Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Recommended Posts

Witam, w marcu br. kupiłem używane AK74M firmy Boyi (bodajże RK02). Ostatnio miałem z nią problemy, więc oddałem replikę lokalnemu serwisantowi. Replika jest nasmarowana, zębatki wypodkładkowane. Jednak silnik znowu przestał reagować na spust. Po ściągnięciu chwytu pistoletowego zauważyłem, że styk przy silniku się ułamał. Zrobiłem prowizoryczną naprawę, wszystko było ok przez jedną strzelankę. Dzisiaj z nudów postanowiłem przestrzelić replikę. Ku mojej frustracji problem znowu powrócił. Rozkręciłem wszystko i przeprowadziłem naprawę na nowo. Niestety, nie dało to żadnych efektów. Po przystawieniu przewodu do silnika i naciśnięciu spustu poleciało kilka iskier. Następne próby już nic nie dały, silnik w ogóle przestał reagować.

I teraz moje pytanie brzmi: co mam z tym zrobić? Czy muszę wymienić całe okablowanie? Jest możliwość, że spalił mi się silnik (M120 high speed G&P)? Dodam również, że mam problem z selektorem, ale to chyba nie ma znaczenia.

Sprawdź szczotki i wyczyść komutator na początek, później sprawdź styki czy nie są przepalone lub zabrudzone smarem, jeśli dalej nic to może wina twojej batki i nie hasa, pożycz najlepiej na początek od kumpla sprawną batkę i sprawdzaj na niej. Jeśli nie zadziała będziemy myśleć dalej. Pozdro.

Wiesz styki mogły być wymienione ale batka 11.1 zrobi swoje, a co do czyszczenia to jak masz silnik to masz górę tam są takie 2 sprężynki je zdejmujesz i powinny Ci wypaść takie 2 magnesy, to właśnie są szczotki, jak już je wyjmiesz to po bokach silnika masz do ciśnięte takie 2 metalowe blaszki wystarczy je odegniesz i ściągasz górę i to gdzie szczotki się opierają to właśnie komutator, weź spirytus albo benzynę estrakcyjną i pojeździj po tym żeby pozostał Ci ładny miedziany kolor tego. Ewentualnie na górze tego plastiku powinieneś mieć jak patrząc od spodu takie metalowe kółko to jest łożysko jeżeli chcesz możesz je też przesmarować.