Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Problem z selektorem

Recommended Posts

Panowie pomóżcie. Mam dziwny problem. Posiadam replikę SLR105 CA, stockowy gear box wyciągnąłem i w jego miejsce wsadziłem stuningowany gb od boy'a. Problem polega na tym, że po włożeniu gb boy'a w body od CA zarówno na automacie jak i na pojedyńczym gearbox strzela ogniem ciągłym. Myślałem, że gdzieś się ociera/blokuje płytka selektora o body. To wykluczyłem ponieważ zobaczyłem jak gear box siedzi w body i stwierdziłem, że nigdzie płytka się nie blokuje. Natomiast jak wyciągnę z body wspomniany gear box to problem znika - strzela normalnie ogniem ciągłym i pojedyńczym - tak więc gear box działa poprawnie. Proszę o pomoc. Pozdrawiam.

Niestety panowie muszę odświeżyć temat. Problem nie znikł do końca. Zdarza mi się coś takiego, że jak wypoziomuję gb w korpusie i przyłącze komorę hopka z lufa to działa poprawnie. Natomiast jak zaczynam przykręcać chwyt pistoletowy to wówczas problem pojawia się z powrotem. Ma ktoś jeszcze jakieś pomysły? :)

Dzieje ci się tak nawet jak przykręcisz chwyt ale jak już masz wciśnięty pin środkowy i tylni? Jeśli tak to trzeba pewnie powiększyć prawą stronę dziury od płytki selektora(to miejsce gdzie dźwignia pcha płytkę) bo najwidoczniej na semi za bardzo ją pcha do tyłu. Ale przed tym sprawdź czy np w połowie drogi selektora, tzn między safe a semi daje się strzelać pojedynczo. Jeśli tak to możesz zrobić to co napisałem wcześniej

Dzieje ci się tak nawet jak przykręcisz chwyt ale jak już masz wciśnięty pin środkowy i tylni?

Tak, dzieje się tak gdy mam przykręcony chwyt i wciśnięte piny pod szczerbinką.

Ale przed tym sprawdź czy np w połowie drogi selektora, tzn między safe a semi daje się strzelać pojedynczo. Jeśli tak to możesz zrobić to co napisałem wcześniej

W połowie dogi to mam auto, no i tylko w tym trybie strzela.

dobra to inaczej, jeśli widzisz płytkę po zdjęciu górnego body, to: przy selektorze ustawionym na semi, zaznacz sobie mazakiem do płyt kreskę przechodzącą przez grzbiet płytki i kończącej na szkielecie (ma to być taki znacznik). Rozbierz wszystko(tzn wyjmij szkielet z body) i po wyjęciu ustaw płytkę równo w nakreśloną linię z tym co maznięte też na szkielecie. Takim sposobem wykluczymy czy selektor nie za daleko pcha płytkę a ta rozdzielacz. Jeśli wszystko będzie ok trzeba winić dźwignię albo kostkę, może ta nie pozwala na opuszczenie się dźwigni. Choć to że po wyjęciu działa wszystko dobrze mówi o tym że coś jest nie tak po włożeniu do szkieletu, czyli części zewnętrzne dają d...

Wybaczcie mi post pod postem, ale zauważyłem pewne ciekawe rzeczy. Więc tak, namalowałem te kreski zarówno na korpusie jak i płytce przy selektorze, potem wyciągnąłem gb z korpusu i po przyłożeniu do korpusu równo do maźniętych kresek okazało się, że strzela na auto.

Na poniższej fotce biała kreska oznacza singiel na korpusie a w rzeczywistości jest to auto.

1-4.jpg

Wniosek - dźwignia selektora za mocno opada (ustawiona jest już na semi) a naprawdę jest to jeszcze tryb auto.

To zdjęcie pokazuje tryb semi w gb.

2-4.jpg

Niepokojące jest również to z w korpusie aks74 z Boy (rk-02) powstał ten sam problem mimo, że go wcześniej nie było ;/

Edited by kurbaszy

Więc tak panowie są sukcesy. Powrócił tryb semi:) Kluczem do tego okazało się nacięcie tej "pół zębatki" która zazębia się z listwa popychacza, tak aby uzyskać dodatkowy ząbek. Niestety mam nowy kłopot. Gdy odbezpieczę replikę i strzelam na auto wszystko gra, potem ustawie na semi -również wszystko gra. Problem pojawia się gdy chcę przełączyć z semi na auto to na trybie auto mam semi. Problem znika gdy zabezpieczę replikę lub gdy ustawię dźwignię selektora w położeniu pomiędzy trybem auto a zabezpieczony. Wiecie, może jak temu zaradzić? Pozdrawiam.