Pietia888 Posted July 25, 2011 Report Share Posted July 25, 2011 (edited) Witam. jak w temacie... Posiadam hi-capa 5.1 tm i sporo czasu magazynki leżały nie nabite gg, i czeka mnie wymiana o-ringów, i tu moje pytanie, czy dostanę o-ringi tak małych rozmiarów w jakimś sklepie hydraulicznym , a może jakiś inny sklep posiada takie małe o-ringi... ? z góry dzięki za pomoc.pozdrawiam. Edited July 25, 2011 by Pietia888 Link to post Share on other sites
Guest (ID:6452) Posted July 25, 2011 Report Share Posted July 25, 2011 Ale które? Bo pech polega na tym, że w dolnym zaworze są dwie uszczelki (za gwintem oraz w środku) i ten przy gwincie to zwykły o-ring ale ta w srodku ma przekrój prostokąta. Wydłubiesz takie uszczelki z zaworków z zapalniczki. Ale ja Ci raczej radzę rozebrać, wyczyścić i nasmarować. Uszczelki nie psują się same od siebie i sądzę, że po prostu trzeba im odrobiny smaru. Swoje magi od zawsze (czyli od lat właściwie) przechowuję puste i nic im się nie dzieje. Link to post Share on other sites
Traker Posted July 27, 2011 Report Share Posted July 27, 2011 Same od siebie raczej się nie psują, jedynie od zimna mogą zamarzać i pękać(gaz jest trochę zimny jak się dotyka :happy: ), ale powinieneś móc kupić takowe tutaj:http://www.oring.pl/katalog.html swego czasu potrzebowałem i znalazłem ten sklep. Link to post Share on other sites
Voo-Doo Posted July 27, 2011 Report Share Posted July 27, 2011 (edited) A kto normalny lata z gaziakiem w zimę? chyba tylko wtedy by się im mogło coś stać. Edited July 27, 2011 by 50zyt Link to post Share on other sites
Traker Posted July 27, 2011 Report Share Posted July 27, 2011 Gaz ma duże ciśnienie, jak dolny zawór jest nie szczelny, gaz ucieka m.in. przez uszczelki, wychodzi na to samo i uszczelki się niszczą, kolega tak miał, musiałem mu uszczelki wymieniać, bo były stwardniałe i popękane. Link to post Share on other sites
Pietia888 Posted July 27, 2011 Author Report Share Posted July 27, 2011 (edited) Witam. wymieniłem tylko tę co jest pod dolnym gwintem, a ta o przekroju kwadrata została, wymyłem cały magazynek, i zaworki , i nasmarowałem delikatnie wszystkie o-ringi olejem przekładniowym (bo tylko taki mam) i dalej to samo... już nie wiem co robić PS. Ten większy o-ring co jest pod gwintem wymieniłem na ten z zapalniczki(nowej nabitej) , ale nie mam pojęcia z kąd skołować ten ,,kwadratowy,, mniejszy o-ring... , jeszcze jedno, gdy nabijałem gaz to nie było widać pod wodą bombelków z pod pokrywy magazynka (tej co się skręca śrubką ) ani z górnego zaworu , tylko w obrębie dolnego zaworu,(ale podczas ładowania i tak gaz ucieka , także nie jestem w stanie stwierdzić czy od razu gaz ucieka czy ,,po czasie,, Wszystkie inne o-ringi na pewno na mieście dostanę, tylko nie wiem czy będą o-ringi o przekroju kwadrata, bo w zapalniczce był, ale większy i lipa... Jeszcze pytanko mam, aby dobrze naładować maga gazem , to trzeba delikatnie docisnąć butlę do maga, aby było syczenie i aby iglica przymarzała, czy musi się gaz ulatniać w postaci białej smugi?? bo na filmikach na necie jak widziałem , to niemal zawsze widać białą smugę.... Edited July 27, 2011 by Pietia888 Link to post Share on other sites
Traker Posted July 27, 2011 Report Share Posted July 27, 2011 nie powinno pryskać na wszystkie strony, i ładuj do góry nogami, magazynek na dole butla u góry. Link to post Share on other sites
Pietia888 Posted July 27, 2011 Author Report Share Posted July 27, 2011 No tak ładuję, a z tym o-ringiem o przekroju kwadrata, to gdzie go dostanę?? a czym najlepiej smarować o-ringi?? Link to post Share on other sites
maciejinho Posted July 29, 2011 Report Share Posted July 29, 2011 Ja o-ringi i inne uszczelki smaruję pastą silikonową, do dostania za kilka złotych w sklepach elektryczno-elektronicznych. Mała tubka wystarcza na długo, prędzej się przeterminuje niż zużyje :) Link to post Share on other sites
pidzejfat Posted July 29, 2011 Report Share Posted July 29, 2011 Oringi kupujesz w sklepie z oringami, to chyba nie jest trudne... Google.pl Twoim przyjacielem. Link to post Share on other sites
Pietia888 Posted July 29, 2011 Author Report Share Posted July 29, 2011 Czy oby na pewno kupię o-ring o przekroju kwadrata, i to jeszcze taki malutki??? Link to post Share on other sites
Recommended Posts