Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Pytanie co do skręcających kulek

Recommended Posts

Witajcie.

Otóż tak: niedawno zakupiłem g36c cymy. Kupiłem ją na taiwagnunie, od razu kazałem wymienić gumkę HU na przeźroczystą guardera, więc nie wiem, jak by strzelała na stockowej gumce. Wcześniej czytałem test tego karabinu i tam pisali, że im kulki "uciekają" troszkę w prawo. Mi natomiast, po oddaniu strzału, kulka leci mniej więcej 40 metrów (około, dokładnie nie mierzyłem) i nagle skręca ostro w lewo, co praktycznie uniemożliwia trafienie. Wcześniej tego nie zauważyłem, bo dopiero niedawno zamontowałem lunetę i widać to wyraźnie :icon_confused:

Sam już nie wiem o co chodzi, przecież gumka jest wymieniona, dystanser też (skoro było napisane, że jest w zestawie). Macie jakieś pomysły co do rozwiązania tego problemu?

Używam kulek 0,25 g Guarder.

Aha podobnie jest na ak cymy 048 mojego brata, z tym, że kulki skręcają o wiele słabiej i nie w lewo a w prawo. Gumka stockowa.

Edited by engray

Wiatr albo 0 albo praktycznie tylko lekkie podmuchu, które nie wpływają na celność innych broni, np. springowego pistoletu. Z resztą, gdyby chodziło o wiatr, to kulki nie skręcałyby tylko w jedną stronę.

@spond Myślisz, że krakmani założyliby źle HU?

Edited by engray

masz lekko przekręcony dystaner w komorze hop up

Wyciągasz lufę z komorą i trzymając komorę lekko przekręcasz lufę w lewo (jak spojrzysz przez komorę do lufy to zobaczysz jak dystanser jest ustawiony-wybrzuszenie ma być idealnie u góry)

Możesz też odkręcić tłumik plomienia i przekręcić lufę od tej strony-ale nieznacznie max 2 mm

Spotkałem się z tym już kilka razy w różnych replikach i czasami w boju robiłem to tym drugim sposobem-tyle że w giecie nie wiem jak wygląda dostęp do lufy od strony tłumika :P

Edited by rain777

Ech, wg. mnie jest on prawidłowo osadzony. Sam nie wiem. Zerknijcie na zdjęcia (sory za jakość, nie mam dostępu do lepszego aparatu :/)

Zdjęcia dystansera

Ech, czyli jeśli jest ustawiony poprawnie, to powód jest inny?

Bo nie za bardzo mam ochotę na rozkręcanie lufy (piny to co innego, łatwe do wyjęcia i się nie gubią)

To nie są zdjęcia dystansera, w dodatku martwi mnie ta czerwonawa maź na komorze HU. Do dystansera dostaniesz się:

1. Odkręcając cały zespół lufy od karabinku.

2. Wyjmując lufę wewnętrzną z bloku gazowego. (obraca się o 90 stopni)

3. Zdejmując blokadę komory HU.

4. Dystanser to kawałek silikonu, uważaj żeby nie zgubić.

W razie problemów, wal śmiało na PW.

To jest komora, dystanser znajduje się pod tym kołkiem którym regulujesz dokręcenie hop-upu.

Aby się do niego dostać trzeba wyjąć lufę razem z komorą z body. Nie wiem jak w cymie.

Ale w JG trzeba odkręcić 3 śrubki i delikatnie wyjąć całość z body.

Na YT masz kilka filmików które ułatwią sprawę.

Albo zrób tak jak radzili koledzy wyżej przekręć lufę (wewnętrzną) w kierunku przeciwnym do kierunku skręcania kulek.

A co do krakmanów to tak myślę, że mogli źle założyć gumkę albo dystanser.

Ooo widzę że kolega mnie ubiegł :D

Edited by Spond

Wielkie dzięki za pomoc od was! Jakby można było, to bym wam dał punkty reputacji czy coś.

Dostałem się do hop upa i do dystansera. Jednak dokonałem dziwnego odkrycia. W taiwangunie mieli mi wymienic gumkę hop up i dystanser! Kupiłem więc takie coś: http://www.taiwangun.com/czesci_i_akcesoria_gumki_hop-up/gumka_hop-up_silikonowa_guarder-193.html. Na zdjęciu wyraźnie widać, że dystanser jest przeźroczysty, tak jak HU. A oni mi tu wsadzili... stockowy dystanser?! Jest cały czarny. W prawdzie nie napisałem, żeby wymienili mi HU i dystanser, ale uznałem, że skoro jest w zestawie z gumką HU to go wymienią. Chyba nie wymienili. Żadnego innego dystansera nie było w paczce, była tylko stockowa gumka HU. Sam nie wiem co teraz zrobić.

Hmm, dzięki za info, ale i tak zadzwonię do nich jutro. Teraz mam inny problem. Wyjąłem lufę z komory HU, ale gumka tam została i teraz nie chce wyjsc, a jak chcę włożyć lufę z powrotem, to gumka się tak jakby napina. Wiem, że zaje*** robote, ale wie ktoś jak włożyć lufę lub wyjąć gumkę z komory bez uszkadzania jej? :icon_cry:

Próbowałem, strasznie się ślizga. Kurczę, popróbuję jeszcze, ale wcześniej mi nie wychodziło.

OK udało mi się :icon_biggrin:

Jednak z tym dystanserem to nie odpuszczę, jeśli go nie zamontowali, to dlaczego nie przysłali go razem z wymienioną gumką?

Jeszcze raz wielkie dzięki wszystkim za pomoc, no i mam nadzieję, że teraz kulkki nie będą już zakręcać.

Pozdrawiam.

Edited by engray

Dystanser od przeźroczystego guardera jest za duży dla niektórych komór, możliwe że dlatego zostawili stockowy.

Do komór g36 pasuje, wiem bo miałem.

Co do tego dystansera to nie ma sensu abyś zawracał sobie nim głowę. Stockowy dystanser i GUARDERA są takie same, (zbliżona twardość), więc tak czy tak to ci w niczym nie pomoże... Wymień ten dyst. typu 0 na dyst. typu H, lepiej podkręca, ale mimo to wielkiej różnicy nie widać...

Miałem to samo (kulki w końcu zasięgu skręcały w lewo) nawet po wymianie lufy na precke, gumki na silikon. Omordowałem się z tą bestią i znalazłem rozwiązanie - to nie wina ani gumki ani dystansera... problem tkwił w tym że komora od nowości miała "za grube" ząbki na których trzymała się w bloku gazowym, przez co nie była w osi(poprostu była pochylona w lewą stronę). delikatne doszlifowanie z ząbków rozwiązało problem