Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Recommended Posts

Lao, zlituj się! Wiadro masz zamknięte d góry?! Bo magazynek- owszem. Już się nie wykręcisz, tego nie pisałeś o drugiej w nocy!

Ano nie wykręcę się, bo ciągle wydaje mi się, że mam rację. Rurka nie zmienia dokładnie NIC, dopóki cała butla z GG jest powyżej magazynka. Gaz przestanie płynąć w momencie, gdy ciśnienie gazu w magazynku jest równe sumie nominalnego ciśnienia w butli i znikomego hydrostatycznego. Nie ma dla nas zaś żadnego znaczenia, czy w magazynku gaz płynie rurką, spiralką, czy też wlatuje do magazynka bezpośrednio przez jakiś otworek.

Do zamkniętego od góry wiadra woda ze zbiornika umieszczonego nad nim naleje się ZAWSZE do tego samego poziomu, niezależnie, jaką rurką i w jakie miejsce wiadra jest doprowadzona. Będzie się lać, do momentu, gdy ciśnienie w wiadrze (związane ze sprężaniem powietrza nad wodą) zrównoważy ciśnienie hydrostatyczne pochodzące ze słupa wody w zbiorniku, niezależne od kształtu rurki doprowadzającej wodę czy miejsca jej dołączenia do wiadra.

Cóż, weź sobie teoretyczny pojemnik z teoretycznym gazem o danym cieple parowania, przypomnij sobie równanie stanu gazu doskonałego, kalkulator w dłoń i sam sobie przelicz ;] co i jak przy V=const i Delta T= przykładowo 5 Kelwinów...

Co do ostatniego akapitu, wytłumacz najpierw co to dla Ciebie jest "ciśnienie równowagi" bo niestety, takiego terminu mnie nigdy nie uczono.

Dla mnie "ciśnienie równowagi" to dla danej temperatury ciśnienie, w której dana substancja może znajdować się w 2 fazach, (tutaj: ciekłej i gazowej). Możliwe, że nie jest to precyzyjny termin, podrostu chyba gdzieś taką nazwę widziałem. Jeżeli jest niefachowy, to przepraszam.

Już miałem nadzieję, że obędzie się bez liczenia, że jest po prostu jakieś fajne prawo, którego nie znałem ;< Tylko muszę się douczyć, jak dokładnie zmienia się ciśnienie równowagi wraz z temperaturą, bo zależność liniowa to za cholerę nie jest z tego, co pamiętam.

Pozdrawiam,

Laokoon

Co do pierwszego: przemyśl to sobie jeszcze raz, nie wiem: zrób model z butelki i rurki czy coś ale po prostu sobie sprawdź. Już nie wiem jak Ci to mam tłumaczyć. A o kształcie rurki to już sobie sam dopowiedziałeś, nie twierdziłem, że ma jakiekolwiek znaczenie.

Co do drugiego: nie możesz używać terminu "ciśnienie równowagi" ponieważ substancja może występować w obu stanach niezależnie od ciśnienia. Włącznie z atmosferycznym.

Żadne "fajne prawo" nie istnieje do tego o czym piszesz ponieważ nie istnieje coś takiego jak ciśnienie równowagi. To jest "równanie dwóch zmiennych" tzn temperatury i ciśnienia. Jedyne wzory jakie potrzebujesz, żeby to sobie unaocznić to ciepło parowania oraz równanie Clapeyrona. Miłej zabawy w przekształcanie.

Co do pierwszego: przemyśl to sobie jeszcze raz, nie wiem: zrób model z butelki i rurki czy coś ale po prostu sobie sprawdź. Już nie wiem jak Ci to mam tłumaczyć. A o kształcie rurki to już sobie sam dopowiedziałeś, nie twierdziłem, że ma jakiekolwiek znaczenie.

Dokładnie to przemyślałem i nadal twierdzę, że mam rację. Butla i magazynek są to normalne naczynia połączone. Czy uważasz, że gdyby rurka sięgała niemal do dna, kończyła się 2mm od niego, to magazynek napełniłby się do poziomu 2mm? Jeżeli mi się uda, to dziś lub jutro wstawię zdjęcie modelu, bo faktycznie lepiej sprawdzić niż dyskutować na sucho.

Co do drugiego: nie możesz używać terminu "ciśnienie równowagi" ponieważ substancja może występować w obu stanach niezależnie od ciśnienia. Włącznie z atmosferycznym.

Nie. Każdej temperaturze w pewnym zakresie (są temperatury zbyt małe, aby substancja była gazem niezależnie od ciśnienia oraz zbyt duże, aby była cieczą, też niezależnie od ciśnienia) przypisane jest pewne ciśnienie, dla której dana substancja może występować w 2 fazach jednocześnie. Dla propanu i 20 czy tam 25 stopni jest to 8 stmosfer, i takie też ciśnienie panuje w butli. Gdy oparów ubywa (wypuszczamy je z butli), sytuacja stabilizuje się poprzez parowanie ciekłej części propanu i ciśnienie wraca do stanu sprzed wypuszczenia części fazy gazowej (przy przemianach izotermicznych oczywiście).

Gdyby było, jak mówisz, ciśnienie w butli nie miałoby powodu, aby być stałym.

Użyłem nazwy "ciśnienie równowagi", aby wprowadzić zależność ciśnienia od temperatury, jednak dokładnie odwrotna zależność opisywana jest przy pomocy tzw. temperatury punktu rosy. http://pl.wikipedia.org/wiki/Temperatura_punktu_rosy

AKAPIT PONIŻEJ JEST NAJWAŻNIEJSZY:

O, jednak ciśnienie równowagi jest używanym terminem. Jest oznaczone przez E w artykule powyżej i jest na nie wzór dla wody (wzór jest przybliżony). Jak mówiłem, zależność nie jest liniowa. Niestety nie wiem, czy uda mi się znaleźć podobny wzór dla propanu, bo wyprowadzić teoretycznie go się raczej nie da, a na pewno nie na moim poziomie. Może znajdę to w jakiejś literaturze w domu lub na wydziale fizyki uniwersytetu u mnie, ale to zobaczymy.

Żadne "fajne prawo" nie istnieje do tego o czym piszesz ponieważ nie istnieje coś takiego jak ciśnienie równowagi. To jest "równanie dwóch zmiennych" tzn temperatury i ciśnienia. Jedyne wzory jakie potrzebujesz, żeby to sobie unaocznić to ciepło parowania oraz równanie Clapeyrona. Miłej zabawy w przekształcanie.

To już się rozbija o to, że ciśnienie równowagi istnieje.

Pozdrawiam i dziękuję, bo jesteś pierwszą osobą od paru miesięcy, która mnie zmotywowała, żeby znowu się porządnie fizyki pouczyć :blush:

Laokoon

EDIT:

Jeszcze tutaj są wartościowe informacje: http://pl.wikipedia.org/wiki/Punkt_potr%C3%B3jny nas oczywiście interesuje odnoga diagramu idąca najbardziej w prawo. Właśnie wzdłuż tej linii będziemy odczytywać, jakie ciśnienie równowagi będzie w butli przy danej temperaturze. Oczywiście dla propanu diagram będzie inny niż dla wody, ale podaję ten jako przykład.

EDIT x2:tutaj: http://pl.wikipedia.org/wiki/Temperatura_krytyczna też fajne informacje

Edited by Laokoon

Butla i magazynek to są naczynia połączone z tym, że jedno jest zamknięte. Właściwie oba.Wieczorem Ci coś wkleję bo teraz mi się nie chce robić :D

uważasz, że gdyby rurka sięgała niemal do dna, kończyła się 2mm od niego, to magazynek napełniłby się do poziomu 2mm?

Ależ oczywiście, że tak.

Nie. Każdej temperaturze w pewnym zakresie...

Ale dopiero teraz piszesz o temperaturze. Wcześniej ją pomijałeś więc było to totalnie błędne.

Gdy oparów ubywa (wypuszczamy je z butli), sytuacja stabilizuje się poprzez parowanie ciekłej części propanu i ciśnienie wraca do stanu sprzed wypuszczenia części fazy gazowej (przy przemianach izotermicznych oczywiście).

No i wreszcie się zgadza.

Gdyby było, jak mówisz, ciśnienie w butli nie miałoby powodu, aby być stałym.

Nie, ja po prostu nie pomijałem temperatury a Ty to robiłeś i nic o niej nie napisałeś.

Punkt rosy można od biedy tu wpleść ale jet to nam zupełnie niepotrzebne, w zupełności wystarcza równanie Clapeyrona (między innymi z niego da się wyprowadzić równanie na punkt rosy).

1. Niniejszym przyrzekam, że zrobię model wykorzystujący wodę ;)

2. Jesteś pewien, że nie pisałem?

Ciśnienie w butlach z propanem (greengasem) w temperaturze 20 stopni wynosi ok. 8 atmosfer i jest stałe, dopóki w butli znajduje się propan zarówno w fazie ciekłej jak i gazowej.

tak, aby ciśnienie wynosiło dokładnie tyle, co ciśnienie równowagi dla tej temperatury, ale aby w magazynku znajdowała się tylko faza gazowa.

Dla mnie "ciśnienie równowagi" to dla danej temperatury ciśnienie, w której dana substancja może znajdować się w 2 fazach, (tutaj: ciekłej i gazowej). Możliwe, że nie jest to precyzyjny termin, podrostu chyba gdzieś taką nazwę widziałem. Jeżeli jest niefachowy, to przepraszam.

Wytłuszczenie moje, dodane teraz :D

3.Ale ja to pisałem już wcześniej, tylko może bardziej zagmatwanie. Jak było zagmatwane, to przepraszam ; )

4.Jw., pisałem o temperaturze

5.Z punktem rosy chodziło mi głównie o diagramy, choć część tekstu też jest przydatna.

Pozdrawiam,

Laokoon

• 1 month later...