Arius Posted October 26, 2011 Report Share Posted October 26, 2011 Witam Zdecydowałem się na mała modyfikacje GFC G36K w wersji z RISem i tłumikiem. Można powiedzieć, że od początku chciałem wersje E, ale taką dostałem. Kwestia tyczy się teraz innej sytuacji. Replika sama w sobie ma w stocku 330mm lufę. No a specyfika karabinu jest taka, że celność ma dość przeciętną. Pytanie teraz jest takie, jaką preckę wstawić wiedząc, że między końcem lufy a tłumikiem wręcz na stałe będzie taka o to http://www.defcon.com.pl/product-pol-5424-Lufa-zewnetrzna-do-AKS74U.html i do tego dokręcany tłumik jak w oryginale. Na dobrą sprawę daje to 520mm miejsca na jakąś preckę. I teraz czy lepiej zostać przy tej rozmiarze który jest dedykowany do wersji E, czy może jakąś inna do Mki czy coś. Jakieś propozycje którą wybrać, najlepiej z linkami. Dzięki Quote Link to post Share on other sites
Maza94 Posted October 26, 2011 Report Share Posted October 26, 2011 Jak przyczepisz lufę zewnętrzną aksu do g36? Pozatym, jak dłuższą lufę chcesz to upewnij się czy masz tam cylinder 0. Quote Link to post Share on other sites
Arius Posted October 26, 2011 Author Report Share Posted October 26, 2011 (edited) A to ona nie jest nakręcana tak jak inne przedłużki? A jak to sprawdzić? Edyta: z tego co mówi test repliki to jest to "Cylinder - stalowy chromowany typ 2 " Edited October 26, 2011 by Arius Quote Link to post Share on other sites
zaki123 Posted October 26, 2011 Report Share Posted October 26, 2011 Czyli do takiej długiej lufy musiałbyś kupić przynajmniej sam cylinder typ 0 lub zestaw bore-up do g36 z "pełnym" cylindrem. Jeśli zostawisz ten co masz to wstawianie dłuższej lufy mija się z celem. Quote Link to post Share on other sites
Arius Posted October 26, 2011 Author Report Share Posted October 26, 2011 Jestem w miarę zielony, także sorry za głupie pytanie. Co taki cylinder sam w sobie daje? O systemie Bore-Up kiedyś słyszałem. Quote Link to post Share on other sites
berylpl Posted October 26, 2011 Report Share Posted October 26, 2011 Bardzo podobny temat jest tutaj: http://forum.wmasg.pl/index.php?/topic/118293-lufa-precyzyjna-do-g608-2-jg/ Lufa zewnętrzna ma istotnie gwint 14mm CCW, możesz coś poczarować z tą przedłużką od AK, ale jak Ci będzie wystawać z frontu i dopiero dalej będzie tłumik, to wyglądać to będzie kiepsko. Oczywiście decyzja należy do Ciebie. Co do cylindra, to łatwo sprawdzić, GB się łatwo wyciąga. U mnie w stocku był 0 (wersja K). Quote Link to post Share on other sites
Arius Posted October 26, 2011 Author Report Share Posted October 26, 2011 berylpl : bardzo podobny, ja bym dodał, że z goła odmienny. Tam szukana jest precka na 363~mm a tutaj na 520~mm ;) różnica raczej spora. I tutaj fajnie by było jakieś polecenia w tą stronę. Jeszcze jak mi rozszyfrujesz skrót CCW. Sprawdzałem przedłużkę od BOYI tylko do M4 CQB i tak wyglądało to bardzo fajnie, przynajmniej ja tak uważam. Taka przedłużka da mi spory kawał miejsca. w ogóle podzielę się linkiem do repliki, bo wiele osób ja myli i myśli, że mowa o czym innym. http://www.defcon.com.pl/product-pol-7379-GFC-GUNS-GF36-7.html Dodam jeszcze, że gdybym się uparł to nie musiałbym kupować tej przedłużki - bez niej mam 330mm stocka i miejsce w tłumiku - tutaj jednak wydaje mi się to mało rozsądne - powód jest spory. Utrudniony dostęp do baterii, która jest pod RISem przednim. Nie można się tam dostać bez odkręcenia tłumika - a z tak długą precka w środku i ciągłym odkręcaniem tłumika łatwo coś uszkodzić. Wolałbym tego nie ruszać w środku, jestem absolutnie zielony jeśli chodzi o grzebanie w środku. Co do cylindra, to pewnie dowiem się jak na przeglądzik pójdę. Póki co chcę się zaopatrzyć w tą lufę zewnętrzną, bo takie części mają tendencje do bardzo trudnej dostępności w pewnych momentach. Do pewnego czasu mają je wszyscy, a potem się rozchodzą i wyczerpane zapasy. Także najważniejsza kwestia dla mnie to czy ta lufa od AK ma możliwość w ogóle się dokręcić do Giety. No i jakiś link do w miarę polecanej precki. Quote Link to post Share on other sites
berylpl Posted October 26, 2011 Report Share Posted October 26, 2011 CCW=counterclockwise, czyli lewy :) Odnośnie grzebania w środku, żeby sprawdzić jaki masz cylinder, to jest to proste i praktycznie nic się nie da zepsuć, chociaż trochę rozkręcania jest - śruba z tyłu, 2 przy selektorze+front żeby wyciągnąć lufę z komorą. 3 minuty roboty :) Myślałeś może nad wyrzuceniem baterii do puszki na RIS? Sam mam taki plan, bo faktycznie po założeniu tłumika do batki się trudniej dostać a jego ciągłe dokręcanie i odkręcanie może się wstrętnie na gwincie odbić. Quote Link to post Share on other sites
Arius Posted October 26, 2011 Author Report Share Posted October 26, 2011 O grzebaniu w środku nawet nie ma takiej opcji - mam dwie lewe łąpy :P sugeruje się tym co jest napisane w tamtym teście, i tak pewnie będę zanosił precke która kupie do Defconu (tam kupowałem) i dam im do zamontowania przy okazji przeglądu - to jak będzie trzeba zmienić cylinder to i jego mi wymienią. O atrapie jakiś tam celowników? Mi się to nie podoba, tym bardziej jeśli replika będzie miała ponad 1000mm :P to takie coś będzie wyglądało słabo :P Quote Link to post Share on other sites
Arius Posted October 27, 2011 Author Report Share Posted October 27, 2011 Wyjaśniłem sprawę z tą lufą zewnętrzną i niestety, nie ma możliwości przykręcenia do niej tłumika tak jak chciałem. Powód: nie ma gwintu tylko klips, więc jeśli ktoś ma pomysł skąd dobrać taki kawałek rury też średnicy z gwintami to słucham propozycji :P Quote Link to post Share on other sites
white_pl Posted October 27, 2011 Report Share Posted October 27, 2011 Są tłumiki typu QD - na "klips" jak to tam nazwałeś. A rure... ? Moze tak poprostu kupić lewy gwintownik, albo tokarka ? Pozdrawiam. Quote Link to post Share on other sites
Arius Posted October 27, 2011 Author Report Share Posted October 27, 2011 white_pl: właśnie tak będę musiał zrobić. Będę musiał jutro poszukać zakładów które się tym zajmują, bo sam nie mam dostępu do takich narzędzi :) Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts