sidor95 Posted October 3, 2011 Report Share Posted October 3, 2011 Witam !!!! Posiadam replikę karabinu m16 a4 od P&J . Ostatnimi czasy poszedł mi szkielet w gb. Kupiłem sobie nowy jakis chinski kompletny gearbox. Otworzyłem go włożyłem stary zestaw cylindra (dysza,cylinder,głowica cylindra) i stary tłok z głowicą tłokai springa. Po włożeniu gb , niby wszystko cacy strzela na pusto . Poszedlem wiec sprawdzic zasieg na kulkach i w tym momenicie moje zdziwienie , po nakreceniu hi-capa tylko 1 strzał był z kulka , reszta puste. Na dodatek zasieg marny i kulka leci w dol . Hmmm nakrecam ponownie , znowu 1 kulka tylko leci i tak samo miernie. Mysle co tu jest nie tak ? Wsadzam kulke do lufy nie przez mag i zasieg jest w tedy taki jak powinien byc bez hopa , zpewnoscia leci 2 razy dalej w porownaniu do normalnego uzytkowania. Rozebrałem znowu gb wymieniłem cylinder , głowice cylindra i dysze . I jest to samo . Nie wiem czego jest to wina . Moze ktos z was cos doradzi . Z gory dziekuje. Quote Link to post Share on other sites
sidor95 Posted October 3, 2011 Author Report Share Posted October 3, 2011 Pozyczyłem magazynek od kolegi. Moje zdziwienie :D Kulki podaje i leca , nie wiem jak daleko bo ciemno jest ale slychac ze leca , ustawilem hopa pod maxa i zacinka odrazu . Problem podawania kulek nie wiem czy zlikwidowany . Teraz podejrzewam ze cos jest zle albo z komora , albo z gumka hop czy dystanserem , lecz sam nie wiem . Quote Link to post Share on other sites
ziolo129 Posted October 3, 2011 Report Share Posted October 3, 2011 Jeśli na magu od kolesia działa a na twoim nie to kup maga nowego Quote Link to post Share on other sites
sidor95 Posted October 3, 2011 Author Report Share Posted October 3, 2011 ale nie wiem co z zasiegiem . Jest ciemno , niedawno go przyczałem i nie widzialem gdzie kulki leca i jak , ale wydaje mi sie ze hopek cos slabo dziala . Quote Link to post Share on other sites
Perski102 Posted October 3, 2011 Report Share Posted October 3, 2011 Pewnie źle złożyłeś dysze - jak ja rozkręcałem gearbox w moim ś.p. ak47 i źle złożyłem dysze - to strzelał , też było ciemno i też było słychac że kulki lecą - ale nazajutrz rano patrze że kulki lecą słabo jak ch**. Quote Link to post Share on other sites
szymx1 Posted October 3, 2011 Report Share Posted October 3, 2011 Możliwe, że jest to spowodowane różnicami w wymiarach szkieletu czytaj: komora jest bliżej lub dalej GB. Quote Link to post Share on other sites
sidor95 Posted October 3, 2011 Author Report Share Posted October 3, 2011 Hmm jak zle moglem dysze złożyć ? ;D Jak mam gearbox złożony juz to dysza powinna byc sztywno czy sie wciskac ? po oddaniu kilku strzałów po złozeniu . A komora jest mocno w tyl dopchnieta , taki patent fajny mam ze sprezyna we froncie. Powinna byc mocno w tyl ? ( blizej gb) . A jak jest to problem ze szkieletem to co trzeba zrobic i jak to sprawdzic czy to jest jego wina ? Quote Link to post Share on other sites
seger Posted October 3, 2011 Report Share Posted October 3, 2011 I raczej to jest przyczyną. Wciśnij dyszę do gb ile się da i sprawdź czy kulki pobiera - jeżeli nie musisz dać dystans pomiędzy szkielet a komorę. U mnie pomogła puszka po piwie aż 6 warstw m120 guardera i bore up tego samego producenta - 465fps :) Quote Link to post Share on other sites
DobryDobrodziej Posted October 3, 2011 Report Share Posted October 3, 2011 Witam. Miałem podobny problem z zasięgiem i działaniem HU w G&P Tank (krótkie M4). Problem pojawił się po tuningu i montażu BoreUp'a. Okazało się że winna jest delikatnie dłuższa, niż oryginalnie, dysza. Ale do czego piję -jest szansa że szkielet GB, który Zakupiłeś ma cieńszą przednią ściankę a co za tym idzie, dysza jest w nim bardziej wysunięta i powoduje zacinki w komorze HU ze względu na zmienioną synchronizacje podawania amunicji. Recepta na to jest podklejenie jakiegoś dystansera (Wiesz, plaster, taśma izolatka, nie za gruby filc itd.) pomiędzy GB a komorę HU. Pisałeś też o magazynku (Twój nie podaje a kolegi tak), może to być spowodowane delikatna różnicą w głębokości na jaką mag wchodzi do gniazda. Przy problemie z dyszą, o którym pisałem to mogło by być przyczyna takiego stanu rzeczy. Spróbuj podkleić wspomniany dystans a jeśli to nie pomoże to być może problem faktycznie leży w magu. Sprawdź przy okazji czy gumka HU Ci się nie podwinęła (taki banał ale zawsze ...). Jeśli i nowy mag nie rozwiąże problemu to ja został bym w okolicach połączenia GB i komory HU szukając rozwiązań ... Quote Link to post Share on other sites
sidor95 Posted October 3, 2011 Author Report Share Posted October 3, 2011 (edited) seger Hmmm nie rozumiem zbytnio . "I raczej to jest przyczyną." Ta komora docisnieta w tyl ? . I jak mam sprawdzic czy kulki pobiera ? Dystans pomiedzy komora sprawdzalem wyjmujac ta sprezyne i zostawiłem tyłko ta małą sprezynke . To komora chodziła do przodu i do tyłu i wtedy to wogole lipa byla. Moze by cos pomoglo gdyby byla nieruchoma . No sam nie wiem DobryDobrodziej dzis nie mam juz czasu i checi , ale zobacze jutro co i jak . Przy okazji kulki bedzie widac , to roznice zobacze odrazu. Edited October 3, 2011 by sidor95 Quote Link to post Share on other sites
MarinesPL Posted October 3, 2011 Report Share Posted October 3, 2011 Mi się zdaję, że masz po prostu za długi dystanser. Tak, że kulki przestają się podkręcać i zaczynają blokować. Quote Link to post Share on other sites
sidor95 Posted October 4, 2011 Author Report Share Posted October 4, 2011 Pewnie dopiero w weekend dopiero cos pokombinuje , bo teraz bardzo mało czasu mam . Dawać wszelkie propozycje , sprawdze kazda. Quote Link to post Share on other sites
Perski102 Posted October 4, 2011 Report Share Posted October 4, 2011 Pewnie dopiero w weekend dopiero cos pokombinuje , bo teraz bardzo mało czasu mam . Dawać wszelkie propozycje , sprawdze kazda. Moja propozycja - sprawdź jak replika strzela w dzień ... Quote Link to post Share on other sites
seger Posted October 4, 2011 Report Share Posted October 4, 2011 chodzi mi o to ze masz różne magi i na jednym podaje ok a na innym wcale albo co któryś strzał bo komora się przesuwa. weź maga na którym zacina się non stop. i sprawdzaj aż do bólu podkładki dając pomiędzy szkielet a komorę i zobacz kiedy działa płynie juz ale nie spadają fps. i zamiast tej małej sprezynki daj dużą, twardą spręzynę na lufę np. z silnika. Quote Link to post Share on other sites
sidor95 Posted October 6, 2011 Author Report Share Posted October 6, 2011 Przy okazji zapytam jaka dysza bore up bedzie najlepsza ? Posiadam zestaw bore up guardera , lecz stara dysza do niczego sie nie nadaje juz. Brac tej samej firmy czyli guardera , czy moze deep fire badz ca ? Quote Link to post Share on other sites
seger Posted October 7, 2011 Report Share Posted October 7, 2011 lepiej brać guardera, może zdarzyć się ze nie będzie się uszczelniać lub nie wlezie w ogóle. Quote Link to post Share on other sites
sidor95 Posted October 7, 2011 Author Report Share Posted October 7, 2011 ok wrocilem dzis bardzo szybko , wiec mialem czas na przetestowanie repliki na 2 maqach . Mag 1 (kolegi) Hmm na magu kolegi kulki sa podawane ale leca w dol im wiecej hopa tym bardziej skreca badz w dol na 0 strzela najlepiej . Mag 2 (moj) kulek nie podaje , ale jak wcisakm go reka do gory to podaje . Kulki leca raz ladnie raz huyowo tzn skrecaja nie wiem moze zalezy od tego jak rusze magazynek . No i co z tego wynika ? Trzeba podkladowac chyba . Bo jak ruszam magazynkiem to czsami kulka poleci ladnie . Quote Link to post Share on other sites
sidor95 Posted October 7, 2011 Author Report Share Posted October 7, 2011 Po podkladkowaniu . Udalo mi sie osiagnac fajny zasieg , chyba taki jak powinien byc , ale .... Zaden z magazynkow nie podaje kulek , ani kolegi ani moj . Musze dociskac go do gory i lekko przed siebie zeby wogle kulka wyleciala . Zaradzicie cos ? Quote Link to post Share on other sites
seger Posted October 7, 2011 Report Share Posted October 7, 2011 na tylną ściankę gniazda maga przyklej rzep luf filc cienki. zatrzask magazynka do zmiany lub modyfikacji. Quote Link to post Share on other sites
sidor95 Posted October 7, 2011 Author Report Share Posted October 7, 2011 hmm to co moze byc zle w zatrzasu magazynka ? to moze sam bym co zrobil. Ten filc to w dolnym korpusie na tylniej sciance gniazda maga ? Quote Link to post Share on other sites
seger Posted October 7, 2011 Report Share Posted October 7, 2011 Z filcem tak. ta strona bliżej spustu :) Co do zatrzasku- nie dociska on widocznie magazynka do komory prawidłowo a komora zwalnia podawanie kulek w magu. Quote Link to post Share on other sites
twbolek83 Posted January 3, 2014 Report Share Posted January 3, 2014 witam podepnę się pod temat czy w m16 PJ ze stałą kolbą można założyć kolbę od "M4" tą z regulowaną długością??? Quote Link to post Share on other sites
szymx1 Posted January 3, 2014 Report Share Posted January 3, 2014 Tak. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts