Owocowy1 Posted April 29, 2012 Report Share Posted April 29, 2012 Witam! Posiadam baterię 8,4v (Cm.028) z ładowarką stockową. Ładowarka ta pozbawiła mnie już jednej baterii (nieumiejętne ładowanie). Z drugą jestem już ostrożniejszy, ale widzę że ładowarka mikroprocesorowa jest niezbędna. 1. Jakie ładowarki polecacie? Na razie muszę poczekać na środki do zakupu ładowarki, ale w domu mam taką: link. Akumulatory R22 mają napięcie 8,4v, jak bateria od cymki. Niestety prąd ładowania jest duuużo niższy, więc bateria musiałaby spędzać koło tygodnia na ładowaniu. 2. Czy bezpiecznie jest ładować baterię tą ładowarką? Z góry dzięki za odpowiedzi! Quote Link to post Share on other sites
Akkenoth Posted April 29, 2012 Report Share Posted April 29, 2012 Tyyyle wątków, tyyyle razy pisane, a przeczytać nie łaska... Choćby tematy przyklejone... Imax B6 (tylko uważać na podróby - znowu odsyłam do przyklejonego wątku) / Turnigy Accucell 6, z zasilaczem w 150 powinno się zamknąć. A R22 ma 9V. Quote Link to post Share on other sites
Owocowy1 Posted May 1, 2012 Author Report Share Posted May 1, 2012 Bateria typu R22 ma 9V, Akumulator R22 ma 8,4V. Tak samo jak paluszki, jednorazowe R6 mają 1,5V, akumulatorki 1,2V. Tylko że taki akumulator ma małą pojemność, więc ładowanie jest na poziomie ~50mA Quote Link to post Share on other sites
Akkenoth Posted May 2, 2012 Report Share Posted May 2, 2012 Według specyfikacji ze sklepu - ~13mA. Istnieje prawdopodobieństwo, że zwykły pakiet (jak do repliki) nawet tego nie zauważy. Nawet, gdyby było 50 i zakładając, że to rzeczywiście pójdzie w pakiet (a nie w nagrzanie kabli, wtyczek, pakietu, ładowarki plus insze straty) to policz czas ładowania - 1200 (tyle ma stockowa batka od .028)/50 (prąd ładowania) * 1.4 (magiczna stała, którą ktoś kiedyś wyznaczył). 1.4*1200/50=1.4 dnia. Nie za dużo? ;) Quote Link to post Share on other sites
Owocowy1 Posted May 12, 2012 Author Report Share Posted May 12, 2012 Eh, wolałem nie ryzykować i kupiłem ładowareczkę SwissArms. Temat do zamknięcia, dziękuję wszystkim za odpowiedzi Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts