Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Problem z Glock CM.030 - nie podaje kulek

Recommended Posts

Witam!

Jestem użytkownikiem Glocka CM.030, którego dostałem na prezent. Mam już go trochę ponad rok i jest po gwarancji. Jak do tej pory nie było z nim żadnych kłopotów aż do teraz. Tak jak w temacie, jest problem z podawaniem kulek z magazynka do lufy. Otóż pewnego dnia na kameralnej zabawie przestał "wypluwać' BB.

Pierwsza myśl to były zębatki albo coś z tłokiem. Jak się później okazało pistolet; jeśli chodzi o sam "strzał", działa poprawnie - powietrze wylatuje, a jak zapakuje kulkę manualnie do lufy również strzela. Tryby semi, auto również działa bez zarzutu-gearbox pracuje. Problemem jest to iż kulki nie są wpychane/wpuszczane do komory. Magazynek jest sprawny-sprężyna ok. Naprawdę nie wiem co się podziało dlatego proszę o pomoc gdyż wolałbym uniknąć serwisu (zawsze kilka groszy w kieszeni).

Za wszystkie rady i rozwiązania będę bardzo wdzięczny. Czekam na odpowiedź i pozdrawiam

-Baron

P.S. Przejrzałem tematy na forum i nie udało mi się znaleźć podobnego problemu, ale jeśli takowy istnieje proszę o link i przepraszam za przeoczenie.

• 2 weeks later...

Nie pamiętam dokładnie czy tak się da, ale powinno się dać …

Wyjmij maga

Odwróć glocka „do góry nogami”

Lekko włóż kulkę do komory hu – zrób to przez jakaś rurkę albo takie papierowe korytko … albo cos wymyśl

Wyceluj lufę i komorę w bezpieczne miejsce (czytałem gdzieś na forum ze i z komory potrafi wystrzelić: D)

Może jakaś awaria komory ze kulka nie wpada kiedyś tak miałem, że złe magi nagięły leciutko końcówkę rurki, do której wchodzą kulki i trzeba było to ociupinkę rozepchać/spiłować od środka

Luknij czy nie widać kołnierza gumki przez ten wlot kulek, może wystaje zbytnio i zasłania drogę kulkom.

Daj znać wynik oględzin

Powodzenia.

Nie pamiętam dokładnie czy tak się da, ale powinno się dać …

Wyjmij maga

Odwróć glocka „do góry nogami”

Lekko włóż kulkę do komory hu – zrób to przez jakaś rurkę albo takie papierowe korytko … albo cos wymyśl

Wyceluj lufę i komorę w bezpieczne miejsce (czytałem gdzieś na forum ze i z komory potrafi wystrzelić: D)

Może jakaś awaria komory ze kulka nie wpada kiedyś tak miałem, że złe magi nagięły leciutko końcówkę rurki, do której wchodzą kulki i trzeba było to ociupinkę rozepchać/spiłować od środka

Luknij czy nie widać kołnierza gumki przez ten wlot kulek, może wystaje zbytnio i zasłania drogę kulkom.

Daj znać wynik oględzin

Powodzenia.

Hej,

wypróbowałem technikę z umieszczaniem kulki w komorze, ale to nic nie dało gdyż kulka w ogóle nie chciała tam wpaść. Co do płytki magazynka jest dokręcona na maksa. Co do kołnierza gumki to wydaje mi się, ze chodzi chyba o to. Patrząc od góry przy wyciągniętym magazynku, zauważyłem, że kulki nie wpadają bo coś je blokuje. Rozkręciłem "boczniaka" jeszcze raz i co się okazało. Otóż ta plastikowa dysza(bo chyba tak się nazywa, jeśli coś pomyliłem to przepraszam) nie cofa się co u niemożliwa wskoczenie kulki do komory. Odciągnąłem dyszę za pomocą śrubokręta i kulka wskoczyła bez problemu. Niestety wracam do punktu wyjścia, wiem już co jest nie tak tylko jak to teraz naprawić :zastanawia:? Proszę o pomoc i jakieś sugestie bo nie ukrywam, że przyda mi się ten Glock, a do strzelania coraz bliżej.

pozdrawiam

-Baron

P.S. Przepraszam za duży okres zwłoki, ale miałem w ten weekend zjazd i nie mogłem odpisać od razu.

Edited by pawelhso
  • 2 months later...

Witam;) Mam ten sam problem :angry: Doszedłem że to wina blokady tłuku czyli takiej metalowej ruchomej części tak według mnie to wygląda... Tłok się nie cofa od komory HOP UP przez co logiczne kulka nie ma jak się dostać :excl: Problem z tym że też nie mogę nic wymyślić jak temu zaradzić :excl: :zastanawia: Może jest ktoś kto temu już zaradził ?? Proszę o pomoc :bialaflaga:

• 2 weeks later...

Witam;) Mam ten sam problem :angry: Doszedłem że to wina blokady tłuku czyli takiej metalowej ruchomej części tak według mnie to wygląda... Tłok się nie cofa od komory HOP UP przez co logiczne kulka nie ma jak się dostać :excl: Problem z tym że też nie mogę nic wymyślić jak temu zaradzić :excl: :zastanawia: Może jest ktoś kto temu już zaradził ?? Proszę o pomoc :bialaflaga:

Ja niestety nadal mam z tym problem. W chwili obecnej "poluję"na części, ale nic nie mogę znaleźć. Rozkręciłem Gb lecz niestety nie znalazłem przyczyny i obawiam się, że to wina jakiegoś spalonego silniczka acz nie jestem pewien. Ten mały, metalowy "języczek" powinien odciągać tłok, a lata luzem.

HELP!

Ja jestem w tej sytuacji że GLOCK jest jeszcze na gwarancji więc go odeślę... Już wysłałem formularz o zwrot :icon_confused: Co się z tym wiąże nie mogłem zbytnio w nim grzebać :excl: Na pewno jest to wina nie zawsze wracającego tłoku po strzale ale czego jest to przyczyną nie mam pojęcia :zastanawia: Jeśli przyjmą zwrot mojego i to naprawią będę się starał dowiedzieć co się stało :cool: Jeśli się czegoś dowiem to dam znać :excl:

Pozdro :biggrin:

Ja jestem w tej sytuacji że GLOCK jest jeszcze na gwarancji więc go odeślę... Już wysłałem formularz o zwrot :icon_confused: Co się z tym wiąże nie mogłem zbytnio w nim grzebać :excl: Na pewno jest to wina nie zawsze wracającego tłoku po strzale ale czego jest to przyczyną nie mam pojęcia :zastanawia: Jeśli przyjmą zwrot mojego i to naprawią będę się starał dowiedzieć co się stało :cool: Jeśli się czegoś dowiem to dam znać :excl:

Pozdro :biggrin:

Ok, będę czekał niecierpliwie na jakieś info.

Witam :wink: Obiecałem że się odezwę jak będę coś wiedział... Więc moją replikę mi naprawili i odesłali a jeśli chodzi o naprawę to w opisie usługi serwisowej jest napisane że została WYMIENIONA DYSZA Tyle mogę Ci pomóc :excl: Teraz u mnie wszystko chodzi jak należy więc musiało pomóc :icon_razz2:

• 3 weeks later...

Witam :wink: Obiecałem że się odezwę jak będę coś wiedział... Więc moją replikę mi naprawili i odesłali a jeśli chodzi o naprawę to w opisie usługi serwisowej jest napisane że została WYMIENIONA DYSZA Tyle mogę Ci pomóc :excl: Teraz u mnie wszystko chodzi jak należy więc musiało pomóc :icon_razz2:

Wielkie dzięki za informacje w sprawie Glock-a. W moim dysza jest sprawna, a problem leży w gearbox-ie. Otóż jest tam takie "metalowe kowadełko" (nie znam fachowego określenia na tą część) wprawiane w ruch przez ostatnią zębatkę. Podbija ono popychacz dyszy co umożliwia cofnięcie się dyszy i wpuszczenie kulki do komory. Niestety owo "kowadełko" pękło i teraz zębatka nie wprawia je w ruch, tym samym dysza się nie cofa. Mam nadzieję, że wytłumaczyłem to dość klarownie (acz wątpię :icon_razz2: ) jutro postaram się dorzucić zdjęcia uszkodzonej części. W chwili obecnej nie pozostaje mi nic innego niż czekać na jakiegoś glocka idącego do "rozbiórki". Przeszukałem wszystkie sklepy z nadzieją, że to znajdę, ale żaden nie ma tej części w ofercie.

Pozdrawiam

• 2 months later...