pl_usmc Posted May 2, 2012 Report Share Posted May 2, 2012 Witam, Nie zamawiałem jeszcze nic do Polski co by przychodziło z poza UE więc nie wiem jak dokładnie wygląda procedura. W Irlandii po przyjściu paczki zwykle dzwonił do mnie ktoś z firmy kurierskiej mówiąc, że ma dla mnie paczkę, do zapłaty z tytułu cła i VAT'u jest tyle i tyle i że kurier będzie np. jutro więc proszę przygotwać gotówkę lub kartę kredytową. Czy w Polsce wygląda to mnie więcej tak samo, czy też trzeba się pofatygować osobiście do urzędu celnego i wypełniać tonę papierów. O jakie dokumenty poprosić sprzedawcę, żeby paczka jak najmniej "boleśnie" przeszła przez urząd celny? Faktura w języku angielskim wystarczy, lub np. opis na paczce o zawartości czy zawsze trzeba dostarczać tłumaczenia? Z góry dziękuję za pomoc. Quote Link to post Share on other sites
kosteQ86 Posted May 3, 2012 Report Share Posted May 3, 2012 Jeżeli zatrzymali Ci na celnym to dostaniesz pisemko, tam będziesz miał wszystko wyjaśnione, trzeba wysłać fakturę ze sklepu i potwierdzenie wpłaty, można wysłać mailem, kilka razy tak miałem i bez problemu przeszło, żadnych tłumaczeń czy innych dupereli, kopiuj-wklej faktura i paypal/przelew. Czasami jest tak że już z paczką idzie faktura od sklepu ale to nie znaczy że w tą fakturę muszą uwierzyć:) Quote Link to post Share on other sites
BlackShaman Posted May 3, 2012 Report Share Posted May 3, 2012 Nie zawsze celnicy się odzywają.Ja akurat sprowadzam statuetki z Japonii i jak na razie nie chcieli ode Mnie żadnych papierów.Pewnie z z tego powodu,że faktora była przy paczce.Płatność celną normalnie uiszczam kurierowi przy odbiorze. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts