwkowe/ tan spodnie i czarny t-shirt. Do tego PC, lub jakiś chest, Bowman i radio. Wszystko w zasadzie kupowane "za swoje". Broń też. W Iraku preferowano kałachy ze względu na to że dostępna amunicja była i dźwięk wystrzału z AK w tamtych rejonach nikogo nie dziwi. Tertio: Trudno w przypadku BlackWater mówić o jakiejś rekonstrukcji bo nie ma się w zasadzie jasno skonkretyzowanej sylwetki, każdy brał to co chciał i na co go było stać. Weź poszperaj w necie, znajdź foto jakiegoś PMC, bazuj na nim i wtedy pytaj jaki jest koszt rekonstrukcji. Quote Link to post Share on other sites
Vintersky Posted March 25, 2011 Report Share Posted March 25, 2011 (edited) Rumol - jak już napisałeś - wydaje Ci się. Szczególnie w sprawach lumpeksu. Chyba że proponujesz koledze robienie reko francuskiego biednego ochroniarzyny z supermarketu z początku okresu kontraktowania każdego konwoju przez dowolną firmę w okolicach pewnego ciepłego kraju ;-) Blackwater nosił i nosi się generalnie we wszystkim co jest aktualnie przez strzelców uważane za dobre. Mają (właściwie to teraz lepszym określeniem jest mieli) własną szwalnię. Szyli własne PC'ki i inne lekkie carriery na płyty. Nosili także różne nosidła kevlaru. Co do M4 - a i owszem, ale teraz w rękach kontraktora szybciej można znaleźć AK. Po co robić reko Blackwater? ;-) Znam trochę chłopaków co poważnie temat liznęli... i wyszło na to że i tak nosi się to co aktualnie jest "dobre". Na strzelanki czy milsimy szpeje te są generalnie średnio przydatne - prawie nigdy w kamuflażu, prawie zawsze półoficjalnie... cóż... jak to się ma do polskiego ersoftu nie wiem. EDIT: Blackwater, nie Black Water. Na daną chwilę to rekonstrukcja historyczna już. Może lepiej robić Xe (http://www.ustraining.com)? Poniekąd to to co zostało po tym jak Książę Eryk poszedł na wygnanie ;-) Edited March 25, 2011 by Vintersky Quote Link to post Share on other sites
kolagen2507 Posted March 29, 2011 Author Report Share Posted March 29, 2011 W sumie to zależało mi na blackwater, ale z tego co piszecie wynika, że wrzuca na siebie byle dres, chestrigga, kałacha w łapke i tyle rekonstrukcji ;/ Z tego co się orientuję organizacja posiadała coś w rodzaju grup szybkiego reagowania w śmigłowcach i samolotach (?), które wyruszały bezpośrednio z ich centrali, lub siedzib w innych państwach. Oni również działali na kontrakt, czy jako wsparcie dla ogółu terenów działania agencji? Oni też nie mieli jakiegoś ustandaryzowanego sprzętu? :zastanawia: Chciałem zrekonstruować jakiś odział profesjonalny (nie pierdu pierdu szeregowcy) zajmujący się akcjami specjalnymi itd. Blackwater jakoś nam ładnie pasuje do replik (m4 i kałąchy w różnych wersjach oraz mp5). Chodziło o takiego ninja ze spluwą :ph34r: Quote Link to post Share on other sites
Andzia Posted March 29, 2011 Report Share Posted March 29, 2011 A nie może być 22 pułk SAS albo Navy SEALs? :P Quote Link to post Share on other sites
pumbishon Posted March 29, 2011 Report Share Posted March 29, 2011 (edited) Jak ma być "ninja ze spluwą" to poczytaj co SEALSi wyprawiali w Wietnamie. Mało "profesjonalnie"? :biggrin: http://www.darkgovernment.com/images/navy-seal-4.jpg http://www.charmaineyoest.com/uploads/Dietz_danny_navy_seal_weapon_yoest.jpg http://en.specwar.info/special-forces/usa/us-navy-seals/us-navy-seals-48.JPEG http://www.americanspecialops.com/images/photos/navy-seals/seals-vbss.jpg http://www.militaryspot.com/gallery/data/519/seal.jpg A na dodatek są mp5 i M4 :icon_razz2: P.S. - w internecie na różnego rodzaju forach (zwłaszcza zagranicznych) jest cała masa informacji o rekonstrukcji z różnych okresów. Edited March 29, 2011 by pumbishon Quote Link to post Share on other sites
kolagen2507 Posted March 30, 2011 Author Report Share Posted March 30, 2011 I o to chodzi :cool: Orientujecie się w kosztach rekonstrukcji Navy Seals ? Nie muszą być ciuszki na kontraktach. Przynajmniej chwilowo. Koszty niestety trochę mnie ograniczają. Replika już jest w każdym razie. Quote Link to post Share on other sites
denvey Posted March 30, 2011 Report Share Posted March 30, 2011 Masz na forum wszystko. Czytaj, szukaj i będziesz wiedział co i jak. Quote Link to post Share on other sites
pumbishon Posted March 30, 2011 Report Share Posted March 30, 2011 Zależy jaki okres, jaki team, jaki obszar działań. Na forum jest stosunkowo mało informacji na temat poszczególnych teamów ale sporo ogólnych informacji "na początek" można wyciągnąć. Znalazłem kiedyś w sieci bardzo bogate forum anglojęzyczne poświęcone Czwartemu Seal Teamowi gdzie bardzo dokładnie opisane zostało oporządzenie z różnych okresów (najdokładniej działania w Afganistanie). Niestety nie pamiętam adresu. Quote Link to post Share on other sites
kolagen2507 Posted March 30, 2011 Author Report Share Posted March 30, 2011 znalazłem coś. ze słownikiem angielskiego dla wojaków nato w łapce ale daje rade :google: Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts