Rachut Posted April 19, 2012 Report Share Posted April 19, 2012 (edited) Witam! Mam małą prośbę do użytkowników tego forum. A więc zacząłem się interesować ASG i bardzo mnie to wciągnęło i zamierzam kupić replikę i mam na oku Cymę 028 tylko pytanie czy kupić ją używaną w bdb stanie czy kupić nową powiedzmy z www.gunfire.pl ? Po zakupie repliki myślałem też nad zmienieniem kilku części np: bateria ( mam na oku li-po Turnigy) tylko ile mah wziąść?, kabelki niskooporowe, gumka hop-upu i to chyba by było na tyle jak na początku. Mój budżet na samą replikę wynosi 400zł. O ochronie oczu pamiętam nie musicie mi pisać, ale to jest oddzielny koszt i mam już wybrane gogle. A i jeszcze które kulki się bardziej opłaca kupować do 028. 0.23g czy standardowe 0.20 ? Pozdrowienia dla wszystkich użytkowników forum. Edited April 20, 2012 by arend Link to post Share on other sites
mossad1234 Posted April 19, 2012 Report Share Posted April 19, 2012 (edited) Cyma 028 to dobry wybór na początek i lepiej weź nową jak zaczynasz bo masz gwarancję i w ogóle . Co do akumulatorów to poszukaj z firmy FIREFOX, gumkę SYSTEMA ENERGY , a co do kulek to musisz sprawdzić ile będziesz miał FPS po wymianie części i wtedy dobierzesz wagę kulek . I weź 028 ale ze stałą kolbą bo te składane się łamią i do stałej możesz włożyć większą baterię . Edited April 19, 2012 by mossad1234 Link to post Share on other sites
mlody_94 Posted April 19, 2012 Report Share Posted April 19, 2012 Używany chińczyk to straszna loteria jest (zresztą nowy też). Kup nowego, w gunfire albo w innym polecanym sklepie. Co do kulek, ja w swojej cymie używam 0.25g, wtedy jest najlepszy kompromis celność/zasięg. Link to post Share on other sites
MarekMac Posted April 19, 2012 Report Share Posted April 19, 2012 Kup nówkę bo stan bdb to pojęcie względne i może odnosić się tylko do wyglądu zewnętrznego. Osobiście w mojej CM 028 używam kulek 0,2 ale są chyba za lekkie - następnym razem kupie sobie 0,23. Link to post Share on other sites
Rachut Posted April 19, 2012 Author Report Share Posted April 19, 2012 Też tak sądzę, że 028 to dobry wybór na początek. No tak jeżeli się kupi nową to ma się gwarę i zawsze można dać do serwisu jakby się coś popsuło, ale np: mój znajomy kupił 028 w bdb stanie za niecałe 300 zł która była używana miesiąc i ma już ją dokładnie rok i 3 miesiące i nie miał z nią żadnych problemów i niczego nie wymieniał, a gdy kupił miał jeszcze gwarę. A co do bateryjek to słyszałem bdb opinie o firmie Turnigy, że produkuję bdb akumulatorki i jeżeli dobrze pamiętam to jest to firma modelarska, a akumulatorki modelarskie są warte swojej ceny ( oczywiście będę kupował li-po ). Gumkę hop-upu kupię chyba guardera albo tak jak napisałeś systema energy. Wersja z składaną kolbą od razu odpada, bo czytałem na forum i wiem jakie są opinie na temat tej " składanej kolby " : ). Nie jestem taki zielony w temacie, ale wolałem tutaj napisać i uzyskać pomoc : ). Myślę, że kulki kupię 0.23g, bo na 0.20g nie ma takiej celności jak na 0.23g lub 0.25g. Dziękuję za pomoc. Pozdrawiam Kamil Link to post Share on other sites
harry1994 Posted April 19, 2012 Report Share Posted April 19, 2012 Ja polecę gumke GG zieloną ,a akumulator to lipo PowerBean albo Zippy (ze swojego doświadczenia ) i zmień kable na niskooporowe . Ta cymka to dobry wybór jak na początek moja miała ponad 150 tyś przebiegu i strzelała dalej (nadal miała te 320-330fps ) tyle że nie miała już łożysk (bo są plastikowe ),i głowica tłoka była zeszlifowana z jednej strony ale nadal strzelała . Link to post Share on other sites
Rachut Posted April 19, 2012 Author Report Share Posted April 19, 2012 Na temat gumki jutro poczytam i zdecyduję która będzie odpowiednia do tej stockowej repliki. Akumulatorek raczej kupię Turnigy ( Li-Po ), ponieważ bardzo dobre opinie o tej firmie słyszałem tylko zastanawiam się nad wielkością mAh, a co do kabelków to nie wiem czy zmienić na jakieś troszkę droższe czy standardowo tańsze, bo nie wiem czy te troszkę droższe dadzą jakiś efekt. 028 to chyba najlepszy wybór na początek. Link to post Share on other sites
mossad1234 Posted April 19, 2012 Report Share Posted April 19, 2012 (edited) Post usunięty za łamanie zasad pisowni języka polskiego. Arend Edited April 20, 2012 by arend Link to post Share on other sites
Didi Posted April 19, 2012 Report Share Posted April 19, 2012 Nie bierz baterii Firefox. Do kitu są. Link to post Share on other sites
Rachut Posted April 19, 2012 Author Report Share Posted April 19, 2012 Bardziej mnie ciągnie do 47 :D Link to post Share on other sites
cysio528 Posted April 19, 2012 Report Share Posted April 19, 2012 Witam Przepraszam ze tak chamsko wykorzystuje ten temat, ale konto zalozylem dawno, a o asg nic nie wiem i wydaje mi sie ze moje pytanie pasuje do tego tematu. Ktora replike wybrac i dlaczego? http://gunfire.pl/product-pol-1152193303-Replika-CM028A.html http://gunfire.pl/product-pol-1152189390-DropZone-CM031.html Co o tym myslicie? Da sie je ewentualnie jakos tuningowac? Link to post Share on other sites
Didi Posted April 19, 2012 Report Share Posted April 19, 2012 Było... To samo. Link to post Share on other sites
cysio528 Posted April 19, 2012 Report Share Posted April 19, 2012 A wytrzymaloscia/mozliwoscia tuningu sie nie roznia? Link to post Share on other sites
mossad1234 Posted April 20, 2012 Report Share Posted April 20, 2012 Nie.. To jest to samo oby dwa maja GB v.3 tylko różnią się wyglądem zewnętrznym. Link to post Share on other sites
Powała Posted April 20, 2012 Report Share Posted April 20, 2012 (edited) Nie bierz baterii Firefox. Do kitu są. Mam prośbę, uzasadnij tę opinię. Mam wyłącznie "frajerfoxy" (w sumie 12 sztuk, zarówno 8,4, 9,6 w różnym "wieku" i o różnym czasie użytkowania) i jakoś nie narzekam. Może czegoś nie dostrzegam? Chętnie się dowiem, człowiek uczy się całe życie. Edited April 20, 2012 by Powała Link to post Share on other sites
quattrokamil Posted November 23, 2012 Report Share Posted November 23, 2012 Facet od którego kupiłem CM.028 miał FIREFOX Li-Po 11.1V 2300mAh iiiii podczas ładowania ona "wybuchła" Ale to jest jedyne moje doświadczenie z FireFox Pozdrawiam Kamil Link to post Share on other sites
Nitro Posted November 23, 2012 Report Share Posted November 23, 2012 Ja tam też kiedyś latałem na 9.6 firefoxach i złego słowa o nich powiedzieć nie mogę.Nic nigdy nie wybuchło. Link to post Share on other sites
Recommended Posts