AA__ Posted May 11, 2011 Report Share Posted May 11, 2011 Do boju staja: http://madonion.eu/M4_SIR_z_kolba_Crane_p923.html oraz http://www.casg.pl/product-pol-935-Przedsprzedaz-KWA-USA-M4A1-SR10-Gen2.html Od razu rzuca sie roznice w stosunku cena jakosc. KWA 450pln tansze, dodatkowo mocniejsze o 20% bez wydawania zlotowki. Za 450pln mozna dorzucic sobie niezly tuning do M140. W ICS trzeba dorzucic dodatkowo 450PLN - czyli po tuningu o 900pln wiecej z tym, ze za te 900pln mam dodatkowy GB do budynkow. Za ta roznice mozna kupic jakiegos CQB ;) choc drugi GB do KWA kosztuje nie malo bo 650pln. Dodatkowo konwersja do M16 w przypadku ICS to o 300pln wiecej (900 vs 600) oraz fakt ze pasuje wszystko w odroznieniu do ICS. Oba maja kolby Crane - wiec wchodza lipo do tylu, oba podobno maja rownie dobre bebechy. Obaj dystrybutorzy (Coyote i MadOnion) serwisuja na wysokim poziomie. No wlasnie wszystko (finansowo) przemawia za KWA USA ale gdzies musi byc haczyk skoro ludzie ciagle kupuja ICS'a? 1. Czy front w SR10 nie 'dynda' z lufa? SIR mimo wszystko musi lepiej trzymac... 2. Czy jest sens pchac sie mimo wszystko w ICS? Mam plan bawic sie w przerobke do CQB / M16 jako wyborowy, ale w sumie moze sie odwiedziec pozniej i zostane przy klasycznym wygladzie M4. 3. Czy awaryjnosc obu replik jest podobna? Oprocz tego prosilbym jesli ktos bierze udzial w ankiecie o wyjasnienie dlaczego tak a nie inaczej zaglosowal. Quote Link to post Share on other sites
AA__ Posted May 12, 2011 Author Report Share Posted May 12, 2011 Zlitujcie sie i pomozcie w wyborze... Quote Link to post Share on other sites
MarinesPL Posted May 15, 2011 Report Share Posted May 15, 2011 Brałbym KWA ... dlaczego? Stockowy Ics to jakiś żart ... plastikowa prowadnica również. Jakiś czas temu kupiłem sobie jakiegoś taniego glocka sprężynowego, ot tak dla zabawy. I miał prowadnicę z metalu. KWA z kolei, ma szereg wzmocnień. Gdzieś wyczytałem, że w wersjach treningowych, które mają ponad 500 fps, zmienia się tylko tłok i sprężynę ... Kolejna rzecz, w Ics'ie trochę pieniążków płaci się za wykonanie zewnętrzne ... oznaczenia, bicia na lufie, ładne body, choć ... w środku nie jest już tak wesoło. Jak potrzebujesz repliki do CQB, kup sobie galaksiaka za 300 zł, będziesz miał dwa karabinki ... ot tak dla lansu W KWA nie masz natomiast oznaczeń Colta, choć dla niektórych to nie ma znaczenia. Czemu front w KWA ma się dyndać? Ja nie wiedziałem, że takie rzeczy nawet w Boyi występują :F Nie zapominaj też, że stockowe kwa ma pół-precyzyjną lufę, podobno porównywalną do systemy. Ogólnie, Kwa przoduje w wykonaniu wew. natomiast Ics, w zewn. Ja jakiś czas temu miałem podobny dylemat i wybrałem kwa. Quote Link to post Share on other sites
AA__ Posted May 16, 2011 Author Report Share Posted May 16, 2011 (edited) Jeszcze przekalkulowalem sobie ogolnie koszty po skompletowaniu calosci. Same repliki: ICS 1800PLN, zestaw D + spring M140 - 440PLN, kable i ACS (mosfet) - 350PLN, Magi ~ 400PLN, 2 x batka 250PLN, gumka i precka 310PLN Razem: 3550 KWA 1450PLN, tuning M140 - 220PLN, kable i ACS - 350PLN, Magi ~ 400PLN, 2 x bata 250PLN, gumka i precka 310PLN. Razem: 2980. Do tego Kolimator, tlumik, zawieszenie, raczka ~ 700PLN. Ostatecznie: ICS - 4250PLN vs KWA 3680PLN. Roznica 570PLN, czyli jakies 15%. Dostepnosc w tym momencie taka sama (czyli czeski film). Gwarancja: identycznie po 6mcy (czyli na sezon wystarczy). Na plus ICS doliczylbym mozliwosc taniej wymiany dolnego GB jesli cos w nim strzeli (koszt 200pln). I fakt, ze jest bardzo duzo osob w Polsce, ktore go juz posiadaja od lat. Na korzysc KWA oczywiscie kompatybilnosc bez porownania wieksza nic w ICS. Z tym, ze chyba nic w nich pozniej i tak nie bede wymienial. Nie mam zielonego pojecia jaki ROF mialyby obie repliki przy swoich silnikach. Choc nie jest on dla mnie kluczowy. A kluczowa jest celnosc i zasieg. Zalezy mi na b. dobrym skupieniu na 50-60 metrow. W zdecydowanej wiekszosci do lasu. I raczej nie bede kombinowal z CQB - w razie potrzeby kupie jakiegos boczniaka. Jak tak patrze to sama replika to nawet nie polowa wszystkich wydatkow i zastanawiam sie, czy nie wejsc moze w cos innego jednak chyba nie ma sensownych alternatyw niestety :( Bardzo prosze osoby, ktore oddaly swoj glos w ankiecie (i nie tylko je) o wypowiedz. Wszystkie sugestie mile widziane. Edited May 16, 2011 by AA__ Quote Link to post Share on other sites
MarinesPL Posted May 16, 2011 Report Share Posted May 16, 2011 (edited) 50-60 metrów? W KWA będziesz miał tyle po wsadzeniu porządnej lufy, ba, nawet więcej. Edited May 16, 2011 by MarinesPL Quote Link to post Share on other sites
AA__ Posted May 16, 2011 Author Report Share Posted May 16, 2011 MarinesPL: Mowisz powaznie? :) 60 metrow cel wielkosci kartki A4 na stocku czyli 400fps + precka do 300pln? To ile byloby po wsadzeniu sprezyny 140/150? :) Quote Link to post Share on other sites
MarinesPL Posted May 17, 2011 Report Share Posted May 17, 2011 Powiedzmy, że inaczej zrozumiałem słowo dobre skupienie :F Miałem na myśli raczej postać człowieka, z 60 metrów z precką Edgi każdy strzał by doleciał do celu. Co do kartki A4, nie mam pewności, ale wątpie. Quote Link to post Share on other sites
memonic1 Posted May 17, 2011 Report Share Posted May 17, 2011 (edited) Miałeś tę lufę, strzelałeś? Wg. Ciebie bez tej cudownej precki już nie doleci? Bo na razie to wszędzie Ciebie pełno i wypisujesz zasłyszane lub wyczytane internetowe mądrości. Masz ADHD czy może "my Warszawiacy wiemy wszystko najlepiej"? @AA__ Chłopie skąd ty ceny bierzesz ja w swoim KWA wymieniłem tylko lufę na precyzyjną 509 i cylinder na 0 koszt do 200 pln i mam zadowalające osiągi w granicach do 70 m z żadnej repliki nie osiągniesz takiego skupienia jak z broni ostrej zawsze będzie rozrzut. Edited May 17, 2011 by memonic1 Quote Link to post Share on other sites
AA__ Posted May 17, 2011 Author Report Share Posted May 17, 2011 (edited) memonic1: Jak to skad? Od coyotow i z madonionu, w pierwszym poscie jak byk ;) I oczywiscie, ze nie chodzi mi o skupienie jak w broni ostrej, czy nawet w wiatrowce. Jednak zalezy mi aby z 50m do celu A4 - chocby 7-8/10 wpadalo, a z 60-70 metrow polowa kulek trafila w sylwetke. To byloby to. Oh! To byloby idealnie! Co wiec mam kupic / zrobic / przerobic, zeby cieszyc sie takimi 'osiagami'? :) ps. Lufy pol metrowej nie wsadze, bo chcialbym M4 a nie M16. Wiec ten mod odpada. Edited May 17, 2011 by AA__ Quote Link to post Share on other sites
memonic1 Posted May 17, 2011 Report Share Posted May 17, 2011 (edited) A myślisz że są tylko dwa sklepy w Polsce? :hahaha: Replika fabrycznie strzela do 50m bardzo dobrze, żeby było więcej trzeba jej tylko troszkę pomóc, bez przeginania bo przekombinujesz i będzie ci sprawiać tylko kłopoty, a nie służyć w polu. :bialaflaga: Popatrz można i tak: -lufa precyzyjna madbull 509 -115pln -pakiet modelarski lipo 7,4v 1800 mah -85 pln -gumka fabryczna bo jest bardzo dobra więc po co zmieniać -cylinder 0 bo lufa dłuższa - 55 pln -sprężyna też fabryczna bo jest to 120 więc po co zmieniać -przewody nisko oporowe modelarskie silikonowe - 5 pln/mb -wtyczka t-deans 4 pln/komp. -magazynki low cap boya 8 x 40 pln= 320pln -replika 1150 pln - tłumik dźwięku bo trzeba wystająca precke zakryć -100 pln Razem:1834 pln Czyli wg. Ciebie 3680 pln? Mi zostało z tej sumy 3680-1834=1746 pln i efekt do 70 m pełne zadowolenie i frajda ze strzelania, a za różnicę dokupujemy sobie np. wyposażenie i potrzebne akcesoria do repliki Edited May 17, 2011 by memonic1 Quote Link to post Share on other sites
AA__ Posted May 18, 2011 Author Report Share Posted May 18, 2011 Dzieki za porady. Pomijam juz fakt, ze nie chce miec dlugiej repliki, a krotka, powiedz mi prosze co oznacza w/g Ciebie 70 metrow pelne zadowolenie? Z jakiej odleglosci w A4 wchodzi Ci 10/10? Quote Link to post Share on other sites
memonic1 Posted May 18, 2011 Report Share Posted May 18, 2011 60% kulek trafia w figurę bojową 23 reszta obramowanie celu. Quote Link to post Share on other sites
AA__ Posted May 18, 2011 Author Report Share Posted May 18, 2011 (edited) Z 70 metrow? Edited May 18, 2011 by AA__ Quote Link to post Share on other sites
memonic1 Posted May 18, 2011 Report Share Posted May 18, 2011 (edited) Czy wiesz jak wygląda figura bojowa nr 23? Jest to popiersie na tarczy około 1x1 m, 60% trafia w pole celu, a reszta go obramowuje czyli jest w polu tarczy, a nie celu. Strzelane było na 70 m korytarzu czyli bez wpływu wiatru bocznego bo wtedy to masz totolotek. Edited May 18, 2011 by memonic1 Quote Link to post Share on other sites
AA__ Posted May 18, 2011 Author Report Share Posted May 18, 2011 Czy wiesz jak wygląda figura bojowa nr 23? Jest to popiersie na tarczy około 1x1 m, 60% trafia w pole celu, a reszta go obramowuje czyli jest w polu tarczy, a nie celu. Strzelanie było na 70 m korytarzu czyli bez wpływu wiatru bocznego bo wtedy to masz totolotek. Wiem jak wyglada FB 23. Samo popiersie ma 50x50cm, szkoda tylko ze strzelales w korytarzu. W lesie nie probowales? Quote Link to post Share on other sites
memonic1 Posted May 18, 2011 Report Share Posted May 18, 2011 (edited) W lesie niestety już tak różowo nie ma, ale radosny okrzyk "k...... dostałem" rekompensuje włożony wysiłek. Pod koniec lotu kulka leci bardzo wolno i byle podmuch lub odbicie o liście, trawę zmienia lot kulki to naprawdę jest strzelanie ekstremalnie na końcu zasięgu repliki. :bialaflaga: Nie chciałem montować większej sprężyny tylko dlatego że już teraz mam około 430 fps. Zresztą przy fabrycznej lufie 393 mm replika ma już bardzo dobre skupienie. Ps. Używam dystansera H o dziwo nawet dobrze współpracuje z gumką KWA. Edited May 18, 2011 by memonic1 Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts