Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Belleville -numeracja buta.

Recommended Posts

Witam

Mam pewien problem z numeracją butów firmy Belleville. Aukcje na allegro mówią co innego, a co innego mówi producent. Na allegro wszystkie podane rozmiary wkładek są zawyżone np. http://allegro.pl/buty-belleville-600st-usaf-nowe-8r-i1839602818.html , gdzie rozmiar 8 US ma wkładkę 27.5m, a powinien 26cm.

Sam mam stopę długości około 25,5cm i szukam właśnie butów belleville ICW, ale sam już nie wiem jaki numer wybrać. Wg numeracji powinna to być 8, a wg allegro rozmiar około 6,5.

A nie łatwiej jest kierować się numerem buta, jaki nosisz na co dzień i porównać go do rozmiarówki amerykańskiej? Gunsmoke zaznacza, że przy belkach, co prawda z goretexem, warto wziąć but o pół rozmiaru większy. Według mnie, weź buty na długość wkładki 26cm i powinno być dobrze. Jaki to będzie rozmiar? 41?

Również mam podobny problem. Na codzień noszę buty w rozmiarze 44-45 co odpowiada 10-11 w rozmiarówce amerykańskiej, więc teoretycznie powinienem nosić but w rozmiarze ok. 10,5.

Długość wkładki w adidasach to 28,5 cm(mierzone), co według tej aukcji http://allegro.pl/belleville-vibram-gore-tex-i1878451074.html odpowiada rozmiarowi 9R co nijak ma się do "tabelkowej rozmiarówki" ;/

Dodam, że HAIXy w rozmiarze 44(teoretycznie wkładka o długości 285, a w rzeczywistości 295mm) są mi o minimum rozmiar za duże.

Już sam nie wiem jaki rozmiar kupić(niestety nie mam możliwości przymiarki), waham się między 9, a 9,5.

Ps : Nigdy nie noszę grubych skarpet(zawsze jest mi raczej ciepło w nogi).

Edited by Czajson(wiking126p)

Może spytam się tak.

Jeśli wiecie gdzie we wrocławiu można przymierzyć buty Belleville ICW, to będę dozgonnie wdzięczny. Po odpowiedniej przymiarce, będę wiedział jakie kupić i uderzę na Ebay.com.

Na razie wypada skontaktować się z v2militaria, bo gunfire na pewno nie sprzedaje tego typu butów.

Wkładka w rzeczywistości może mieć te 28,5 cm. Wkładka może być dość szpiczaście zakończona, przez co "roboczy"/realny rozmiar to 0,5-1 cm mniej.

Sam kupiłem Belville GICB 9R, które miały wkładkę o długości 28,5 cm. Ja mając stopę długości 27,6 cm ledwo wciskałem w nie nogę. Po prostu palce były ugniatane przez boczne krawędzie zwężającego się buta.

Z drugiej strony duże znaczenie ma też gore tex. Mam Belki 390 w rozmiarze 9,5 i są już bardzo luźne, choć wkładka także ma 28,5 cm długości ;).

Edited by Death_man

Przy butach z Gore-texem należy uwzględniać dodatkową szerokość. Może to będzie słabe porównanie, bo klasy tych butów są bardzo różne, ale odczuwam znaczącą różnicę pomiędzy użytkowaniem Magnumów Classic a Belleville z Gore.

Normalnie użytkuję buty o rozmiarze 43-44 (zależy od producenta) i tym samym kierowałem się przy rozmiarówce Belleville, czy zakupionych parę dni temu Meindli. Belleville 790G o rozmiarze 10W są na mnie idealne, a Batesy 85501 o rozmiarze 9,5R za bardzo ściskało mi stopy, co tym samym doprowadzało do sporego dyskomfortu. Po nauczce z Batesami wiedziałem, aby brać buty nieco większe.

Death_man - jeżeli miałeś problem z ugniatającymi się palcami w bucie to powinieneś wziąć buty o większej szerokości, w tym przypadku nie 9R tylko 9W. U mnie to podziałało, o czym napisałem wyżej.

Death_man - jeżeli miałeś problem z ugniatającymi się palcami w bucie to powinieneś wziąć buty o większej szerokości, w tym przypadku nie 9R tylko 9W. U mnie to podziałało, o czym napisałem wyżej.

Ta, mierzyłem 9W i leżały idealnie.

Jednak wiemy jak jest z dostępnością tego obuwia i jak się chce kupić w kraju, trzeba być cierpliwym, albo brać co jest :P.

• 4 weeks later...

Ja noszę na co dzień buty o rozmiarze średnio 45, a bellki 790G z gore mam 10,5, więc zgadzałoby się powiedzmy.

Nie warto patrzeć na rozmiar buta, bo co producent to inny rozmiar, a na długość wkładki i szerokość buta. Dopiero wtedy mamy pełen obraz rozmiaru obuwia. Zdarza się, że sprzedawcy na allegro wstawiają nieprawidłowe dane dot. rozmiaru, więc zawsze lepiej zapytać. Co do butów z gore- można dać pół rozmiaru więcej na długości i rozmiar więcej na szerokość ( przy standardowym Regular ). Jednak to zależy od szerokości naszej stopy.

• 4 months later...
  • 3 years later...

Nie będę dublował wątków więc odkopię ten :-) Mam stopę 275/276 mm, cywilki noszę 43, BW2005 miałem 275 (wkładka tam miała jak dobrze pamiętam 280 mm i miałem luz na grubszą skarpete). Czy w przypadku 390 des 9R (28,5 długoś po całości - 0,5 profilowana wkładka sądząc po zdjęciach) bedzie ok ? Czytając wskazówki modele z gore trzeba brać większe o rozmiar... np. przy mojej stopie coś koło 10, te nie mają membranki. Z góry dzięki za poradę.