Micu Posted January 17, 2012 Report Share Posted January 17, 2012 (edited) Witam szukałem po forum może nie dokładnie, ale nie znalazłem informacji na dość już oklepany temat ładowania imaxem b6. chodzi jedynie o dane jakie powinienem wklepać w ładowarke/rozładowywarke aby cieszyć się długo aku(firefox Nicd 2000mAh 9.6v Ze strzępków danych jakie zdobyłem wywnioskowałem ze rozładowywanie powinno się odbywać przy 0,4A i 7.2V delta peak na 12 mV/na ogniwo. Czy aby na pewno to co wywnioskowałem jest prawdą ?? Dlatego zwracam się do was. Edited January 17, 2012 by arend Quote Link to post Share on other sites
Perski102 Posted January 17, 2012 Report Share Posted January 17, 2012 A czy przypadkiem ta ładowarka nie jest automatyczna ? ( poprawcie mnie , jeśli jestem w błędzie ) Quote Link to post Share on other sites
Micu Posted January 17, 2012 Author Report Share Posted January 17, 2012 (edited) A czy przypadkiem ta ładowarka nie jest automatyczna ? ( poprawcie mnie , jeśli jestem w błędzie ) Owszem jest. Z tego co czytałem w innych tematach ale po coś byłaby możliwość ustawiania granic. W takim razie jedyne co mam zrobić gdy chce uformować aku to wybrać opcje Cycle ustawić liczbę wcisnąć start i niczym się nie przejmować ?? Edited January 17, 2012 by arend Quote Link to post Share on other sites
bizon96 Posted January 17, 2012 Report Share Posted January 17, 2012 (edited) Zawsze można ściągnąć instrukcję obsługi po polsku.Mam taką ściągnięta, ale nie pamiętam na jakiej stronie ją znalazłem.Poszukam, jak znajdę to dam zaraz linka, Edyta: Proszę bardzo http://www.heli-team.pl/zasobnik/ladowarki/Imax_B6_Instrukcja.pdf Edited January 17, 2012 by bizon96 Quote Link to post Share on other sites
Micu Posted January 18, 2012 Author Report Share Posted January 18, 2012 (edited) Mam nowy problem aku nicd 2000mAh powinno się ładować MAX 12V a mi imax b6 kończy ładować nawet przy 15V i ładuje do pojemności 1200mAh w czym problem źle ustawione czy aku lipny. Micu to kolejne ostrzeżenie za pisownię. Czy mam zacząć kasować Twoje niechlujnie napisane posty Arend Edited January 19, 2012 by arend Quote Link to post Share on other sites
arend Posted January 19, 2012 Report Share Posted January 19, 2012 A jak ustawiłeś parametry ładowania? Quote Link to post Share on other sites
Micu Posted January 19, 2012 Author Report Share Posted January 19, 2012 A jak ustawiłeś parametry ładowania? Ładowanie - 0.5 A na trybie automatycznym który powinien chyba ładować napięciem 12V Rozładowanie - 0.4A 7.2V a rozładowuje do 6.5 V Quote Link to post Share on other sites
bizon96 Posted January 19, 2012 Report Share Posted January 19, 2012 (edited) No dobrze, pytanie tylko ile V ma ta bateria? Moją baterię nimh 9.6V 1600mAh ładowarka kończy ładować przy 12.07V. Tak więc napisz czy ta twoja bateria to też 9,6V. A może sie ktoś odezwie kto miał do czynienia z bateriami nicd. Poza tym, o ile się orientuję, to każda bateria nicd ma swoją granice do której można ją naładować, po dotarciu do tej granicy napiecie w baterii zaczyna spadać i to się nazywa delta peak. No i coś znalazłem "Delta Peak lub Negativ Delta V - na polski tłumaczy się jako ujemny przyrost napięcia. Wykorzystane jest tu zjawisko polegające na tym, że dla ogniw Ni-Cd podczas ładowania napięcie rośnie, a gdy ogniwo osiągnie stan naładowania (przy stałym prądzie), napięcie dość gwałtownie zaczyna spadać (peak). Spadek tego napięcia zarejestrowany przez ładowarkę informuje ją, aby zakończyć proces ładowania." Tak więc wygląda na to, że z twoją baterią wszystko jest dobrze. Nie jestem na 100% pewien, ale sądzę , że inne osoby moje przypuszczenia potwierdzą. Jeszcze inna sprawa dotyczy tzw. efektu pamięci w akumulatorach nicd. No i proszę cytat z wikipedii: Akumulatory NiCd cechują się dość dużą wydajnością prądową, ale występuje w nich uciążliwy efekt pamięci. Powinny być rozładowywane i ładowane w pełnych cyklach, tj. zaleca się pełne rozładowanie, a po rozładowaniu należy akumulator niezwłocznie naładować nie pozostawiając go na dłużej w stanie rozładowanym. Efekt pamięci można naprawić ładowarką z funkcją refresh. Tak więc jest możliwość że twój pakiet ma pomniejszoną pojemność przez nieodpowiednie obchodzenie się z nią Edited January 19, 2012 by bizon96 Quote Link to post Share on other sites
Micu Posted January 19, 2012 Author Report Share Posted January 19, 2012 Bateria posiada napięcie 9.6V to o delta peak wiem to ustawiłem w ładowarce żeby wyłączała przy 9mV/ogniwo wiec sie nie martwię. Nie podoba mi się że podczas ładowania napięcie wynosi ponad 14V a powinno wzrosnąć max do 12V i ze mając 2000mAh wchodzi w nią 1300mAh Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts