Kedaros Posted July 17, 2011 Report Share Posted July 17, 2011 (edited) Witam, wyczytałem na forum że polecacie lunety firmy Delta Optical i teraz pytanie do was, którą polecacie z katalogu ? link Ciekawią mnie: 3-9x40 4x32 S IR bądź L AO 4x32 S AO IR R/G (6x32 S AO IR R/G) taka chyba niepotrzebna Ale jak wybierać 2 opcję to lepiej wybrać 3 :D bo ma 2 kolory + przesyłka za free (do m4) Edited July 17, 2011 by Kedaros Quote Link to post Share on other sites
arend Posted July 17, 2011 Report Share Posted July 17, 2011 Polecę ci pierwszą. I już wyjaśnian dlaczego. Przy powiększeniu 3x masz szerokie pole widzenia i łatwo złapać cel ruchomy. Do mierzenia w cele nieruchome i dokładne przyjrzenie się celowi możesz użyć powiększenia 9x. Jej wadą jest nieregulowana paralaksa więc możesz mieć problemy z określeniem odległości od celu. Funkcję tą mają lunety z symbolem AO. Tyle że przy strzelaniu airsoftowym jest to zbędne. Prawie tak samo zbędne jest podświetlenie (no chyba że masz zamiar strzelać po zmroku bądż w nocy) Luneta posiada niezłą siatkę mildot pozwalającą na proste określanie odłegłości do celu (co znacznie utrudnia siatka duplex z innych lunet tej klasy) i odkładanie poprawek odległości i ruchu celu (ale się tego trzeba będzie nauczyć i troszką policzyć młody snajperze ;p ) Quote Link to post Share on other sites
Kedaros Posted July 17, 2011 Author Report Share Posted July 17, 2011 (edited) A no właśnie tu jest problem. Powinni pyknąć za rozsądną cenę podświetlenie + 3x-9x :) Ale czy 9x jest potrzebne w asg? Zasięg repliki + ograniczający widoczność las uniemożliwia nam na spostrzeżenie przeciwnika z dalekiej odległości. Taka 4x/32 wydaje mi się najbardziej rozsądna bo jest pół na pół tej co poleciłeś + szmery bajery ^^, chyba że się mylę bo nigdy lunety nie miałem. (nocne wyprawy mnie interesują. ale nie miałem jeszcze możliwości gry) A w razie potrzeby podczepię sobie lunetę z zsrr 20x50 hehe Znów edytuje pytając się czy zoom optyczny w aparacie jest taki sam jak w lunecie ? Edited July 17, 2011 by Kedaros Quote Link to post Share on other sites
Kedaros Posted July 17, 2011 Author Report Share Posted July 17, 2011 (edited) usuń mnie -_- (podwójny post) Ale z racji że tamtego nie mogę edytować zapytam się Czy 4x a 6x jest wielką różnica ? Edited July 17, 2011 by Kedaros Quote Link to post Share on other sites
arend Posted July 17, 2011 Report Share Posted July 17, 2011 Wyczuwalną. Ale żeby istotną to niepowiem. Zoom w lunecie działa jak każdy inny układ optyczny czyli mozna go porównać do optycznego zoomu w aparacie. A teraz mi powiedz po co mieć pół na pół jak można mieć i to i to. Czyli jak byś niemiał mozliwości zoomu w aparacie tylko jedną pozycję ustawioną na stałe. A co do tych szmerów bajerów. Po kiego Ci podświetlenie siatki. będziesz strzelał w nocy. Na replikach i wiatrówce mam w tej chwili 6 lunet (tego 3-9x40DOE mam na wiatrówce) z czego cztery z podświetleniem, tyle że praktycznie z podświetlenia kożystam tylko w lunecie na kałaszu bo z niego strzelam po zmroku. W reszcie niemam nawet baterii. Symbole AO to funkcja regulacji paralaksy ipotrzebna do dokładnego pomiaru odległości do celu i maksymalizacji ostrości na danej odległości. Potrzebne to w wiatrówkowym strzelaniu do sylwetek. W strzelaniu dynamicznym tylko przeszkadza (musiałbyś ciągle kręcić pierścieniem przy obiektywie aby łapać ostrość celu) pozatym siatka duplex sama w sobie tylko zasłania obraz celu. Symbole s,l, ir R/G to sympole rodzaju podświetlenia i płynnej bądż skokowej regulacji mocy podświetlenia. Jak mówiłem rzecz w asg mało potrzebna. Z tej półki cenowej niestety do asg przyda ci sie tylko ta 3-9x40DOE z racji sporego światła, dobrej siatki celowniczej i stałej paralaksy. Reszta przeznaczona jest do statycznego strzelania z wiatrówek. Ale tyle wykładu, kupisz sobie co chcesz. Coć jakbyś się decydował na lunetę ze stałym powiększeniem na eMce będzie zdecydowanie lepiej wyglądał jakś ACOG. PS Bo bym zapomniał. Do asg wystarczy powiększenie 3-4 razy (do strzelania) ale powiększenia większe nadają się do obserwacji pola walki. Jak nabierzesz wprawy to i wśród liści i gałęzi rozpoznasz przeciwnika. Quote Link to post Share on other sites
Kedaros Posted July 17, 2011 Author Report Share Posted July 17, 2011 Po chwili namysłu zdecydowałem się jednak na 3-9DOE, choć na airguns.pl piszą na temat 4x... Pokrętło regulacji paralaksy (AO) chodzi ciężko, co nie jest problemem, gdyż każdy celownik z AO bez problemu da się ustawić tak, że ostrzy na dystansach wiatrówkowych (od 8 do 50 m) bez konieczności kręcenia. Dzięki wielkie za rady :) Quote Link to post Share on other sites
Kedaros Posted July 19, 2011 Author Report Share Posted July 19, 2011 (edited) http://militarialodz.sstore.pl/szyna-montazowa-do-m4-na-raczke-transportowa-p-599.html nada się do tej lunety ? na 100% jest tam montaż 11mm ? Albo jakaś przejściówka z 22mm na 11mm. srr za 2 posty ale ten pisze 2 dni po i nie mogę edytować ------------------------- Znalazłem coś ciekawszego :) http://tarcza.pl/index.php?p72,przejscie-z-szerokiej-szyny-na-waska albo to http://militarialodz.sstore.pl/pierscienie-montazowe-wysokie-na-szyne-22mm-p-779.html Edited July 19, 2011 by Kedaros Quote Link to post Share on other sites
arend Posted July 19, 2011 Report Share Posted July 19, 2011 Jeżeli masz M4 z demontowalną rączką transportową weż montaże średnie (czyli takie jak w trzecim linku). Jeżeli chyt nie jest demontowalny to ratuje cię ta szyna z pierwszego linka tyle że w standardzie 22mm i niskie montaże. Tak dla wyjaśnienia i na przyszłość: montaże pod szynę 11mm są to montaże w standardzie myśliwsko wiatrówkowym. 22mm jest to standard wojskowy i praktycznie wszystkie klamoty do asg używają tego standardu.Tak wygląda sprawa szyny montażowej. Pierścienie w których montuje się lunetę też są zestandaryzowane 25mm (czyli jeden cal (1")) i tej średnicy jest tubus 3-9x40DOE i 30mm (czyli półtoracalowe (1,5")). Czyli do tej lunetki będziesz musiał kupić montaże 22mm 1" średni, lub zestaw szyny 22mm plus niski montaż 22mm 1". A żeby było jeszcze bardziej jasne to że w komplecie z lunetą dostajesz gratisowe montaże to spróbuj się skontaktować ze sprzedawcą (bo ni3ewiem jak bedziesz kupował osobiście czy przez net) i poproś o zamianę montażu z 11na 22mm. Jaką że Firma Delta Optical posiada w ofercie i montaże na 22mm szynę nie sądzę żeby był z tym jakiś problem. Quote Link to post Share on other sites
Kedaros Posted July 19, 2011 Author Report Share Posted July 19, 2011 Zamówiłem http://tarcza.pl/index.php?p72,przejscie-z-szerokiej-szyny-na-waska + montaż niski (w zestawie z lunetą ). Mam nadzieję że będzie to dobre rozwiązanie ? Jest możliwość zdjęcia muszki w m4a1 G&P ? Quote Link to post Share on other sites
arend Posted July 20, 2011 Report Share Posted July 20, 2011 Jest. ale poco?. A jak jesteś taki cwany że nie czytasz tego co piszę, to dałeś chłopie ciała. Jak, nie powiem. Zobaczysz jak będziesz lunetę montował. Quote Link to post Share on other sites
Kedaros Posted July 20, 2011 Author Report Share Posted July 20, 2011 Czytałem to co napisałeś, ale wywnioskowałem że będzie luz 1-2mm :) Chyba że muszka będzie przeszkadzać, albo coś innego to na rączkę transportową. Wolałem zostać przy tych montażach co dostałem, bo wyglądają bardzo masywnie. W czwartek/piątek powinny być, więc się przekonamy. Quote Link to post Share on other sites
arend Posted July 20, 2011 Report Share Posted July 20, 2011 A ile tych przejściówek na szynę zamówiłeś? Quote Link to post Share on other sites
Kedaros Posted July 20, 2011 Author Report Share Posted July 20, 2011 2x a co ? Quote Link to post Share on other sites
arend Posted July 20, 2011 Report Share Posted July 20, 2011 A nic. Myślełem że nie wpadniesz na ten pomysł żeby dwie kupić. A teraz poczytaj użażnie. Jako że te pierścienie montażu są z lunety demontowalne usuń je i rzaem z tymi przelotkami sprzedaj i w to miejsce kup tak jak już ci pisałem średnie pierścienie montażowe. Dleczego. Dlatego że każdy taki montaż z przelotką powoduje przesunięcie punktu trafienia. Spowodowane niedokładnością pasowania i wykonania elementów. Zdecydowanie pewniejszy, stabilniejszy i równiejszy poziom montowania zapewni ci montaż odrazu na szynę 22mm. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts