axle Posted September 13, 2011 Report Share Posted September 13, 2011 Witam to mój pierwszy post na forum :) Ostatnio zakupiłem SWD firmy A&K. Zauważyłem problem z celowaniem, nie wiem czy jest to moja ułomność w trzymaniu karabinu czy złe zerowanie. Kulki (0.3g) lecą za bardzo w prawo, przy odległości 10-15metrów jest to ok 10cm w prawo, przy większych odległościach muszę dawać sporo większą kontrę. Zauważyłem, że muszka jest jakby obrócona w lewo a pod nią jest śruba do poluzowania elementu i tu chciałbym Was zapytać: czy można ten element poluzować i ustawić prawidłowo czy może jakoś całość wyzerować w inny sposób. Rozmawiałem wcześniej ze znajomym myśliwym i ten stwierdził, że muszki nie powinno się ruszać (przynajmniej w broni ostrej)- a jak to jest w ASG? Korzystając z okazji chciałbym podpytać jak to jest z ustawianiem odległości w szczerbince, raczej na wyczucie czy jakaś proporcja? Za błędną nomenklaturę (jeżeli jest) z góry przepraszam- jestem zielony ;). Szukałem na forum i google ale odpowiedzi nie znalazłem- może źle szukałem... Link to post Share on other sites
LogaN Posted September 13, 2011 Report Share Posted September 13, 2011 Z tego co pamiętam, to na lufie jest wycięcie, które powoduje, że muszkę można włożyć tylko w jednej pozycji, a luzy na niej są na tyle małe, że raczej nie dasz rady w ten sposób tego skorygować. Śruba, o której mówisz służy do zablokowania tłumika z muszką na lufie - jej wykręcenie pozwoli więc jedynie na zdjęcie tłumika z muszką. Ale to tylko moje przypuszczenia, nigdy się w tą replikę nie zagłębiałem w większym stopniu niż było mi to potrzebne. Spytaj w tym temacie, tam są goście, którzy znają się na rzeczy: http://forum.wmasg.pl/index.php?/topic/71098-swd-ak/ Jeśli natomiast chodzi o nastawy na szczerbince - można się tym bawić, ale osobiście uważam to bardziej za kwestię odwzorowania repliki niż użyteczności. Znacznie większą różnicę sprawia odpowiednie wyregulowanie systemu hop-up - tak, by kulka jak najdłużej leciała prosto, ale raczej nie wznosiła się ponad linię celowania. Mając tak wyregulowany HU używałem najbardziej wyzerowanych nastaw na szczerbince. Pozdrawiam. Link to post Share on other sites
axle Posted September 16, 2011 Author Report Share Posted September 16, 2011 Jest rozwiązanie. Wyregulowanie muszki i lufy dało oczekiwany rezultat. Śruba pod muszką pozwala na regulację o ~1 stopień, ponadto jak podpowiedział @Mendi ( w poście http://forum.wmasg.pl/index.php?/topic/71098-swd-ak/page__view__findpost__p__1575144 ) można nieco podregulować zew. lufę, w tym celu należy rozebrać okładziny ( tutaj można zobaczyć jak : http://wmasg.pl/pl/armoury/show/61205 ) i poluzować śrubki nad i pod lufą w miejscu zejścia się z hopup. Tutaj zyskamy znowu 1-2 stopnie. Dzięki za pomoc :) Link to post Share on other sites
LogaN Posted September 16, 2011 Report Share Posted September 16, 2011 Wiadomość automatycznaTemat został zamknięty przez moderatora.Powód: Skoro problem rozwiązany, to temat klozet. Jeśli uważasz, że wątek został zamknięty niesłusznie, zaraportuj go, a rozważymy jego ponowne otwarcie. Pozdrawiamy,Forum Załoga WMASG Link to post Share on other sites
Recommended Posts