CombatLifesaver Posted February 26, 2012 Report Share Posted February 26, 2012 (edited) Ogniwa baterii są połączone dziurkowanymi blaszkami metodą zgrzewu, gdy zostaną przerwane to nie ma styku i trzeba coś podłożyć. Czy można to jakoś połączyć?? Lutowanie się nie sprawdza chyba że jest jakaś specjalna cyna. Macie jakiś pomysł?? Edited February 26, 2012 by CombatLifesaver Quote Link to post Share on other sites
seger Posted February 27, 2012 Report Share Posted February 27, 2012 Polutować :) Tylko trzeba umieć :) Quote Link to post Share on other sites
CombatLifesaver Posted February 27, 2012 Author Report Share Posted February 27, 2012 (edited) To już wiem, tylko pytanie czym?? Zwykła cyna się nie trzyma...może mam jakąś lipną :bialaflaga: Powiedz jak Ty to zrobiłeś i czym :biggrin: Edited February 27, 2012 by CombatLifesaver Quote Link to post Share on other sites
seger Posted February 27, 2012 Report Share Posted February 27, 2012 Po pierwsze to trzeba ususnac całkowicie blachy łaczące, delikatie przetrzeć papierem sciernym bieguny ogniw i zlutowac cyną z dobrym topnikiem za pomocą grota młotkowego lutownicą najlepiej o mocy 100W. Quote Link to post Share on other sites
kubaex Posted February 27, 2012 Report Share Posted February 27, 2012 Zamów sobie blaszki do pakietowania ogniw ( http://modele.sklep.pl/index.php?cPath=89_139 ) powinny załatwić sprawę :icon_biggrin: Quote Link to post Share on other sites
CombatLifesaver Posted February 29, 2012 Author Report Share Posted February 29, 2012 Wielkie dzięki :blush: Quote Link to post Share on other sites
Axus Posted March 20, 2012 Report Share Posted March 20, 2012 Witam! Mam ten sam problem z pozrywanymi blaszkami, co zrobić po ich zakupieniu? Jak je zlutować do ogniw? (przecież nie będą się trzymały na zwykłej cynie) Quote Link to post Share on other sites
Chrupak Posted March 21, 2012 Report Share Posted March 21, 2012 lutownica musi mieć co najmniej 100w(moim zdaniem) żeby nie przegrać ogniw, ja lutowałem najzwyklejszą cyną i lutownicą 100w, od dawna nic się z nimi nie dzieje. lutownica powinna mieć możliwie najkrótszy kontakt z ogniwem żeby nie nagrzewać elektrolitu dlatego musi mieć dużą moc. http://www.zabawki-modele.pl/modelarstwo/topics66/lutowanie-ogniw-vt342.htm wystarczy poszukać Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts