rafalkokos Posted December 1, 2011 Author Report Share Posted December 1, 2011 Dzięki wielkie za wszelkie wypowiedzi, pomogliście mi i to bardzo. :) Teraz trzeba się ze wszystkimi dogadać, ustalić pewne rzeczy może jakieś fundusze załatwić. Jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam! :) Temat do zamknięcia. Link to post Share on other sites
Guest extremateria Posted December 1, 2011 Report Share Posted December 1, 2011 (edited) Dotacje z Unii przyznawane są stowarzyszeniom, które robią coś "ważnego", mają już jakieś osiągnięcia i istnieją jakiś czas. Rzecz najważniejsza odnośnie dotacji, stowarzyszenie je dostaje, ale NIE MOŻE wydać dla siebie. Pieniądze są przeznaczane na ich cele. Czyli np. jakieś zakupy dla placówek rożnych np. szkolą/dom dziecka, wycieczki np. dzieci. To wszystko zależny od statutu stowarzyszenia (czym się zajmują). Istnieje ich wiele i nie jest to na zasadzie pracy, a bardziej wolontariatu. Robi się coś dla kogoś, z chęci, nie dla zysku. To może nie być w 100% dobry opis, ale bazuje go na tym co sam się dowiedziałem. Akurat co jakiś czas odwiedzam stronę takiego lokalnego stowarzyszenia i tam wiele można przeczytać. Nie jest takie coś łatwo zacząć, trzeba to zarejestrować, mieć stronę (dobrze by było), jakiś lokal, regulamin i ogólnie całą rozpiskę tego co chcecie robić z uzasadnieniem. Oraz ludzi do działania. Poza tym, są inne rożne miejsca z których można zyskać dotacje, ale i tak nie na zasadzie "dajemy, róbcie co chcecie". Kolejna rzecz to podejście do Airsoftu w Polsce, jakie jest widać. Jeśli już to znalazłaby się masa innych ważniejszych rzeczy do finansowania niż i grupka osób, która szuka kasy na zabawę. Edited December 1, 2011 by Materia Link to post Share on other sites
Lookit Posted December 1, 2011 Report Share Posted December 1, 2011 Innymi słowy, jeżeli, jako stowarzyszenie miłośników gier taktycznych, survivalu i rekonstrukcji średniowiecznych macie niewielkie szanse uzyskać dotacje na utrzymywanie jakiegoś bunkru, starej bazy rakietowej, czy fortu pod warunkiem, że jesteście jego właścicielem/prawnym administratorem obiektu, oraz obiekt ten ma jakieś znaczenie. Zwykłe ruiny w lesie raczej się nie kwalifikują. Dodatkowo część tych pieniędzy musi pochodzić ze składek członków stowarzyszenia. Na sprzęt z tego nie wydacie ani grosza. Na sponsoring też nie ma co liczyć. Poza tym stowarzyszenie to statut, to też kierownictwo, regulamin, siedziba i mnóstwo niepotrzebnej roboty. A co do początku zabawy, to w pełni zgodzę się z Dropzzz'em, że lepsza batka jest absolutnie nieodzowna, koniecznie Lipo. Zapytaj sprzedawcy, napisz do jakiegoś sklepu etc. jaką batkę do konkretnego modelu dobrać. Dodatkowo, jeżeli wcześniej nie graliście, to zainwestujcie w maski siatkowe na dolną cześć twarzy. Mogą uratować zęby, jak kogoś emocje poniosą. Link to post Share on other sites
Nellsonn Posted December 1, 2011 Report Share Posted December 1, 2011 Biorąc 20 replik u krakmanów bądź na gunfire mógłbyś próbować wynegocjować jakiś rabat. Link to post Share on other sites
Didi Posted December 1, 2011 Report Share Posted December 1, 2011 (edited) Lesio już śpieszę z tłumaczeniem. Chodziło mi o baterię lipo, nigdzie nie napisałem, żeby kupił na zimę niMH :wink: . Co do drugiej części Twojego posta to takie czepianie się pierdół też zajeżdża prezesem pewnej partii. A wracając do tematu to mi padła stockowa-chińska bateria po wystrzeleniu jednego highcapa (po wcześniejszym 12h ładowaniu), kupiłem lipo za właśnie stówkę (w jednym z bardziej polecanych na tym forum sklepów) i wytrzymuje dłuuugie godziny strzelania. Dlatego uważam, że źle nie doradziłem. po wcześniejszym 12h ładowaniu Wcale się nie dziwie, że padła... kupiłem lipo za właśnie stówkę (w jednym z bardziej polecanych na tym forum sklepów) No i strata kasy. Jak pisał Lesio - w sklepie modelarski dostaniesz baterie Lipo za połowę tej kwoty. Edited December 1, 2011 by Didizip Link to post Share on other sites
dropzzz Posted December 3, 2011 Report Share Posted December 3, 2011 *** Jak znajdziesz taka batke http://www.redberet.pl/p/83/1152192827/akumulator-ge-power-lipo-7-4v-2200mah-25c-akumulatory-7-4v-akumulatory-i-ladowarki.html za 50 pln napisz mi priva obiecuje że podjadę żeby na własne oczy zobaczyć. a i jeszcze jedno, kupując tą batkę sugerowałem się tym artykułem: http://wmasg.pl/pl/articles/show/5314 zakładam, że autor to osoba kompetentna i znająca się na rzeczy A co do 12h ładowania to wynikało to z opinii ludzi z serwisów, którzy doradzali mi że stockową baterię należy ładować całą noc. Powiedzmy że było to 10-12h. Jak piszesz, że nie dziwisz się, że padła to napisz dlaczego 10-12h pierwsze ładowanie baterii stockowej to błąd :wink: . Na pewno przyda się ta informacja innym początkującym użytkownikom tego forum Link to post Share on other sites
arend Posted December 3, 2011 Report Share Posted December 3, 2011 A co ma wspólnego temat baterii z tematem który widnieje w stopce tytułowej. Temat baterii, miejsc zakupu i ich ładowania ma swoje miejsce dziale "Amunicja i Zasilanie" Zatem kończę tą radosną tfurczość* *pisownia jaknajbardziej zamierzona Link to post Share on other sites
Recommended Posts