Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

plastikowy popychacz kulek w magazynku 1911

Recommended Posts

Witam,

Używam ostatnio Colta 1911 z SocomGear. Sprawuje się bardzo fajnie, ale... co jakiś czas pęka mi plastikowy popychacz kulek w magazynku.

To zdaje się znany problem tego magazynka do 1911 (dotyczy również WE).

Aż się prosi, aby ten element zrobić metalowy - to chyba jedyny sposób, aby nie pękał.

Ale niestety metalowego nie mogę nigdzie znaleźć.

Może ktoś zna sklep/miejsce gdzie można takowy zakupić?

CytadelaASG na takowe na stanie. Nawet jak ich nie ma na stronie to wystarczy wysłać do nich maila.

No ma, ale plastikowe. Takich już nie chcę.

No nic - pozostało zrobić samodzielnie. Wyszło fajnie i działa!

Mam nadzieję, że nie pęknie :) choć trzon jest aluminiowy - więc kto wie. Zobaczymy.

Dla ciekawskich kilka fotek: oryginał (oczywiście posklejany) i metalowa "kopia":

mg95211.th.jpg

mg95201.th.jpg

mg95221.th.jpg

Jak na "homemade" prezentują się to całkiem nieźle.

Sugeruję popracuj jeszcze trochę nad wykończeniem powierzchni zarówno współpracujących z prowadnicą w magazynku jak i z kulkami. Szczególnie nad dopracowaniem kulistego zakończenia popychacza od strony kulek!

Po wystrzeleniu ostatniej kulki dość brutalnie zderza się on z czołem cylindra - dyszą wprowadzającą kulki do komory HU. Takie wykończenie jak na zdjęciu "zamorduje" ten element w zastraszającym tempie.

Jak na "homemade" prezentują się to całkiem nieźle.

Sugeruję popracuj jeszcze trochę nad wykończeniem powierzchni zarówno współpracujących z prowadnicą w magazynku jak i z kulkami. Szczególnie nad dopracowaniem kulistego zakończenia popychacza od strony kulek!

Po wystrzeleniu ostatniej kulki dość brutalnie zderza się on z czołem cylindra - dyszą wprowadzającą kulki do komory HU. Takie wykończenie jak na zdjęciu "zamorduje" ten element w zastraszającym tempie.

Powierzchnia współpracująca z prowadnicą w magazynku: masz rację.

Natomiast z kulistym zakończeniem popychacza się nie zgodzę: on nie styka się z czołem cylindra (a tak naprawdę z popychaczem kulek na cylindrze).

A to dlatego, ze kiedy zamek się cofa, to obniża zwalniacz zamka, a ten znów obniża popychacz kulek w magazynku. I wtedy już czoło cylindra nie uderza w popychacz kulek w magazynku (przynajmniej nie powinien).

... przynajmniej nie powinien ...

Teoretycznie tak, ale jednym z dwóch najczęstszych powodów łamania się popychaczy w WE i SG jest;

a) zabawa z magazynkiem i zwalnianie sprężyny bez hamowania ruchu popychacza

b) uderzenie cylindra w popychacz kulek w przypadku niezatrzymania się zamka w tylnym położeniu po ostatniej kulce lub strzałach na sucho.

Teoretycznie tak, ale jednym z dwóch najczęstszych powodów łamania się popychaczy w WE i SG jest;

a) zabawa z magazynkiem i zwalnianie sprężyny bez hamowania ruchu popychacza

b) uderzenie cylindra w popychacz kulek w przypadku niezatrzymania się zamka w tylnym położeniu po ostatniej kulce lub strzałach na sucho.

Nie, no proszę Cię. Nie zmuszaj mnie do zrobienia zdjęcia komory przy cofającym się zamku (bo będzie to trudne i nie chce mi się męczyć).

Zwalniacz zamka chowa ten popychacz i cylinder w niego nie uderza.

Faktycznie uderzy, jak już popychacz pęknie - wtedy może on bowiem zostać w górnym położeniu (z uwagi na jego ostateczny podział na dwie nie trzymające się już kupy części).