Wasio50 Posted May 1, 2012 Report Share Posted May 1, 2012 (edited) Witam! Mam pytanie odnośnie mocowania szyn RIS (Delta Ring, Free Flout, itp.). Które są lepsze i dlaczego? Które lepiej trzymają lufę? Szukałem na WMASG i w google ale nie mogłem znaleźć. Edited May 1, 2012 by Wasio50 Quote Link to post Share on other sites
szymucha2353 Posted May 2, 2012 Report Share Posted May 2, 2012 Free float jak sama nazwa wskazuje to system pływającej lufy, czyli nie jest ona nigdzie trzymana poza mocowaniem body. Przez to jak mocno (i to bardzo) walniesz lufą to możesz ją wykrzywić, ale jak walniesz już na przykład chwytam nie ma to wtedy żadnego wpływu na lufę. Właśnie przez to ma to zastosowanie w karabinach snajperskich, ponieważ jak podpieramy karabin na dwójnogu umocowanym do chwytu chwyt pracuje osobno a lufa osobno. Zwykły delta ring to standard w emkach, przez to w M4 masz tylko jedną długość szyn i jej nie zmienisz. Tak właściwie to delta ring jest mocowany do lufy i to lufa trzyma szyny, nie odwrotnie. Lufa też nie jest bardziej sztywna przez jego zastosowanie. Quote Link to post Share on other sites
wiciok Posted May 2, 2012 Report Share Posted May 2, 2012 Free float jak sama nazwa wskazuje to system pływającej lufy, czyli nie jest ona nigdzie trzymana poza mocowaniem body. (...) Prawidłowa polska nazwa to lufa samonośna. Poza względami estetycznymi nie widzę najmniejszego sensu stosowania tego rozwiązania w ersofcie. Quote Link to post Share on other sites
Wasio50 Posted May 2, 2012 Author Report Share Posted May 2, 2012 Jeszcze takie pytanko. Czy w z Delta Ring można zmienić na mocowanie Free float? Quote Link to post Share on other sites
kosteQ86 Posted May 3, 2012 Report Share Posted May 3, 2012 Z szynami free float dostajesz inne pierścienie które nakręcasz zamiast delta ringu. delta ring trzeba odkręcić specjalnym kluczem, albo można też kluczem do szlifierki:) Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts