JaWojteq Posted July 4, 2011 Report Share Posted July 4, 2011 Witam, Poszukuję kolimatora, Takiego o: http://www.airsoftretreat.com/forums/index.php?topic=44087.25 Ostatnie zdjęcie na dole. Dowiedziałem się ze to jest aimpont. Haha, najfajniejsze jest, że takowego już miałem ;). Ale tam uwagę zwracać na jakieś puszki ze szkiełkiem. Dobra to był g&p, i po prostu był do dup#.! Tak więc, kolimator musi być sprawdzony, czyli ma działać zarówno w deszczu, jak i w słońcu- akurat tutaj chodzi mi o widoczność plamki. I od razu pytanie co do tego, czy w aimpontach jako kopiach jest możliwość, że punktem celowniczym będzie krzyż? Po prostu najbardziej mi odpowiada. Aktualnie mam kolimator ACM, który mimo, że chiński- jest świetny. 11 stopni regulacji plamki. Plamka mała/duża, krzyż, plamka w kole. W największym słońcu plamka widoczna... Takie tam. Eee skoro świetny to po co mi inny? A czysto wizualnie, po prostu nie podoba mi się.! Ew. podobają mi się również acogi, które już tak na mp5, jak aimponty nie wyglądają. Pytania co do acoga- to samo co wyżej, czyli co polecacie, i czy punkt celowniczy musi być plamką. Oglądałem trochę zdjęć piątek z kolimatorami, ale wszystko było takie bez przekonania...:) Możecie zarzucać swoimi propozycjami, jest dużo kolimatorów otwartych, tylko nie wiem czy na taki się decydować. A co do wyglądu, nie powiem bo też są całkiem miłe dla oka. Oprócz tego chętnie posłucham o każdym kolimatorze z krzyżem jako punk celowniczy/albo z wyborem jak w moim ACM. Pozdrawiam :) Edit, Lub kolimator mp5 type, który gdzieś widziałem. Hmm tylko czy to nie był g&p? Bo zapewne dużo ich nie ma. Quote Link to post Share on other sites
Guest (ID:6452) Posted July 5, 2011 Report Share Posted July 5, 2011 ACOG nie jest kolimatorem, tam siatka celownicza ma bardzo charakterystyczny wygląd. Quote Link to post Share on other sites
JaWojteq Posted July 5, 2011 Author Report Share Posted July 5, 2011 (edited) Hm, gdzie go nie spotkałem, napisane było ,,kolimator''/ Edit, Było też i luneta, z tym że, znacznie rzadziej. W każdym bądź razie jako kolimator może służyć? Edited July 5, 2011 by JaWojteq Quote Link to post Share on other sites
Guest (ID:6452) Posted July 5, 2011 Report Share Posted July 5, 2011 Znaczy na rynku ASG są dostępne kolimatory o wyglądzie zblizonym do ACOGa. Osobiście szukał bym czegoś byle nie aimpointa, najlepiej od KA. Albo i nawet coś aimpointo podobnego ale bez tego badziewnego pokrętła małego ale z duzym pokrętłem z boku. Raczej unikać G&P i chińszczyzny. Ja mam koli otwarte i nie zamienię na nic innego. A na mp5 wyglada miodnie! Quote Link to post Share on other sites
JaWojteq Posted July 5, 2011 Author Report Share Posted July 5, 2011 Co do aimpointa właśnie w tym problem, dobrych opinii o tych tańszych ciężko szukać. Myślałem jeszcze wczoraj nad tym koli mp5 type, wszystko fajnie ale też za piękny to on nie jest. A co do otwartych- pewnie masz mp5k/pdw? Jeżeli tak, to się nie dziwię, że masz taki ;). Bo jakbym miał taką replikę, to niczego innego bym nie założył. Muszę przymierzyć jakiś otwarty to mojej ris'ki. No i jaki kolimator- z otwartych polecałbyś? I najważniejsze, czy jakiś ma jako punkt krzyż :icon_razz2: Quote Link to post Share on other sites
Guest (ID:6452) Posted July 5, 2011 Report Share Posted July 5, 2011 Nie, nie lubię K ani PDW, jakąś taką zwykłą cymę pełnowymiarową. http://www.taiwangun.com/optyka_kolimatory/kolimator_otwarty_tactical_4_reticle_sight_a_c_m-427.html Quote Link to post Share on other sites
JaWojteq Posted July 5, 2011 Author Report Share Posted July 5, 2011 To używasz, i polecasz?:) Nie to, że wątpię w ACM, ale jak już czytałem różne opinie są o nich. Nawet ktoś zarzucił, że aimpointa G&P i ACM robi ta sama fabryka. A jak już pisałem mój sprawuje się świetnie, i na nic gorszego nie chcę zamienić. I pytanie- co z osłoną, bo raczej trzeba kupić tą przeźroczystą? Quote Link to post Share on other sites
Guest (ID:6452) Posted July 5, 2011 Report Share Posted July 5, 2011 JAką osłoną? Nie wiem czy G&P są robione w chinach, pewnie tak. Ten który zalinkowałem mam, spisuje się super, o niebo lepiej niż wszelkie równie chińskie aimpointy czy inne firmy krzak. Quote Link to post Share on other sites
JaWojteq Posted July 5, 2011 Author Report Share Posted July 5, 2011 No tą osłonką na szybkę ;). Quote Link to post Share on other sites
Guest (ID:6452) Posted July 5, 2011 Report Share Posted July 5, 2011 Ale po grzyba? W zestawie dostajesz taką gumową, żeby się nie rysowało podczas przechowywania itp. Quote Link to post Share on other sites
JaWojteq Posted July 5, 2011 Author Report Share Posted July 5, 2011 Np, aby kulka podczas samego strzelania nie wleciała mi w kolimator. Bo na moje oko, to po prostu przebiła by go :) Quote Link to post Share on other sites
Guest (ID:6452) Posted July 5, 2011 Report Share Posted July 5, 2011 No przebiła by. To się kupi nowy. Gram już parę lat i nigdy nie oberwałem w koli. Widziałem takie przypadki ale to sporadycznie. Quote Link to post Share on other sites
JaWojteq Posted July 5, 2011 Author Report Share Posted July 5, 2011 Ja gram już trzy lata, w tym około pół roku z kolimatorem, i brat już zdążył mi w niego trafić. Centralnie w szybkę, miałem szczęście, bo akurat miałem założony ten okular żółty, który rozjaśnia. Więc skończyło się na krzyku :) Quote Link to post Share on other sites
Widmo34 Posted July 5, 2011 Report Share Posted July 5, 2011 w lesie ryzyko trafienia jest dość niskie ale w cqb to juz realne zagrozenie Quote Link to post Share on other sites
JaWojteq Posted July 5, 2011 Author Report Share Posted July 5, 2011 Wiadomo, ale ja w CQB się nie bawię, aczkolwiek chciałbym. Traf chciał że niczego ciekawego w okolicy nie ma. Prócz ręcznie zrobionego bunkru, który bądź nie bądź do ćwiczeń podstawowych się nadaje :) Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts